Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întreţinerea UTILAJELOR AGRICOLE în sezonul rece

Publicat: 26 ianuarie 2018 - 16:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă anumite proceduri de întreţinere a utilajelor şi maşinilor agricole pe timp de iarnă par cunoscute fermierilor şi mecanizatorilor agricoli, deseori, realitatea ne arată că recapitularea acestora este deosebit de utilă. Mai ales în prezent, când tehnologia aduce noutăţi aproape în fiecare zi.

În acest articol vă prezentăm recomandări pe această temă, aflate direct de la specialişti.

IPSO AGRICULTURĂ
Ce piese trebuie demontate iarna?
În vederea conservării utilajelor agricole pe perioada iernii, în opinia lui Radu Meşină, specialist Vânzări echipamente de recoltat la IPSO Agricultură - Mogoşoaia, obligatoriu la început se face curăţarea şi spălarea echipamentelor, pentru îndepărtarea resturilor de materiale vegetale, ca protecţie împotriva şoarecilor şi şobolanilor, care pot afecta instalaţia electrică.
Concret, reprezentantul IPSO Agricultură oferă câteva recomandări fermierilor: “se aşează utilajul pe poziţia pentru iernare şi se demontează bateria; se demontează unele părţi mobile, cum ar fi casa sitelor, planul inclinat (dacă există); se demontează curelele şi se protejează cu o soluţie de lapte de var, fiind apoi agăţate pe un perete pe un suport; se demontează lanţurile, se degresează şi apoi se vor lăsa pentru iernare într-un vas cu motorină sau ulei; se gresează întregul ansamblu de lagăre şi rulmenţi; se suspendă utilajul pe suporţi, se reduce presiunea în anvelope şi apoi se acoperă anvelopele cu lapte de var, pentru a evita brinelarea rulmenţilor, dar şi o îmbătrânire prematură a pneurilor”, detaliază Radu Mesina.
De asemenea, specialistul IPSO Agricultură îi sfătuieşte pe fermieri să-şi stocheze utilajele într-un spaţiu interior. În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie ca utilajele să fie acoperite cu o prelată, iar geamurile să fie protejate prin acoperire cu vaselină, peste care se lipeşte o foaie de ziar.

NHR AGROPARTNERS
Ştiţi cum se încarcă bateriile?
Emilia Radu, Responsabil Marketing din cadrul NHR Agropartners, spune că depozitarea maşinilor în sezonul rece este un procedeu specific fiecărui utilaj. Această informaţie se găseşte în manualul de utilizare al fiecărui utilaj vândut de către NHR Agropartners.
Conform reprezentantului NHR Agropartners, fermierul trebuie să ţină cont că în cazul utilajelor motorizate (combine, tractoare, maşini autopropulsate, încărcătoare cu braţ telescopic), înainte de depozitarea acestora pentru iarnă, se verifică numărul de ore de funcţionare şi data ultimului service de întreţinere. “Acest service de întreţinere, conform specificaţiilor producătorilor, se efectuează anual sau la un anumit număr de ore. Pentru perioade de stocare de aproximativ o lună, nu trebuie luată nici o masură, dacă uleiul de motor nu a depaşit 100 de ore de lucru. Pentru perioade de peste o lună, se înlocuiesc filtrele şi uleiul de motor”, susţine Emilia Radu.
Referitor la combine şi utilajele cu baterii, Emilia Radu precizează: “La combine se recomandă, pentru depozitarea pe timpul iernii, pe lângă curăţarea şi lubrifierea tuturor părţilor care necesită acest lucru, precum şi efectuarea acţiunilor care se impun pentru protejarea motorului şi bateriei, depozitarea într-un spaţiu închis, fără îngrăşăminte care conţin amoniac (pericol de coroziune a conectorilor electrici şi a tijelor cilindrilor hidraulici), protejat de intemperii. Se recomandă sprijinirea combinei dedesupt pentru a descărca sarcina de pe anvelope. Pentru toate utilajele care au baterie, ca de exemplu, tractoarele, combinele de cereale şi combinele de struguri autopropulsate, maşinile de erbicidat autopropulsate, încărcătoarele cu braţ telescopic, se recomandă scoaterea bateriei de pe utilaj şi depozitarea acestora într-un spaţiu răcoros şi uscat, precum şi curăţarea bornelor, încărcarea completă, cât şi încărcarea măcar o dată pe lună în perioada de nefuncţionare a utilajului”.

