Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Krone Ultima... Prima balotieră non-stop din lume

Publicat: 28 iunie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lider în domeniul fabricării echipamentelor pentru recoltat furaje, producătorul german Krone a prezentat la mijlocul lunii mai cele mai noi maşini şi utilaje agricole din portofoliul companiei, în cadrul unor demonstraţii în câmp la care au asistat peste o sută de jurnalişti din 20 de ţări. Ferma Media Grup a fost singura reprezentantă a României la acest eveniment, graţie invitaţiei primite din partea Munax, dealer Krone în ţara noastră

Click pe poza pentru galerie!

Vizita a început cu un tur al fabricii Krone din Spelle, oraş situat în nord-vestul Germaniei, aproape de graniţa cu Olanda. Apoi, participanţii au fost împărţiţi în patru grupuri, iar fiecare grup a fost condus, pe rând, la fiecare dintre cele patru câmpuri de demonstraţii. În prima zi, pe lângă cositorile autopropulsate de mare capacitate Big M şi combinele de recoltat furaje Big X, am putut vedea în lucru noua generaţie de balotiere.

În cea de-a doua zi, am participat la demonstraţii cu noile cositori purtate şi tractate EasyCut şi cu greblele KWT 2000, pentru adunat fânul şi Swadro 1400, pentru răvăşit fânul.

Fie că vorbim de presele de baloţi cilindrici sau de cele pentru baloţi paralelipipedici, Krone a reuşit să impună pe piaţă noi standarde de calitate, aducând totodată un plus de inovaţie. Scopul a fost întotdeauna acelaşi: optimizarea costurilor şi valorificarea la maximum a producţiei din fermă.

 

Comprima - soluţie inovativă pentru dimensionarea baloţilor

Unul dintre cele mai de succes modele de balotiere ale constructorului german, Comprima, are din acest sezon trei noi versiuni: V 210, V 210 XC şi CV 210 XC. Ultima dintre ele este şi cea mai performantă, înglobând o serie de tehnologii care i-au adus deja recunoaştere pe plan internaţional. -

Soluţia propusă pentru împachetarea baloţilor, folosind un braţ ce poate fi reglat pe înălţime, a fost răsplătită anul trecut cu medalia de argint la Agritechnica, pentru inovaţie. Diametrul baloţilor poate varia între 1 şi 2,05 metri. -

În cazul baloţilor pentru însilozare, diametrul ajunge la 1,75 metri, ceea ce înseamnă economie de timp şi combustibil, respectiv reducerea costurilor de împachetare pe tona de cultură.

Sistemul de ridicare pick-up EasyFlow asigură o exploatare foarte silenţioasă. În plus, este cu 30% mai rapid decât varianta veche cu comandă prin camă. Noua tehnologie a simplificat mult lucrurile, eliminând numeroase piese în mişcare, care erau supuse uzurii, iar sistemul NovoGrip asigură o alimentare mai uniformă a camerei de presare şi o funcţionare mai lină. Datorită acestuia densitatea baloţilor a crescut cu 20%.

Comprima CV 210 XC este disponibilă cu un sistem de cântărire a baloţilor. De asemenea, doi senzori (unul pe fiecare perete al camerei de balotare) înregistrează nivelul de umiditate al paielor şi transmit datele către terminal.

 

 „Ultima” - perla coroanei

Cu Ultima, medaliată cu aur pentru inovaţie la Agritechnica 2011, Krone a reuşit ceea ce mulţi producători de maşini agricole au încercat de-a lungul ultimelor două decenii, însă fără succes: să construiască o presă combinată pentru baloţi rotunzi şi înfoliat care funcţionează non-stop.

Urmărind să obţină forma optimă, o compactare uniformă şi legarea completă a baloţilor, maşinile moderne de balotat realizează productivităţi mari, dar procesul este întrerupt pentru legarea şi golirea balotului. Krone Ultima permite însă deplasarea continuă a agregatului de balotat care leagă şi descarcă balotul format, fără a necesita oprirea tractorului.

Controlul inteligent al unei camere de presare preliminare permite operarea automată. Viteza de deplasare a tractorului este adaptată la debitul de material care intră în presă (prin intermediul unui sistem ingenios de implementare a managementului tractorului - TIM), asigurându-se astfel în mod constant densităţi mari. Automatizarea reduce efortul mecanizatorului şi diminuează eroarea umană.

Debitul de material ce trece prin maşină poate fi majorat cu până la 50%, crescând capacitatea de lucru şi productivitatea, în timp ce costurile cu energia şi cu forţa de muncă scad considerabil.
Tehnic, Ultima este o presă de balotat cu cameră fixă, însă diametrul baloţilor poate fi ajustat între 1,25 şi 1,5 metri.

 

BiGPack - Pachetul cu muşchi

La presele de balotat paralelipipedice, vârful de gamă este reprezentat de modelul BiGPack. Versiunea testată (1270 XC MultiBale) realizează baloţi de fân şi de paie de până la 2,7 m lungime, bine compactaţi, care se pot desface în nouă baloţi mai mici (120 x 70 cm), pentru o manipulare mai uşoară. Dispozitivul de tăiere poate fi dotat cu maximum 26 de cuţite. Datorită sistemului EasyFlow, viteza de lucru a sporit cu 30%, crescând randamentul maşinii.

 

KRONE, ÎN CIFRE

• peste 20.000 de maşini şi utilaje agricole ies anual din fabrica Krone din Spelle, pentru a fi vândute în toată lumea. Fabrica are 1.500 de angajaţi şi se întinde pe 45 ha de teren, din care 15 ha sunt ocupate cu hale. Pentru SUA sau Australia, maşinile şi utilajele sunt livrate din Germania şi asamblate la destinaţie, pentru a reduce timpul şi costul de livrare;

• 15 milioane euro a costat linia automată pentru vopsit, instalată în fabrică în 2007. 10 ore durează întregul proces de vopsire al unei piese, de la curăţare, la vopsire şi uscare. 1 singur muncitor este necesar pentru operarea liniei;

• 4% este rata şomajului în zona în care se află fabrica Krone. Din cauză că forţa de muncă specializată este greu de găsit, Krone derulează anual programe speciale de instruire şi calificare a tinerilor;

• 140 de proiecte, mari şi mici, în valoare de 25 milioane euro, are în lucru departamentul de cercetare şi dezvoltare al Krone. O parte dintre acestea vor fi lansate anul viitor la Agritechnica. Tot în 2013, Krone vrea să inaugureze un nou centru de cercetare şi dezvoltare;

• 700 de combine de recoltat furaje BigX a vândut Krone în Germania în ultimul an, mai mult decât vânzările din Statele Unite ale Americii, care este cea mai mare piaţă. Creşterea record a vânzărilor s-a datorat dezvoltării pieţei de biocombustibili;

• la 1,4 miliarde euro sunt estimate vânzările totale ale Grupului Krone în 2012, din care 480 milioane euro doar din divizia de maşini agricole, cu 15% mai mult decât anul trecut. Activitatea Grupului Krone este structurată pe trei divizii: producţia de maşini agricole, producţia de camioane pentru transport mărfuri şi servicii comerciale pentru agricultură, mai exact vânzări de maşini şi utilaje agricole, altele decât Krone.

Liviu GORDEA
Violeta MÂŢ

Vizualizat: 2412 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?