Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

JULIA e pregătită să ia startul în forţă la semănat

Publicat: 18 februarie 2019 - 17:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2018 a fost unul important pentru Maschio Gaspardo România în domeniul semănătorilor de precizie pentru plante prăşitoare (porumb, floarea-soarelui, soia etc.), prin lansarea pentru prima dată pe piaţa din România a maşinii de semănat JULIA. Aceasta, după ce iniţial a fost gândită doar pentru fermele mari din Rusia. Semănătoarea Julia a fost adusă prima oră în ţara noastră în judeţul Arad, la Combinatul Agroindustrial Curtici, la fermierul Dimitrie Muscă, după ce ea a fost lansată de Maschio Gaspardo la expoziţia Agritechnica de la Hanovra.

Noul model de vârf al firmei Gaspardo se caracterizează printr-o capacitate operaţională impresionantă datorită celor 24 de secţii de semănat, ce asigură un front de lucru de 16 m, şasiul fiind de tip “flexibil” cu o înclinare totală de 10o. Secţiile de semănat sunt montate la o distanţă între ele de 70-75 cm. Lungimea şasiului este de 1680 cm. Transmisia este mecanică sau electrică, cu sistemul Maschio Gaspardo - ISOTRONIC.
Pentru deplasarea pe drumurile publice şi agricole, se obţin dimensiuni reduse ale şasiului prin rabatarea în faţă a celor două secţiuni ale acestuia. Buncărul semănătorii este împărţit în două compartimente, unul pentru seminţe, cu capacitatea de 2000 litri, şi unul pentru îngrăşăminte, cu capacitatea de 7000 litri. Buncărul este dotat cu 3 uşi etanşe, cu deschidere largă, care simplifică mult încărcarea cu saci Big Bag.

Masina de semanat JULIAClick pe poza pentru galerie!

Însămânţare de precizie cu MTR HD-Heavy Duty
Semănătoarea Julia este dotată cu secţie de semănat MTR HD-Heavy Duty pentru semănatul direct în brazdă, care asigură standarde ridicate de însămânţare, indiferent de condiţiile solului. MTR HD este expresia maximă a eficienţei şi a versatilităţii în domeniul semănatului de precizie. Această secţie a fost atent proiectată, pentru a asigura cea mai bună calitate a însămânţării în soluri neprelucrate sau foarte dure. MTR HD se caracterizează printr-o configuraţie Heavy Duty pentru a răspunde necesităţilor în situaţii de lucru extrem de dificile, în special în cazul semănatului direct în solul neprelucrat. La însămânţare, maşina are autonomie, deoarece buncărul de seminţe al secţiei MTR HD are o capacitate de 60 litri, pentru a optimiza productivitatea semănătorii şi a reduce numărul opririlor în vederea reîncărcării de către operator.
Cu sistemul AIRSPRING, presiunea pe sol este maximă datorită arcurilor pneumatice şi reglării centralizate. Intervalul amplu de presiune de care dispune secţia MTR HD oferă posibilitatea de lucru pe cele mai variate soluri, de la cele prelucrate, până la cele dure.

Gestionarea resturilor vegetale
Brazda este închisă printr-o unitate special realizată pentru acest scop. Unitatea de închidere a brazdei secţiei MTR HD este fabricată din oţel turnat şi asigură o presiune ridicată de închidere. Roţile, dispuse în “V”, finalizează semănatul prin închiderea brazdei, aducând pământ proaspăt şi tasându-l. În versiunea standard, roţile în V 1" x 14" sunt din cauciuc, fiind disponibile opţional şi cele din fontă pentru soluri mai dure. Consolidarea rezultată din această operaţie asigură un contact bun între seminţe şi sol, optimizarea germinaţiei şi răsărirea plantelor. Suportul pentru secţia MTR HD este realizat din oţel turnat, având o manetă de reglare cu cinci poziţii şi două tipuri de roţi. Pentru soluri minim prelucrate se folosesc roţi din cauciuc cu diametrul de 14" - secţiune 1", iar pentru solurile dure, în special pentru semănatul direct în teren neprelucrat, se folosesc roţi din fontă cu diametrul de 14" - secţiune 1".
Brăzdarul cu disc frontal taie solul, facilitând formarea brazdei, precum şi resturile vegetale, pentru a preveni întoarcerea acestora în brazdă, ceea ce poate cauza probleme de germinare la contactul cu seminţele. Deviatorul de resturi vegetale rotativ, ce poate fi combinat cu brăzdarul, este util în cazul unei cantităţi ridicate de resturi vegetale pe suprafaţă. Acesta îndepărtează biomasa de pe linia de însămânţare către zona dintre rânduri, menţinând constantă adâncimea de depunere a seminţelor.
Secţia de semănat MTR HD-Heavy Duty se adaptează pentru orice condiţii de însămânţare. Schimbarea grupului de închidere a brazdei în funcţie de tipul de sol, de cerinţele agronomice şi de condiţiile de funcţionare pe câmp este esenţială, fiind suficiente câteva reglaje simple.

