Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Invincibilul Terremoto 3

Publicat: 20 ianuarie 2019 - 17:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultivatorul Terremoto 3, produs de Maschio Gaspardo, are capacitate maximă de adaptare la diverse condiţii de teren şi la diferite culturi, putând fi întrebuinţat în campaniile agricole pe tot parcursul anului. 

Folosit în special pentru prelucrarea minimă a solului, cultivatorul TERREMOTO 3, se caracterizează prin versatilitate, fiabilitate şi calitate înaltă a organelor active, realizate din materiale cu rezistenţă la şocuri şi la uzură. Implementul are gardă mare la sol şi distanţă mare între elementele de lucru, astfel că solul şi resturile vegetale alunecă uşor, evitând riscul de înfundare. Cadrul realizat din oţel durificat permite utilizarea acestui cultivator direct pe teren nedesţelenit, concentrând într-o singură trecere mai multe lucrări.

Invincibilul Terremoto 3_b

Variante constructive
Cultivatorul Terremoto 3 cu ancore, purtat, are la bază tehnologia pentru „prelucrarea minimă a solului”. Cadrul puternic permite lucrarea directă chiar şi pe teren nedesţelenit, cele trei rânduri de ancore asigurând un flux optim de sol, în timp ce tăvălugul din spate nivelează şi reconsolidează terenul pentru însămânţare. Maşina este realizată în variantele cu cadru fix şi cu cadru pliabil. Modelele disponibile pot fi cuplate la tractoare de 100-300 CP şi pot atinge eficienţa maximă de funcţionare la peste 10 km/h.
Cele cu cadru fix se construiesc în versiunile 300 (3 m lăţime de lucru, putere tractor 110-150 CP, 3 m lăţime de transport, 10 ancore, 730 cm distanţă între ancore); 350 (3,5 m lăţime de lucru, 130-180 CP, 3,5 m la transport, 12 ancore poziţionate la 730 cm distanţă între ele) şi 400 (4 m lăţime de lucru, 150-220 CP, 4 m lăţime transport, 13 ancore, 730 cm distanţă între ancore). Modelele cu cadru pliabil sunt: 400 (4 m lăţime de lucru, 160-250 CP, 3 m lăţime transport, 13 ancore, 730 cm distanţă între ancore, conectoare hidraulice 1DE) şi 500 (5 m lăţime de lucru, 210-300 CP, 3 m lăţime transport, 17 ancore, 730 cm distanţă între ancore, conectoare hidraulice 1 DE).

Invincibilul Terremoto 3Click pe poza pentru galerie!

Beneficii agronomice şi economice
Utilizarea cultivatorului Terremoto 3 are multiple beneficii agronomice. Încorporarea rapidă în sol a resturilor vegetale are un rol fundamental în activarea proceselor de descompunere a substanţei organice şi de reducere a încărcării cu agenţi patogeni a solului. Reamestecarea solului cu materia organică în primii 15 cm de sol favorizează, de fapt, activitatea microbiană, ceea ce măreşte cantitatea de substanţe nutritive disponibile în ciclul următor de culturi. Spargerea hardpanului asigură o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, înlesneşte drenarea apei şi aerarea solului, crescând astfel rezistenţa culturii la stres, atât biotic, cât şi abiotic. Ultima etapă la prelucrarea solului este pregătirea patului germinativ în vederea semănatului. A avea un teren bine nivelat şi afânat este fundamental pentru a asigura semănătorii o calitate ridicată.
Terremoto 3 este ideal atât la pregătirea solului pentru culturile de iarnă şi de primăvară (în condiţii cu umiditate ridicată), cât şi la lucrările solului pentru cultura a doua (teren uscat plus resturi vegetale). Cultivatorul efectuează mai multe lucrări la o singură trecere, având costuri mai mici de exploatare. Viteza de lucru este mare, 8-12 km/h. Cadrul este puternic şi materialele utilizate sunt de foarte bună calitate, lucru care face ca acestea să aibă o durată de funcţionare îndelungată.

