Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Învăţământul dual agricol, la prima strigare!

Publicat: 12 septembrie 2017 - 16:31
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Nevoia de mecanici agricoli este mare iar această nevoie a creat până la urmă şi organul care să-i “aducă pe lume”. Aşa se face că iniţiativa Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România a devenit realitate, cu sprijinul nemijlocit al membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România, care a îmbrăţişat ideea şi a contribuit pro bono la promovarea proiectului.

Dacă iniţial, spune Monika Puiu, preşedintele APIMAR, s-au gândit că ar fi minunat să găsească 15 candidaţi care să constituie prima clasa de învăţământ dual agricol, iată că nu mai puţin de 41 de solicitanţi s-au înscris pe listă iar acum au început oficial cursurile la Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj.

Normal că a fost şi o ceremonie. Cu toate cele: discursuri, tricouri şi ghiozdane care să-i personalizeze pe viitorii meseriaşi. Meseriaşi pe care, este convinsă Monika Puiu, piaţa îi va absorbi chiar din cursul ultimului an de studii. „Poate că în cei trei ani o parte dintre elevi vor renunţa pentru că meseria presupune vocaţie şi, evident, dorinţă de realizare. Dar cei mai mulţi vor veni în piaţă umplând golurile. Să sperăm că nu vor alege străinătatea după ce vor obţine certificatul de mecanic agricol!”.

nichiforescu maria magdalena_b

Printre proaspeţii elevi am văzut şi o fată. Drăguţă şi isteaţă. Am întrebat-o cum de a ales acestă meserie şi mi-a spus că îi place. A aflat de acestă iniţiativă de la părinţii ei care au adus acasă un fluturaş primit împreună cu revista Ferma. Maria Magdalena Nichiforescu este din localitatea Dordoman, din judeţul Constanţa şi a crescut printre utilaje agricole, părinţii ei fiind fermieri.

Costel Claudiu Dogaru si Ionut Gabriel Ciupala_b
Mi-au mai atras atenţia şi doi tineri viitori mecanici agricoli. Care chiar par din lumea aceasta a mecanizatorilor. Pe paginile lor de Facebook sunt poze la volanul tractoarelor. Atât Costel Claudiu Dogaru cât şi Ionuţ Gabriel Ciupală au renunţat la cursurile clasei a XI-a şi au luat-o de la capăt în acest proiect. Au avut norocul să se afle în limita de vârstă admisă. Asta înseamnă că ei vor fi cu siguranţă pe lista absolvenţilor deoarece au renunţat la doi ani de şcoală pentru a învăţa o meserie care le place.
Primii paşi în această direcţie s-au făcut la Braşov, acolo unde în anul de şcolarizare 2017-2018 vor exista 19 clase în învăţământul dual, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate.

profesori Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj_b

Pe larg despre festivităţi, dar şi cum cele şase mari firme din agribusiness care participă la proiect (NHR Agropartners, IPSO Agricultură, MEWI, Titan Machinery, Agro Concept şi Farm Tech) se gândesc să-i ţină aproape pe viitorii absolvenţi ai primelor clase (se vor face, iată, două clase!) de învăţământ agricol dual.

Vizualizat: 1753 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Se cauta mecanici agricoli!

Se cauta mecanici agricoli!

30 aprilie 2017

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?