Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Krone - utilajele care ţin o viaţă

Publicat: 11 mai 2020 - 14:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am ajuns "prin telefon" în ferma lui Putirac Miklós. L-am reţinut mai bine de jumătate de oră de la plantat cartofii. Campania a început mai devreme anul acesta. Era secetă şi uscăciune... 

Krone - utilajele care ţin o viaţă_b


Putirac Miklós, împreună cu familia sa, lucrează 180 ha pe raza localităţilor Ilieni şi Chichiş, judeţul Covasna, o zonă unde se cultivă preponderent cartof şi cereale. Fermierul are în proprietate 30 ha şi restul arendă. Parcele mici şi multe, o singură parcelă are 10 ha, două de câte 5 ha şi restul de 0,5-1,5 ha. Fermierul a avut şi un sector zootehnic.

Din păcate, după mulţi ani de lucru cu ferma de vaci de lapte, anul trecut în septembrie le-a vândut (140 capete efectiv total). "Din cauza preţului la lapte, din cauza oamenilor (lipsă angajaţi), nu se mai putea. Iar momentan nici nu-mi pare rău" ne-a spus fermierul, deşi în glasul acestuia se simţea durerea. Acum mai are 24 tăuraşi, care sunt "o rezervă bună".

"Dacă ar fi să repopulez ferma şi să primesc şi doi roboţi de muls gratis..., nu m-aş mai întoarce la vaci. Este cea mai grea meserie din agricultură. Zilnic pot să apară probleme la uger, fătări... Aşa a fost pentru mine, care eram şi patron, şi zilier, şi bancher... Simt că am făcut cea mai bună alegere. La câmp sunt zile când trebuie să lucrez la maxim şi sunt săptămâni când nu trebuie să fac nimic. Acum vând aproape tot, lucernă (fân) şi cereale”, mărturiseşte Putirac Miklós.

Cheltuieli tot mai multe și mai mar

Din toamnă a semănat 50 ha cu grâu şi 20 ha de rapiţă. S-a reprofilat pe cartofi, aproape a terminat de plantat 28 ha, va mai semăna 50 ha cu porumb, după 25 aprilie, şi mai are câteva hectare cu orz şi ovăz. Lucerna este o cultură foarte bună şi profitabilă, mai are doar 20 ha.
În femă lucrează împreună cu familia şi un angajat. Anul acesta şi-ar dori să facă un proiect pentru un depozit de cartofi şi cereale.
Preţul terenului a crescut foarte mult în zonă. Arenda este 600-800 kg cereale/ha. Toate lucrările sunt scumpe. Înainte se făceau două tratamente la grâu, acum trebuie 3-4, depinde cât este anul de ploios. Şi toate costă. "Prin proiect am reuşit să mă dotez. Altfel, cu un credit şi porumb vândut cu 60 bani/kg, nu plăteam creditul nici până la 70 de ani", a spus Miklós, în vârstă de 44 ani.

 

Krone - utilajele care ţin o viaţă_b


Utilaje de "vârf"

Pentru Putirac Miklós fondurile UE au fost de ajutor. A avut un proiect de 500 mii euro pentru achiziţie de utilaje, cu 90% fonduri nerambursabile. "Am riscat şi l-am făcut, pentru mine a fost bine. Am avut tot sprijinul celor de la AFIR şi am lucrat bine şi cu banca" declară fermierul.
Atunci când a făcut proiectul, prioritatea era ferma de vaci, respectiv asigurarea furajelor. Tocmai de aceea primele pe lista de achiziţii au fost: coasa rotativă cu condiţionator, presa de balotat Fortima 1600, greblă, răvăşitoare, toate KRONE, şi un tractor, urmate de o remorcă, plug, disc şi semănători. Putirac Miklós este încrezător: "am cumpărat vârful la toate utilajele: Krone, Fendt, Lemken. Trebuie să am grijă de ele. Dacă am sănătate, cred că îmi vor fi de folos în următorii 20 de ani. Nu sunt scule ieftine, nici piesele nu sunt ieftine, dar când faci o lucrare care îţi place..., uiţi totul".

Putirac Miklós are şapte tractoare. A început cu cele româneşti, UTB 450 şi U 650, apoi un tractor mai mare second-hand. Prin proiect a cumpărat un tractor Fendt de 290 CP, iar ultima achiziţie este un Valtra. "Cu un tractor noi nou fac într-o zi cam cât lucram înainte în patru zile", apreciază fermierul.

Utilajele le-a cumpărat de la AgroWest, unul dintre dealerii cei mai cunoscuţi în zonă, iar colaborarea este una foarte bună. "Apropierea" nu doar fizică, în km, a fost criteriul principal. "AgroWest este lângă noi, la orice oră sun pentru o anumită problemă, se rezolvă cel mai târziu a doua zi. Nu-i totuna să merg 30 km până la Cernat, la sediul AgroWest, sau să merg câteva sute de km", remarcă Putirac.
AgroWest BMB este reprezentant Krone pentru zona centrală a ţării.

 

Krone - utilajele care ţin o viaţă_b


PRODUCTIVITATE SPORITĂ: 40 HA/ZI

Acum, Putirac Miklós are ce şi-a dorit: confort în tractor ca să poată lucra toată ziua și fără să fie plin de motorină sau ulei... "Plec pe câmp şi îmi fac treaba. Înainte (cu vechile utilaje), la prima coasă dacă făceam 10 ha pe zi era foarte bine. Acum pot să cosesc liniştit 40 ha, de dimineaţa până seara, cu condiţionatorul câştig 24 ore la uscat fânul. La răvăşit şi adunat pot să merg până la ora 11-12, mai târziu se scutură. La fel, la balotat nu pot să balozez toată ziua, 4-5 ore maxim pe zi, vreau să fac baloţi de calitate. Utilajele astea mă ţin o viaţă întreagă".Varga Annamária (Rita), reprezentant Krone: "Cu AgroWest avem o colaborare de ani de zile. Echipă entuziastă, buni profesionişti, cu voinţă şi abilitate. Un partener cu care este o plăcere să lucrezi".


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1174 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?