Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Herghelia” cu peste 2000 CP

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dumitru Voicu lucrează o suprafață de 5.000 hectare, împărțită în două: în nordul județului Constanța în zona Cogealac - Fântânele și în sud, în comuna 23 August - Mangalia. La zestrea tehnică pe care o are, „o herghelie” de mustangi îmblânziți ce depășește două mii de cai putere, fermierul Telu Voicu poate lucra o suprafață mult mai mare decât în prezent.

După ce a „stabilizat” terenurile, s-a dotat cu tractoare de putere mai mică, între 140 și 300 CP, iar în ultimii doi-trei ani a trecut la o nouă etapă, prin achiziționarea tractoarelor de mare putere, menite să tracteze utilaje grele. „Am cumpărat un Quadtrac 600 de la Case IH și în curând trebuie să mai primesc unul”, ne declara Telu Voicu la începutul lunii trecute.

Dumitru Voicu_bClick pe poza pentru galerie!

Parc tehnic evaluat la 1,2 milioane de euro
În parcul cu tehnica de mecanizare se mai găsesc pluguri cu 14 trupițe pentru a întoarce tot atâtea brazde, cultivatoare Case IH Ecolo-Tiger cu o lățime de lucru de 6,7 m, un disc mare de 15 m, luat tot de la firma americană. Toate acestea, cu un efort financiar de circa 700 mii de euro, la care se va adăuga încă un tractor de 620 CP și o semănătoare performantă. Toate acestea vor ridica la mai mult de 1,2 milioane de euro valoarea de inventar a dotării tehnice.
De remarcat că efortul investițional nu a fost realizat prin depunerea de proiecte comunitare sau prin atragerea banilor europeni, ci prin soluții de finanțare oferite de bănci sau de alte instituții nebancare, dar și prin fondurile proprii provenind din profitul acumulat an de an.
“Am preferat să ne dotăm cu tractoarele din seria Quadtrac, cele mai puternice din lume, datorită tehnologiei moderne a motoarelor care le echipează, dar și caracteristicilor optime de tracțiune și de protecție a solului. Am mai ținut cont de un amănunt tehnic: din construcție sunt mai joase și mai înguste și pot să le car cu trailerul. Eu având teren și la Cogealac, și la Mangalia trebuie să duc utilajele de colo-colo. Apoi, aceste două megamașini mă vor scuti să mai folosesc forța de muncă suplimentară. Fiecare utilaj înlocuiește două trei tractoare de putere medie, care necesitau mecanizatori și specialiști în electromecanică”, ne-a declarat Telu Voicu.

„Nu am abandonat plugul!”
Fermierul a susținut în continuare că a fost nevoit să se doteze cu aceste tractoare, deoarece sunt lucrări în campaniile agricole care trebuie terminate repede. Ele pot tracta cu brio utilajele grele atașate în spate. Ferma dispune de cultivatoare Case IH Ecolo-Tiger cu 11 organe active, discuri de 660 mm, ce necesită o putere de tracțiune de 500-600 CP. Discurile intră în sol până la 20-25 cm, iar scarificatoarele atașate în spatele utilajului afânează solul până la 35 cm adâncime. După o singură trecere, terenul e reavăn și se poate semăna.
„Nu am abandonat plugul pentru că, în general, după recoltarea cerealelor păioase rezultă foarte multe resturi și, mai ales la grâu, se păstrează toate bolile la suprafață. De aceea, eu consider că trebuie întoarsă brazda, am pluguri mari cu câte 14 cormane”, a susținut agricultorul.
Pentru a conduce marile tractoare, are nevoie de tehnicieni operatori destoinici. În această toamnă s-a urcat pe tractorul mare Florin Voicu, băiatul lui Telu Voicu, devenit agronom, care care va prelua din mers agribusinessul familial. Tânărul a brăzdat peste cinci sute de hectare, după care a predat ștafeta unor doi tineri operatori bine instruiți, în vârstă de 30 și 36 de ani, Constantin }arălungă și Virgil Ilie.
„Trebuie să îmblânzești fierul prin oameni care știu să lucreze cu el, să-l simți ca pe o ființă vie. Uneori, te face atent prin anumite zgomote, anumite semnale. Acum noile creații tehnice te atenționează, au senzori... inteligenți care opresc utilajul atunci când nu merge ceva. E fantastic, nici mie nu-mi vine să cred unde s-a ajuns cu tehnica de mecanizare a agriculturii!”, ne declara cu entuziasm Telu Voicu.

“Îndrăgostit” de produsele americane Case IH
Pe Telu Voicu l-am întâlnit în urmă cu doi ani, în localitatea constănțeană Lumina, în timpul unei prezentări de mașini și utilaje agricole organizată de Titan Machinery, dealer Case IH în România. Atunci era interesat de cea mai mare combină Case IH Axial-Flow, modelul 9240 de maxim 625 CP, cu heder de 12 m. Era la curent cu performanțele tehnice ale “uzinei” de adunat producția agricolă: viteză de recoltare sporită și o capacitate de batere și de separare a boabelor de paie superioare. Toate acestea ridică standardele tehnologiei de recoltare prin motoarele puternice și prin optimizarea echipamentelor de treierat. Telu Voicu nu a stat mult pe gânduri și a semnat contractul de achiziție.
Fermierul constănțean Telu Voicu este „îndrăgostit” până peste poate de produsele marca Case IH. Ne spune că i-au oferit destulă satisfacție, incumbă tehnologie modernă, de ultimă generație, urcă eficiența la un înalt nivel al performanței, cu costuri de exploatare reduse.

Dumitru Voicu_t
Dumitru Voicu: „Eu sunt inginer mecanic agricol, promoția 1980. Pun foarte mare preț pe mecanizare, una din cheile prin care se asigură succesul și, implicit, profitul în agricultură. Am preferat să ne dotăm cu tractoarele din seria Quadtrac, cele mai puternice din lume, datorită tehnologiei moderne a motoarelor care le echipează”.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 841 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!