Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grapele cu discuri Maschio - beneficii agronomice

Publicat: 08 mai 2019 - 22:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Maschio proiectează şi construieşte o gamă variată de grape cu discuri, folosite şi pe post de cultivatoare. Discurile sunt montate independent pe cadru, prin intermediul unor suporturi, pentru gestionarea cât mai bună a resturilor vegetale şi pentru afânarea solului până la adâncimi de 10-15 cm.

Maschio produce la ora actuală trei modele, şi anume: VELOCE, UFO TZAR şi ADMIRAL. Cele trei grape au garda mare la sol, ceea ce permite o viteză de lucru între 12 şi 15 km/h, totul pentru eficienţă şi randament sporit.

Grapele cu discuri MaschioClick pe poza pentru galerie!

Cultivatorul cu discuri superficial VELOCE
Utilajul este de fapt o grapă cu discuri uşoară, perfectă pentru gestionarea resturilor vegetale şi pentru afânarea terenului la pregătirea patului germinativ în vederea semănatului. Acesta are o distanţă de 800 mm între rânduri, ceea ce garantează un flux optim de sol în orice condiţii de lucru. Implementul este realizat în următoarele variante:
• Purtat, cu cadru fix. Modelul are versiunile 250 (lăţime de lucru – 2,5 m, numărul de discuri – 20, putere la tractor - 80-90 CP); 300 (3 m lăţime de lucru, 24 discuri, 100 -110 CP), 350 (3,5 m lăţime de lucru, 28 discuri, 120-130 CP); 400 (4 m lăţime de lucru, 32 discuri, 140-150 CP). Reglarea tăvălugului se face hidraulic, ceea ce stabileşte precis adâncimea de lucru. Cultivatoarele garantează o capacitate de producţie foarte bună şi consumuri reduse, datorită vitezei ridicate de realizare a operaţiunilor de până la 15 km/h.
• Purtat, cu cadru pliabil, în versiunile 400 (4 m lăţime de lucru, 32 discuri, puterea la tractor de 120-160 CP); 500 (5 m lăţime de lucru, 40 discuri, 150-200 CP); 600 (6 m lăţime de lucru, 48 discuri, 180-240 CP). Adâncimea de lucru a tăvălugului se reglează hidraulic prin intermediul cilindrilor hidraulici.
• Semipurtat, cu cadru pliabil. Datorită unei libertăţi mari de mişcare, cultivatorul acesta urmează mai bine profilul terenului, pentru o prelucrare optimă a solului. Datorită versatilităţii şi rezistenţei sale foarte mari, grapa Veloce poate fi utilizată în orice situaţie: la prelucrarea miriştilor pe teren nedesţelenit, la îngroparea culturilor de acoperire, precum şi la afânarea terenului după arat, tocmai pentru că este pretabil utilizării în orice moment al anului. Adâncimea de lucru la care lucrează toate versiunile este de 10 cm. Cultivatoarele cu discuri Veloce lucrează în agregat cu un tăvălug, care poate fi cu inele, în formă de “U”, tip “colivie”, cauciucat sau Packer.

Cultivatorul greu cu discuri UFO TZAR
Agregatul format dintr-o grapă cu discuri montate pe 2 rânduri şi un tăvălug dublu pivotant este folosit pentru prelucrarea intensivă a solului şi a resturilor vegetale. Structura solidă a acestuia, combinată cu o grapă cu discuri de 610 mm, permite o mai mare versatilitate la utilizare, atingând o adâncime de lucru de până la 15 cm. Proiectat pentru a fi polivalent la 360o, cadrul cultivatorului UFO TZAR este o combinaţie de rezistenţă şi flexibilitate. Cele două rânduri distanţate la 1.000 mm asigură un flux optim al solului, în timp ce discurile apropiate şi dispuse neuniform (25 cm pe 2 rânduri) garantează o afânare foarte bună a terenului şi gestionarea resturilor vegetale de suprafaţă. Garda mare la sol, combinată cu suportul arc în formă de “C”, face posibil lucrul în cele mai dificile condiţii. El este realizat în următoarele variante:
• Modelele cu cadru fix, în versiunile 250 (lăţime de lucru - 2,5 m, numărul de discuri - 20, puterea la tractor - 80-90 CP), 300 (3 m lăţime de lucru, 24 discuri, 100-110 CP), 350 (3,5 m lăţime de lucru, 28 discuri, 120-130 CP) şi 400 (4 m lăţime de lucru, 32 discuri, 140-150 CP). Acest model cu cadru fix asigură performanţe sporite datorită structurii tubulare pe care o are, combinată cu o distanţă mare între rânduri. Toate modelele fixe sunt prevăzute cu arcuri oscilante cu secţiune de 40 x 40 mm. Acestea lucrează la adâncimea de 10 cm.
• Modelul cu cadru pliabil, în versiunile 400 (lăţime de lucru 4 m, numărul de discuri 32, puterea la tractor 100-160 CP), 500 (5 m lăţime de lucru, 40 discuri, 125-200 CP), 600 (6 m lăţime de lucru, 48 discuri, 150-240 CP), semipurtate sau tractate. Acestea lucrează la adâncimea cuprinsă între 8 şi 12 cm. Datorită vitezei mari şi a lăţimii de lucru de până la 6 m, productivitatea este maximă.
Toate modelele sunt prevăzute cu suporturi cu arc în formă de “C”, având secţiunea de 80 x 20 mm. Nivelarea şi afânarea sunt foarte bune datorită utilizării în agregat cu grapa cu discuri a noului tăvălug pivotant. Efectul vibrant generat de suportul dublului tăvălug pivotant şi viteza de rotaţie a celor doi tăvălugi, dată de diametrele diferite (460 mm şi 430 mm), duc la un puternic efect de rupere, care răreşte semnificativ bulgării de la suprafaţă. Sistemul pivotant permite urmărirea uniformă a terenului pentru o nivelare mai mare a solului.