Semănătoarea Julia cu transmisie electrică
La acest model fiecare secţie este prevăzută cu un motor electric care conduce direct discul de semănat. În acest caz, distribuţia este precisă şi imediată, oferind soluţia ideală pentru obţinerea unei distanţe perfecte de semănat, chiar şi la viteze mari de lucru. În acest caz, decuplarea electromagnetică a secţiilor se face cu ajutorul unor sisteme de decuplare electromagnetice care permit eliminarea independentă a secţiilor de semănat printr-o comandă electrică dată de la panoul de control MCE sau prin terminalul de comandă ISOBUS. Transmisia este întreruptă la nivelul secţiei de semănat, fără a exista riscul deteriorării seminţelor. După întreruperea semănatului, reluarea funcţionării este instantanee, deoarece sistemul pneumatic rămâne activ.
Pentru controlul semănatului, maşina JULIA este dotată cu fotocelule amplasate la ieşirea din corpul distribuitorului. Acestea au rolul de a verifica trecerea efectivă a seminţelor în sistemul de distribuţie şi de plasare a seminţelor. Alarma sonoră pentru controlul semănatului avertizează imediat operatorul în cazul unor defecţiuni sau al golirii buncărului.


PRODUCTIVITATE RIDICATĂ: 150 DE HECTARE/ZI
Dimitrie Muscă a ales această semănătoare pentru că are o productivitate foarte mare, iar pentru cele 7500 ha pe care le lucrează este ideală. Semănătoarea JULIA poate să se deplaseze în lucru cu 9-10 km/h, lucrând până la 16-17 ha/oră şi astfel poate ajunge la 150 ha/zi.
Pentru reducerea forţei de muncă la suprafeţe mari şi foarte mari, adică a mecanizatorilor, fermierii trebuie să achiziţioneze semănători cu lăţime mare de lucru. Dimitrie Muscă a lucrat în trecut cu trei semănători pe 16 rânduri, iar după achiziţionarea semănătorii JULIA, lucrează cu două semănători.


DOTĂRI SUPLIMENTARE PENTRU CONTROLUL SEMĂNATULUI
Semănătorile JULIA pot fi dotate cu diferite panouri de control pentru efectuarea unui semănat de calitate şi cu precizie ridicată. Specialist în domeniul semănatului de precizie, Gaspardo oferă o serie de monitoare de control, prevăzute cu afişaj electronic, care pot fi montate în cabina tractorului, pentru gestionarea parametrilor de lucru şi a comenzilor legate de decuplarea electrică a secţiilor.
Gaspardo pune la dispoziţia fermierilor următoarele monitoare: HCS - care oferă informaţii privind suprafaţa prelucrată, parţială sau totală (ha); V1200 - până la 12 rânduri, cu alarmă la controlul semănatului pe rând şi oferă, de asemenea, informaţii pentru suprafaţa prelucrată, parţială sau totală (ha); MCE 6000 - până la 6 rânduri; MCE 12000 - până la 12 rânduri, cu următoarele funcţii: alarmă la controlul semănatului pe rând, informaţii privind suprafaţa prelucrată, parţială sau totală (ha), viteza de lucru (km/h), distanţa medie de semănat pentru fiecare secţie sau în total (cm), densitatea de semănat (seminţe/mp) şi are posibilitatea de eliminare a rândurilor.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 341 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?