Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IONUŢ POPA, băiatul care visează doar tractoare!

Publicat: 10 iulie 2018 - 02:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ionuţ Popa are doar 13 ani şi îşi doreşte să devină mecanic agricol. Ne-am întâlnit la AgriPlanta - RomAgroTec 2018 şi ne-a cucerit cu pasiunea şi priceperea lui pentru tractoare.

Tatăl lui Ionuţ, Valentin Popa, lucrează în jur de 120 ha de teren în comuna Sohatu din jud. Călăraşi. Anul ăsta, cel mai mult a cultivat grâu, floarea soarelui şi porumb, dar şi câteva hectare cu mazăre şi lucernă.

Ionut Popa 2_b

Ionuţ a terminat clasa a şaptea la şcoala din Sohatu şi spune că cel mai mult i-ar plăcea să devină „mecanic de tractoare”. Primul tractor în care a urcat, la 10 ani, a fost un vechi U 650. L-a suit bunicul său şi l-a învăţat să-l conducă în doar o săptămână. „Mergea greu. Când eram mic aveam tractoare micuţe şi mi-am dorit mult să am un tractor adevărat, mare, să nu mai merg cu ăla românesc, la care abia apăsam ambreiajul”, ne povesteşte Ionuţ.
Acum au acasă un Claas Axos 340 şi un Kubota de 113 CP, dar preferatul lui Ionuţ rămâne Fendt. Aşa că am făcut turul expoziţiei de la Fundulea împreună, ca să le vedem pe toate!

Ionut Popa 3_b
Primul tractor nou pe care l-a cumpărat Valentin Popa a fost un Claas Axos 340. În cinci zile, Ionuţ ştia deja cum funcţionează tractorul, până la ultimul buton! „Au venit cei de la service şi i-au arătat lui tata şi eu am băgat la cap”, spune băiatul.
În primăvara lui 2018, tatăl său a achiziţionat şi un Kubota M 5111. În trei zile, noul tractor nu mai avea nici un secret pentru Ionuţ. La standul Agri-Alianţa de la Fundulea, reprezentanţii firmei îl cunosc pe băiat. Se salută amical, facem poze, urcăm în tractor, ne arată, ca un expert, cum funcţionează.

Ionut Popa 4_b

„Îmi place că are şase trepte şi prinde mai multă viteză. Se conduce foarte uşor, merge foarte bine. Consumă cam 11 litri la plug, cu un plug de trei brazde. Am lucrat deja cu el, şi la combinator şi am şi semănat cu el”, spune Ionuţ. Pe lângă cele două tractoare mai au în fermă un disc, un combinator, o semănătoare de păiose şi una de porumb, o remorcă de 10 tone, o maşină de erbicidat, aproape tot ce îi trebuie unui fermier. Iar Ionuţ ştie chiar tot, pentru că l-a însoţit pe tatăl său când acesta a ales utilajele şi merg împreună în câmp ori de câte ori băiatul nu este la şcoală sau nu are teme de făcut. Şi Valentin Popa ne spune, cu mândrie, că fiul său este cel mai de nădejde sfătuitor când vine vorba de tractoarele şi utilajele din fermă.

Ionut Popa 1_b

Ajungem la Fendt 1000 Vario la standul Mewi şi Ionuţ Popa este de-a dreptul fascinat. Verifică toate comenzile, observă diferenţe, testează scaunul rabatabil. Nu a mai urcat până acum într-un astfel de tractor, dar ştie foarte multe despre el. „E, totuşi, foarte mare, poate să tragă un plug şi de opt brazde şi faci treaba şi mai repede cu el. Poţi să îi pui şi calculator şi întoarce singur la capăt de rând”. Cam atât reuşesc să înregistrez printre indicaţiile lui Ionuţ care descoperă, încântat, fiecare comandă din tractorul uriaş, şi mergem mai departe să vedem şi o combină Fendt 9490 X, cu heder de 9,2 metri...

Ionut Popa 5_b

Vizualizat: 7888 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?