Cultivatorul greu cu discuri ADMIRAL
În acest caz vorbim de un agregat format dintr-o grapă cu discuri montate pe 4 rânduri, o grapă cu degete elastice (de 70 cm), împărţite pe 3 rânduri, pentru a gestiona fluxul mare de sol, redistribuindu-l în mod uniform, şi un tăvălug care nivelează şi reconsolidează suprafaţa solului. ADMIRAL este construit într-o singură versiune - 850 (lăţimea de lucru de 8,5 m, număr de dicuri- 68, puterea la tractor de 280-360 CP). Agregatul lucrează la adâncimi cuprinse între 8 şi 15 cm şi la o viteză de până la 12 km/h. Cadrul este pliabil şi realizat din 3 module. Lăţimea de transport este de 415 mm, iar înălţimea de transport de 430 mm.
Grapa cu discuri ADMIRAL a fost proiectată pentru fermele mari şi foarte mari şi este recomandată să lucreze pe solurile unde condiţiile de lucru sunt cele mai dificile (condiţii de lucru extreme). Este folosită atât pe terenurile “reci” şi dificile, până la cele umede şi turboase, cu mari cantităţi de resturi vegetale, chiar şi cu un conţinut de schelet l plantelor. Cele 68 de discuri nu dau înapoi în faţa niciunui obstacol, acestea realizând tăierea, amestecarea şi îngroparea resturilor, pentru un rezultat mereu eficient. ADMIRAL este dotat cu discuri având diametrul de 610 mm, uşor concave, care asigură o tăiere întotdeauna eficientă pe orice tip de suprafaţă. Pentru a garanta performanţe maxime şi fiabilitate, suportul de tip „arc” în formă de “C”, realizat din oţeluri speciale de înaltă rezistenţă, a fost dezvoltat după ce a fost supus la numeroase teste de stres, pentru a-i fi îmbunătăţită capacitatea de a rezista la tensiuni mari şi de a reveni apoi în poziţia iniţială. Fiecare disc e amortizat de un astfel de arc, care a fost perfecţionat pentru a garanta flexibilitate şi putere. Suportul tip “arc” permite o gardă mare la sol şi o distanţă pe verticală mare (20 cm), lucru care duce la depăşirea tuturor obstacolelor.


CEL PUŢIN TREI EFECTE POZITIVE ASUPRA SOLULUI
1. Încorporarea resturilor vegetale. În comparaţie cu lucrările solului convenţionale, utilizarea grapei cu discuri reduce inversarea straturilor la adâncimea de 10-15 cm, permiţând înmulţirea materiei organice la suprafaţă. Resturile vegetale superficiale sunt tăiate şi reamestecate cu solul, rezultând un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor şi îmbunătăţind fertilitatea solului.
2. Refacerea structurii solului. Pe termen lung, prelucrarea unui singur strat, activ până la 15 cm adâncime, îmbunătăţeşte şi structura solului, făcându-l mai bogat în substanţă organică. Acest lucru face ca solul să devină ideal atât printr-o afânare mai uşoară, cât şi pentru dezvoltarea culturii însămânţate.
3. Ţinerea sub control a buruienilor. Pentru a atinge randamentul maxim, fermierii trebuie să ţină cât mai bine sub control dezvoltarea buruienilor şi, în acelaşi timp, să reducă utilizarea de substanţe chimice, pentru o limitare a consumului, atât din punct de vedere economic, cât şi al protecţiei mediului.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 70 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?