Afânare reuşită dintr-o singură trecere
Cadrul cultivatorului este realizat din două secţiuni de lucru: cea frontală, formată din trei rânduri de ancore separate, care scarifică terenul, reamestecă stratul superficial şi îngroapă resturile vegetale. Secţiunea posterioară este formată dintr-un rând de discuri, amplasate după ancore, care nivelează terenul. În spatele utilajului se montează un tăvălug compactor care reconsolidează terenul, lăsându-l pregătit pentru însămânţare. Cadrul robust este realizat din ţeavă de secţiune pătrată, asigurând fiabilitate maximă şi rezistenţă. Garda mare la sol de 900 mm şi distribuirea ancorelor pe trei rânduri bine separate (700 mm) asigură viteza maximă la utilizare, fără riscul de a se înfunda.
Ancorele sunt poziţionate la o distanţă de 300 mm una de cealaltă, garantându-i utilajului Terremoto 3 un front de lucru uniform şi o afânare de calitate. În plus, este disponibil şi un kit de brăzdare laterale (de 310 mm), pentru o prelucrare completă pe toată lăţimea de lucru. Acestea sunt dispuse neuniform pe trei rânduri de lucru, astfel încât să asigure un flux mai bun de sol, chiar şi la viteze de lucru ridicate. Fiecare ancoră este prevăzută cu un deflector lateral care amestecă terenul, permiţând îngroparea resturilor vegetale de suprafaţă. Pentru a asigura o durată de funcţionare mare chiar şi după intervenţia pe terenuri dificile, sunt disponibile organe active cu vârfuri din oţel durificat şi cu înveliş din tungsten.
După trecerea ancorelor, un rând de discuri cu diametrul de 510 mm nivelează solul, îngroapă resturile vegetale şi închide eventualele brazde rămase. Discurile sunt amortizate cu sistemul “Silent Block” şi sunt dispuse neuniform, pentru a asigura un flux optim chiar şi pe terenurile umede şi cu multe resturi vegetale. Terremoto 3 permite versatilitate maximă la pregătirea terenului, fiind eficient atât la lucrările de toamnă-primăvară cu umiditate ridicată, cât şi în condiţii de sol bogat în resturi vegetale, de exemplu la a doua recoltă vara.
Forma specială a deflectorului permite “prinderea” unei porţiuni de teren pe care o aruncă în faţă, apoi revenind ca să o îngroape prin aceeaşi trecere. Astfel, se creează un “efect de val”, care măreşte capacitatea de afânare a terenului chiar de la prima trecere. În funcţie de duritatea terenului şi de puterea tractorului, ancorele pot fi setate pe două poziţii de lucru: în prima variantă, ancora are un unghi de acţiune a vârfului mai puternic, pentru a cuprinde mai mult teren, în timp ce pe a doua poziţie unghiul de acţiune este mai închis, pentru o absorţie de putere mai mică.

Sisteme de amortizare şi de siguranţă
Cultivatorul Terremoto 3 este disponibil cu organe active tip “ancoră”, cu sistem de siguranţă, atât în versiunea cu bolţ de forfecare, cât şi cu sistem cu “arc Non-Stop”. Păstrând aceleaşi dotări generale ale utilajului, modelul cu sistem “Non-Stop” permite o mai mare expansibilitate. Varianta cu bolţ de forfecare este eficientă, economică şi adecvată pentru terenurile cu puţine obstacole în sol (rădăcini, pietre etc). Aceasta are rolul să protejeze structura cadrului. În caz de lovituri accidentale, cu rădăcini sau obiecte dure, bolţul se rupe, permiţând ridicarea ancorei. În acest caz repararea este foarte simplă şi accesibilă, necesitând doar înlocuirea bolţului. Pentru un confort mai mare de lucru pe terenurile bogate în obstacole, Maschio pune la dispoziţia fermierilor versiunea “Non-Stop” cu amortizoare cu arc. În timpul etapelor de lucru, ancora este protejată de un arc, care intervine la presiuni mai mari de 500 kg, ridicându-se până la depăşirea obstacolului, pentru a reveni apoi în poziţia de lucru. Versiunea “Non-Stop” cu amortizoare “antistres” este o structură cu arc dublu care anulează vibraţiile în faza de lucru şi asigură activitatea arcului numai după ce a fost depăşită sarcina de calibrare.


ADAPTABILITATE LA DIFERITE CONDIŢII DE LUCRU
• VARA: Pregătirea rapidă a patului germinativ. Terremoto 3 poate fi utilizat pentru pregătirea pe teren nedesţelenit, pentru cultura a doua. Dintre elementele de bază, garda mare la sol, pentru un flux mare al resturilor vegetale, se numără printre punctele forte ale utilajului.
• IARNA ŞI PRIMĂVARA: prelucrarea terenurilor dure poate fi programată atât în cadrul lucrărilor convenţionale, cât şi la prelucrarea minimă a solului, în funcţie de cerinţele culturii.
• TOAMNA: Îngroparea resturilor vegetale după recoltare. Terremoto 3 este potrivit pentru intervenţia directă pe un teren nelucrat sau după o serie de lucrări în profunzime (arat-scarificat). Este ideal pentru terenurile umede (datorită tăvălugilor cu inele U şi V).
În funcţie de cultura pe care o alegeţi pentru însămânţare şi de tipul de semănătoare de care dispuneţi, se poate opta pentru o prelucrare minimă (prima trecere) sau pentru un pat germinativ mai afânat (a doua trecere).

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 187 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?