Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ÎNVĂŢĂMÂNT dual la VOITEG

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Școala Agricolă Româno-Germană din Voiteg, județul Timiș, va avea, din anul școlar 2018/2019, prima clasă de învățământ profesional agricol în sistem dual din vestul țării.

Învățământul dual combină educația și formarea profesională într-o unitate de învățământ cu învățarea la locul de muncă într-o companie și dă posibilitatea unor parteneriate stat-privat, prin care o parte din costurile de școlarizare sunt suportate de agenți economici privați, care asigură pregătirea practică.
Guvernul a aprobat anul trecut, în luna noiembrie, OUG 81/2016, care reglementează învățământul dual în România, însă legea a fost trimisă Parlamentului pentru reexaminare de către Președintele Klaus Iohannis în luna iulie 2017 și nu a fost promulgată nici până în prezent.
„Vom merge pe Ordinul de Ministru 5033 din 2016, pentru că lucrurile încă nu sunt așezate până la capăt cu această lege. La învățământul dual, așa cum este el la origine, în Germania, contribuie și primăria, dar, la noi, primăriile nu au încă pârghiile să intervină. Noi mergem pe această variantă de învățământ profesional de stat, în sistem dual, printr-un parteneriat între școală și agentul economic. Ce facem noi respectă metodologia existentă și avem agenții economici, unde se desfășoară pregătirea practică”, ne-a spus Ciprian Fora (foto), directorul Centrului Româno-German de Pregătire și Perfecționare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg.

CIPRIAN-FORA.2_b

Acesta a reușit să aducă împreună partenerii care vor face posibilă realizarea acestui proiect: USAMVB Timișoara, prin Centrul de Pregătire Agricolă Voiteg, Colegiul Silvic „Casa Verde” din Timișoara, Inspectoratul Județean Timiș, Forumul German din Banat și agenții economici care vor asigura o parte din costurile de școlarizare.
Demersul este încă în faza de proiect și se lucrează etapă cu etapă. Intenția ar fi să se meargă pe specializările Agricultură și Mecanizare agricolă. Pentru început, va fi, cel mai probabil, o singură clasă, pentru 25-28 de elevi. Durata studiilor este de trei ani, iar absolvenții au, după terminarea școlii, oportunitatea de angajare. Partenerii privați sunt ferme din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, care vor să își califice personal. Până în prezent, sunt nouă ferme care au fost de acord să participe la acest proiect. „Ca idee generală, în primul an se face 80% teorie și 20% practică, în al doilea an, 40% teorie și 60% practică, iar în anul trei, 30% teorie și 70% practică. Este un mare avantaj că 70 la sută din pregătire se va face în mediul rural, ceea ce este esențial. Învățământul trebuie să înțeleagă că trebuie să pregătești elevi care să se ridice la nivelul cerințelor actuale”, afirmă Ciprian Fora.

 scoala.2_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de VIOLETA MÂȚ

Vizualizat: 1569 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?