Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Krone, tehnica „verde”

Publicat: 06 decembrie 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii septembrie am fost prezenţi la demonstraţia realizată de firmele Profi Agro Center şi Riela la Variaşul Mic, în judeţul Arad. Cu acest prilej, cei aproape o sută de fermieri prezenţi au asistat la o demonstraţie completă cu utilaje destinate producerii de furaje de la companiile Krone şi Riela.

Click pe poza pentru galerie!

Evenimentul a fost deschis de Francisc Csilcser, director general Profi Agro Center, care, după ce a mulţumit celor prezenţi, a făcut o scurtă trecere în revistă a obiectivelor companiei: „am considerat că este oportun să arătăm că există o strânsă conlucrare între producţie, cercetare, învăţământ superior şi fermieri.

Ceea ce dorim să prezentăm astăzi este o doar mică parte din tehnologia Krone. Prin ceea ce facem încercăm să venim în întâmpinarea fermierilor cu produse de top”.

Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj, a prezentat defilarea utilajelor, în ordinea în care sunt utilizate în practică: cosit, răvăşit, adunat, încărcat, balotat, înfoliat şi, la final, combina autopropulsată de recoltat porumb pentru siloz.

A fost o manifestare interactivă, la care fermierii prezenţi au primit nu numai informaţii teoretice, dar au şi văzut la lucru aceste utilaje şi au avut posibilitatea să adreseze întrebări şi să primească răspunsuri tehnice legate de funcţionarea şi modul de utilizare a utilajelor agricole. Fermierii au reuşit să treacă rapid peste întrebările clasic româneşti de tipul „cât costă?” şi să devină interesaţi de ceea ce poate să facă fiecare utilaj în parte.

Ştefan Toma, director Riela România, ne-a declarat: „se poate spune că este o premieră, mai ales că aici, în partea de vest a ţării, am prezentat o gamă completă de utilaje pentru furaje; cei prezenţi, nu foarte mulţi, au fost surprinşi. În acelaşi timp, nu s-au gândit că va veni o echipă de la firma Krone care să susţină acest eveniment. A fost o zi reuşită!”

La demonstraţie au luat parte specialişti ai firmei Krone şi fondatorul companiei Riela, Karl-Heinz Knoop. În aceeaşi perioadă, Profi Agro Center şi Riela au mai realizat domonstraţii practice, cu aceeaşi gamă de utilaje, la Petreşti (judeţul Satu Mare) şi la Cojocna (judeţul Cluj).


Utilajele prezentate la demonstraţie

Cositoarea Easy Cut 280 - cu discuri eliptice şi aparat de condiţionare cu valţuri, utilizat pentru lucernă. Am remarcat două caracteristici importante ale cositorii: lăţimea benzii de furaje poate fi reglată prin schimbarea direcţiei de rotaţie a discurilor marginale şi sistemul de prindere rapidă a cuţitelor.
Swadro 900 - greblă pentru răvăşit sau adunat cu două rotoare.

La această greblă modernă este posibilă schimbarea rapidă a degetelor elastice şi are un sistem de reglare cu came a braţelor de ghidare, astfel că se poate realiza o singură brazdă uniformă la mijloc sau lateral.

Remorcă Titan 4/32L - aceasta nu este numai o remorcă autoîncărcătoare simplă. Pick-upul cu degete elastice transmit materialul la un sistem de mărunţire. Remorca poate fi dotată cu un sistem de descărcare lateral pentru furajarea la iesle, directă, a animalelor.

Vario Pack 1800 - presă de balotat pentru baloţi cilindrici, cu cameră de presare variabilă, asigură o presare uniformă a materialului. Materialul preluat de pick-up poate fi tocat sau nu.
Big Pack 1270 - presă pentru baloţi paralelipipedici mari, cu sistem de legare multinod; practic, balotul mare este împărţit în mai mulţi baloţi mici.

Combi Pack Multi Cut 1250 - presă combinată, cu cameră de presare simplă şi sistem de înfoliere. Sistemul de presare şi numărul de straturi de folie este reglat şi urmărit prin computer, astfel că prin presarea corectă şi apoi înfoliere, se obţine un furaj de foarte bună calitate.

Big X500 - combina autopropulsată pentru porumb siloz, piesa de rezistenţă a demonstraţiei, şi totuşi cea mai mică din clasa Big X de la Krone, dotată cu un motor de 500 CP. Combina poate fi dotată cu sisteme de tăiere şi tocare porumb siloz, pentru graminee şi numai pentru cosire.

Cuţitele de tăiere au forma unor secere, care practic nu necesită ascuţire datorită formei şi materialului din care sunt fabricate. O altă noutate prezentă la această maşină este reglarea vitezei de lucru în funcţie de stadiul de uscare a porumbului, care este detectat cu ajutorul unui senzor de culoare care comandă apoi viteza de deplasare şi de tăiere.

Riela GMA-3500 - instalaţie mobilă pentru măcinat şi amestecat. Practic, această moară este antrenată de la priza de putere a tractorului (minim 120 CP). Printr-un tub flexibil, cerealele sunt aspirate şi cu ajutorul unui cântar electronic încorporat se pot doza cantităţile necesare conform reţetei, după care furajul combinat este amestecat. Capacitatea instalaţiei este de 3,5 tone pe oră.

Vizualizat: 848 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!