MASCHIO GASPARDO
Evitaţi avariile cauzate de ger
Octavian Duşan, reprezentant vânzări Mashio Gaspardo, spune că, la sfârşitul sezonului sau când maşina nu va mai fi utilizată pentru o durată mai mare de timp, este recomandată efectuarea unor operaţiuni precum: “Spălaţi utilajul cu apă din abundenţă şi stergeţi-l ! Părţile electrice trebuie curăţate cu o cârpă uscată, evitând pe cât posibil contactul cu apa în timpul spălării; controlaţi şi eventual înlocuiţi piesele deteriorate sau uzate; verificaţi şi strângeţi bine toate şuruburile; gresaţi toate punctele de gresare şi ungeţi toate părţile nevopsite, descărcaţi cilindrii hidraulici şi furtunele corespunzătoare acestora; lubrifiaţi bielele”.
Octavian Duşan continuă: “În cazul instalaţiilor de erbicidat, trebuie avută o atenţie sporită, pentru a evita avariile cauzate de ger. Se recomandă spălarea şi golirea completă a instalaţiei de pulverizare şi introducerea în interiorul circuitului de pulverizare a unui amestec de apă şi lichid antigel, pentru a proteja nu doar pompa, dar şi toate componentele în contact cu lichidul. Demontaţi şi curăţaţi filtrele şi duzele şi conservaţi-le într-un mediu protejat de agenţii atmosferici”.
La ce mai trebuie să fie atenţi fermierii? “Nu aşezaţi maşina pe teren instabil sau înclinat excesiv. În cazul în care este necesar, aşezaţi dedesubtul punctelor de contact cu terenul câteva axe de lemn pentru a îmbunatăţi distribuţia greutăţilor şi pentru a evita înfundările periculoase”, avertizează reprezentantul Maschio Gaspardo.

tractor iarna_b
MEWI
Respectaţi tabelul de revizii şi mentenanţă!
Jarco Kelity, Service Brand Manager Horsch, Mewi Ortişoara, dezvăluie câteva secrete care ar putea ajuta fermierii să-şi întreţină mai bine utilajele pe timpul iernii.
“La utilajele de prelucrare a solului recomandăm ca, după terminarea campaniei de lucru, să se greseze toate punctele de gresare, să se verifice vizual dacă sunt zgârieturi pe elementele vopsite şi corectarea acestora cu grund şi vopsea. De asemenea, organele active pot fi protejate împotriva oxidării cu un strat superficial de ulei”, susţine Jarco Kelity.
 “Ca să menţii costurile sub control - este de părere Alexandru Karacsonyi, Service Brand Manager Challenger & Topcon, Mewi - aş recomanda respectarea tabelului de revizii şi mentenanţă. Altceva nu poţi să faci. Eventual să ai operatori instruiţi corespunzător şi recompensaţi corespunzător pentru ca aceştia să dea dovadă de un grad ridicat de interes pentru utilajul pe care îl operează”.

TITAN MACHINERY ROMÂNIA
Cum să ai utilaje bune în permanenţă?
Pentru Bogdan Constantin, PR & Communication Specialist la Titan Machinery, proverbul românesc „Omul îşi face iarna car şi vara sanie” este mai actual ca niciodată. “Sezonul rece este un bun prilej pentru ca fiecare fermier să verifice şi să-şi asigure tehnic utilajele agricole pe care le are în fermă, pentru un randament optim în campaniile agricole ce vor urma. Combinele, sprayerele, tractoarele sau grapele trebuie verificate şi spălate, iar micile defecţiuni reparate cât mai rapid”, susţine reprezentantul Titan Machinery.
Pe de altă parte, Bogdan Constantin consideră că grija faţă de starea utilajelor agricole trebuie să se manifeste în permanenţă. “Proprietarii utilajelor sunt primii care pot controla mentenanţa şi pot menţine starea perfectă de funcţionare a utilajelor pe care le exploatează. De aceea, orice problemă aparută la utilaje trebuie rezolvată înainte ca acestea să fie depozitate pentru sezonul rece. Indiferent că este vorba despre o piesă uzată, o roată defectă, un disc rupt sau o problemă mai mare, acestea trebuie reparate la timp. De asemenea, curăţarea utilajelor este importantă, nu numai curăţarea tractoarelor şi  a combinelor, ci şi curăţarea cu atenţie a semănătorilor, mai ales pe rampele de vacuum şi pe paleţii turbosuflantei, în timp ce maşinile de erbicidat trebuie să fie depozitate cu instalaţiile de pulverizat curate. Toate aceste bune măsuri de pregătire a utilajelor pentru sezonul rece pot ajuta fermierul să economisească bani pe termen lung, întrucât le va menţine noi mai mult timp şi vor avea o eficienţă maximă a productivităţii”, susţine Bogdan Constantin.

PROTEJAREA MAŞINILOR DE ERBICIDAT ÎMPOTRIVA ÎNGHEŢULUI
“În mod deosebit la maşinile de erbicidat trebuie efectuat un program de curăţire, apoi toată apa trebuie golită, în bazinul de apă curată trebuie introdus antigel, iar cu acest antigel trebuie urmat programul de iarnă, care va recircula antigelul prin toate componentele maşinii de erbicidat care intră în contact cu apa şi care pot îngheţa”. explică specialistul Mewi, Jarco Kelity.

Articol publicat in revista FERMA - ianuarie 2018

Vizualizat: 1960 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?