Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Învăţământul dual agricol, la prima strigare!

Publicat: 12 septembrie 2017 - 16:31
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Nevoia de mecanici agricoli este mare iar această nevoie a creat până la urmă şi organul care să-i “aducă pe lume”. Aşa se face că iniţiativa Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România a devenit realitate, cu sprijinul nemijlocit al membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România, care a îmbrăţişat ideea şi a contribuit pro bono la promovarea proiectului.

Dacă iniţial, spune Monika Puiu, preşedintele APIMAR, s-au gândit că ar fi minunat să găsească 15 candidaţi care să constituie prima clasa de învăţământ dual agricol, iată că nu mai puţin de 41 de solicitanţi s-au înscris pe listă iar acum au început oficial cursurile la Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj.

Normal că a fost şi o ceremonie. Cu toate cele: discursuri, tricouri şi ghiozdane care să-i personalizeze pe viitorii meseriaşi. Meseriaşi pe care, este convinsă Monika Puiu, piaţa îi va absorbi chiar din cursul ultimului an de studii. „Poate că în cei trei ani o parte dintre elevi vor renunţa pentru că meseria presupune vocaţie şi, evident, dorinţă de realizare. Dar cei mai mulţi vor veni în piaţă umplând golurile. Să sperăm că nu vor alege străinătatea după ce vor obţine certificatul de mecanic agricol!”.

nichiforescu maria magdalena_b

Printre proaspeţii elevi am văzut şi o fată. Drăguţă şi isteaţă. Am întrebat-o cum de a ales acestă meserie şi mi-a spus că îi place. A aflat de acestă iniţiativă de la părinţii ei care au adus acasă un fluturaş primit împreună cu revista Ferma. Maria Magdalena Nichiforescu este din localitatea Dordoman, din judeţul Constanţa şi a crescut printre utilaje agricole, părinţii ei fiind fermieri.

Costel Claudiu Dogaru si Ionut Gabriel Ciupala_b
Mi-au mai atras atenţia şi doi tineri viitori mecanici agricoli. Care chiar par din lumea aceasta a mecanizatorilor. Pe paginile lor de Facebook sunt poze la volanul tractoarelor. Atât Costel Claudiu Dogaru cât şi Ionuţ Gabriel Ciupală au renunţat la cursurile clasei a XI-a şi au luat-o de la capăt în acest proiect. Au avut norocul să se afle în limita de vârstă admisă. Asta înseamnă că ei vor fi cu siguranţă pe lista absolvenţilor deoarece au renunţat la doi ani de şcoală pentru a învăţa o meserie care le place.
Primii paşi în această direcţie s-au făcut la Braşov, acolo unde în anul de şcolarizare 2017-2018 vor exista 19 clase în învăţământul dual, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate.

profesori Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj_b

Pe larg despre festivităţi, dar şi cum cele şase mari firme din agribusiness care participă la proiect (NHR Agropartners, IPSO Agricultură, MEWI, Titan Machinery, Agro Concept şi Farm Tech) se gândesc să-i ţină aproape pe viitorii absolvenţi ai primelor clase (se vor face, iată, două clase!) de învăţământ agricol dual.

Vizualizat: 1123 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Se cauta mecanici agricoli!

Se cauta mecanici agricoli!

30 aprilie 2017

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

IPSO AGRICULTURĂ: Tradiţie, inovaţie şi performanţă

IPSO AGRICULTURĂ: Tradiţie, inovaţie şi performanţă

Participarea IPSO Agricultura in cadrul targului Agriplanta a fost marcat de o dubla aniversare. 2018 este anul in care se implinesc 100 de ani de tractoare John Deere in lume, precum si anul in care compania Kuhn aniverseaza 190 de ani de existenta.
Reporter: RUXANDRA ILIE
Imagine şi montaj: CLAUDIU BOROBEI

AgriPlanta - RomAgroTec 2017 În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agriplanta-Romagrotec 2018
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?