Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Informatizarea agriculturii este tot mai vizibilă”

Publicat: 05 martie 2020 - 10:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La început de an, ne-am adresat lui Leontin Coca, director de vânzări la compania MEWI şi totodată preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), pentru a afla mai multe despre activitatea MEWI şi situaţia agriculturii româneşti în general...

Leontin Coca_b


Ferma: Piaţa echipamentelor agricole a înregistrat, se pare, o creştere sănătoasă la nivel european. Cum au decurs vânzările în 2019 pentru MEWI?


Leontin Coca: Sunt foarte multe pieţe în care au avut loc scăderi considerabile. Am întâlnit mai mulţi colegi din zona asta a Europei şi din discuţiile purtate reieşea că nu sunt foarte mulţumiţi de anul 2019. Unele companii, cu cifre mari de afaceri, au înregistrat scăderi de 25-30%, ceea ce înseamnă foarte mult. Nu ştiu cât e de corectă statistica. S-ar putea să fie pe anumite regiuni, dar în nici un caz ca o stare generală. Aşa au decurs lucrurile şi pe piaţa românească, unde, spre norocul nostru, nu am avut neapărat o scădere, ci mai degrabă o contracţie a vânzărilor, cu câteva procente. Noi ne-am atins în linii mari obiectivele generale.

 

Ferma: Statisticile oficiale indică producţii record în România, pentru al treilea an la rând. În ce măsură poate influenţa această evoluţie apetitul investiţional? Sau altfel spus, ce aşteptări aveţi de la 2020?


Leontin Coca: Referitor la apetitul investiţional, cred că proiectele realizate de fermierii români au fost, la fel, împrăştiate pe diverse regiuni ale ţării şi nu la nivel general. Si atunci, dacă vorbim de zona de vest sau de sud, situaţia a fost bună, dar în zona de est, sud-est, putem spune că au fost chiar calamităţi. La fel a fost şi evoluţia vânzărilor per ansamblu în anul 2019, cu diferenţe notabile între prima şi a doua jumătate a anului. Intervalul iulie-decembrie a salvat situaţia, e adevărat, graţie creşterii apetitului investiţional al fermierilor, datorat producţiilor care se arătau şi până la urmă s-a dovedit că au fost într-adevăr bune în majoritatea regiunilor ţării.

Fendt_b

 

Ferma: Cum tratează Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, al cărei preşedinte sunteţi, problema lipsei mecanizatorilor, situaţie cu care se confruntă majoritatea statelor europene?


Leontin Coca: Discuţii sunt şi, aşa cum se ştie, noi avem de câţiva ani un parteneriat cu Liceul Harnaj din Bucureşti, unde se fac permanent eforturi pentru a îndruma şi forma tineri care să facă parte din clasa de viitori specialişti pe partea de mecanizare agricolă. Pe lângă asta, există, bineînţeles, legăturile pe care le avem fiecare dintre membri cu instituţiile de stat, facultăţile de specialitate şi nu numai. La nivel de învăţământ liceal sunt multe proiecte şi înţelegeri realizate în mod individual. Pot da exemplul Liceului de la Miroslava, din judeţul Iaşi, cu care colegii din APIMAR au relaţii foarte bune şi reuşesc să îndrume tineretul care vrea să-şi croiască un drum în viaţă, să înveţe o meserie, spre mecanizarea agricolă.

 

Ferma: Ce fel de tractoare preferă clienţii dumneavoastră? Care sunt caracteristicile pe care le apreciază cel mai mult - puterea, confortul sau dotările?

 

Leontin Coca: Tractoarele preferate de clienţii noştri sunt în general cu puteri mari, pentru că, într-adevăr, gradul de tehnologizare al utilajelor din portofoliul companiei MEWI, respectiv Fendt şi Valtra, este unul înalt, iar la puterile mici e mai greu să găseşti o sursă de finanţare potrivită care să-ţi acopere investiţia. Mă refer aici la tractoarele de 80-120 de cai putere. În schimb, peste această putere oferta noastră este atractivă şi, probabil, cel mai mult aceste tractoare sunt apreciate pentru confortul şi eficienţa lor.

Valtra_b


Ferma: Piaţa second-hand pare a fi una destul de dinamică la noi în ţară. Desigur, nu luăm în calcul aici fermierii profesionişti... Cum tratează MEWI acest segment de piaţă?


Leontin Coca: Dezvoltăm tot mai mult departamentul de maşini şi utilaje second-hand. Intenţionăm să organizăm un departament de gestionare cumpărare-vânzare a utilajelor rulate, prin politica de buy-back, pe care încet, încet va trebui să o luăm tot mai mult în considerare.

 

Ferma: Agritechinca ne-a dezvăluit o sumedenie de noi tehnologii, unele cu adevărat spectaculoase... Încotro se îndreaptă agricultura?


Leontin Coca: E clar că, aşa cum s-a văzut şi la Hanovra, în cadrul Agritechnica - cel mai important târg de tehnică agricolă din lume -, informatizarea agriculturii este tot mai vizibilă. Acesta este trendul pe care în viitorul foarte apropiat o să-l vedem tot mai prezent. Practic, tot ce ţine de urmărire prin satelit, de control al tuturor parametrilor de lucru, la tot mai multe utilaje, este tendinţa spre care se merge. Din punct de vedere strict constructiv şi al tehnologiilor de lucru, puţine se mai pot face şi puţine se mai iau în considerare. Ca atare, tot ce înseamnă mai nou, competiţia în ceea ce priveşte întâietatea în a-şi etala performanţele ţine de acest aspect, al tehnologizării în acest sens.

 

Ferma: Referitor la viitoarea Politică Agricolă Comună, există încă acel interes în direcţia plafonării subvenţiilor. Cum ar afecta asta dezvoltarea sectorului?


Leontin Coca: E clar că cel puţin negocierile cu privire la Politica Agrară Comună la nivel european, ce presupun plafonarea, care încă nu este stabilită ca măsură definitivă în ceea ce priveşte subvenţia pe suprafaţă, ar afecta negativ, la modul general, ţara noastră, unde fermele sunt de dimensiuni medii, mari şi foarte mari. Cel puţin fermele care fac performanţă, care aduc plusvaloare în economia naţională, şi cu siguranţă că nu ar fi un lucru bun pentru acest segment, care este predominant şi realizează cifre importante în domeniu. E foarte adevărat că sunt importanţi şi trebuie luaţi în considerare, aşa cum au fost şi în politica din ciclul anterior, fermierii mai mici. Aceştia nu ar fi afectaţi de această plafonare, dacă vorbim de valoarea per fermă. Dacă însă luăm în calcul diminuarea subvenţiilor pe suprafaţă, atunci cu siguranţă că nu ar fi un lucru bun.

 

Ferma: Care sunt atuurile MEWI în raport cu ceilalţi competitori de pe piaţa românească?


Leontin Coca: Aşa cum cred că a fost şi până acum, faptul că avem o echipă stabilă, cu oameni care devin tot mai performanţi, mai eficienţi şi care ştiu tot mai clar ce şi cum au de făcut, oferă garanţia că MEWI va avea un an de succes. Ar mai fi nevoie de o iarnă „adevărată”, care să aducă precipitaţii, să vină cu aportul de apă mai mult decât necesar după o perioadă relativ secetoasă. Nu putem trage acum o concluzie, pentru că e prea devreme. Perspectiva ar trebui să fie bună, ţinând cont de rezultatele de anul trecut şi de ceea ce, în comparaţie cu sezonul precedent, se vede pe câmpuri.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

 

Vizualizat: 865 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?