Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ISOTRONIC de la Gaspardo - secţia revoluţionară în semănatul de precizie

Publicat: 29 martie 2019 - 18:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GASPARDO a investit în ultimii ani în implemenarea pe semănătorile de precizie a unor sisteme performante de electronică, automatizare şi GPS. E vorba de “Platforma IMG Farming”. Unul dintre sistemele revoluţionare brevetate de Gaspardo este secţia de semănat cu transmisie electronică pentru semănătorile de precizie - ISOTRONIC.

Dotarea semănătorilor cu astfel de sisteme are unele avantaje de necontestat, şi anume: necesită puţină întreţinere în timp, permite setarea distanţei de semănat (faţă de tractor), controlul separării rândurilor este inclus în pachetul de funcţii standard, prezintă calitate superioară pe partea de distribuţie faţă de sistemele mecanice, iar controlul şi gestionarea parametrilor de însămânţare se face în timp real. Sistemul este disponibil în prezent pentru o gamă largă de semănători, cu distanţa între rânduri de 45, 50, 60, 70 sau 75 cm, cu până la 24 de secţii şi cu cadru fix, telescopic sau pliabil.

ISOTRONIC de la Gaspardo_b

Control rapid şi direct asupra calităţii semănatului
Printre noile caracteristici ale secţiei Isotronic se numără posibilitatea de a monitoriza în timp real calitatea la însămânţare. Acest lucru se realizează prin intermediul unei interfeţe a monitorului, una destul de avansată, care ne poate indica: “Skips” - procentul de seminţe sărite (nedistribuite), faţă de numărul parţial de seminţe distribuite până în acel moment; “Double” - procentul de seminţe duble distribuite faţă de numărul parţial de seminţe distribuite până în acel moment; “Sing” - eficienţa însămânţării în procente (%) (Skips sau Double)”; “Spacing” - cu cât se apropie de valoarea reală de însămânţare. De exemplu, procentul de 97% indică faptul că sunteţi foarte aproape de obiectivul de însămânţare setat (presupus a fi de 100%).
Pe fiecare secţie de semănat s-a montat câte un motor electric care acţionează direct rotirea discului de semănat. Acesta este protejat de praf sau de eventualele şocuri printr-o carcasă de protecţie. Motorul electric are 12 V şi se caracterizează printr-o structură etanşă, fiabilitate maximă şi durabilitate ridicată. Viteza de rotaţie, în raport cu viteza de înaintare, stabileşte distanţele optime dintre seminţe. Un senzor optic monitorizează precizia de distribuţie, oferind operatorului toate informaţiile privind calitatea seminţelor.

Funcţii integrate agriculturii de precizie
Agricultura de precizie a fost implementată cu succes de către Gaspardo pe semănătorile de precizie. Funcţiile pot să fie unele de comandă standard sau avansate. Cele de comandă se referă la cantitatea de seminţe, calitatea seminţelor şi alarmă, iar cele avansate se referă la reglarea dozajului şi la închiderea automată a secţiunilor. Prin utilizarea sistemului de precizie GPS se poate realiza o ghidare paralelă, automată sau asistată, iar prin gestionarea datelor se pot obţine hărţi de randament, hărţi de distribuţie şi date de geolocalizare.
Pentru tractoarele fără sistemul ISOBUS se folosesc următoarele tipuri de echipamente de afişaj în cabină: monitorul universal TERA 7 şi monitorul TOUCH 800 cu terminalul ISOBUS. Monitorul TERA 7 are un afişaj grafic de 7’’ cu retroiluminare şi este dotat cu funcţii de comandă pentru citire. Astfel vom avea informaţii despre alarma de control al însămânţării pe rând, zona lucrată parţial şi total (ha), viteza de lucru (km/h), distanţa de semănat medie pe toate rândurile/pe fiecare rând (cm), densitatea de semănat. Sistemul include şi stick-ul de memorie USB pentru salvarea datelor privind lucrările efectuate. Monitorul TOUCH 800 cu terminalul ISOBUS are un afişaj grafic de 8’’ cu retroiluminare şi este dotat cu funcţii de comandă ISOBUS avansate, adică citire şi agricultura de precizie (modificarea funcţiilor setate direct din monitor, închiderea automată a rândurilor, doza variabilă de seminţe, dacă există în dotare sistem GPS sau alte sisteme similare, posibilitatea de conducere pe pilot automat).

 

 

MULTIPLE BENEFICII AGRONOMICE
Sistemul ISOTRONIC asigură o calitate ridicată a însămânţării, evitând posibilele inexactităţi specifice sistemului mecanic. Rezultatul este o plantare uniformă şi o distanţare adecvată, pentru o mai bună dezvoltare a culturilor. Distanţa de semănat este setată direct de pe monitorul tractorului şi, datorită motorului electric modular, maşina poate fi adaptată la orice situaţie. Semănatul seminţelor poate fi vizualizat pe monitor în diferite moduri, urmărind distanţa de semănat, cantitatea de seminţe pe hectar (ks/ha) şi de seminţe pe metru (S/m). Excluderea rândurilor este o caracteristică deja inclusă în sistemul Isotronic. Configurarea pentru sistemele ISOBUS şi funcţiile GPS permite detaşarea automată a secţiei, evitând suprapunerile şi economisind astfel seminţele.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 118 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?