Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grapa tractată Bugnot

Publicat: 16 iunie 2010 - 15:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna februarie a acestui an, IPSO Agricultură România a organizat o demonstraţie în câmp la ferma BHI Agri din localitatea timişeană Banloc, cu prezentarea practică a grapei de tip tractată a societăţii franceze Bugnot. Producătorul francez a fost reprezentat de directorul general Eric Bugnot şi de directorul de vânzări, Pascal Vannier.

Click pe poza pentru galerie!

Grapa tractată Bugnot se foloseşte îndeosebi toamna pentru semănatul direct în mirişte, dar poate fi utilizată cu succes şi după lucrări de scarificat sau arat, performând chiar şi la viteza de 8-12 km/h, în funcţie de tipul solului.

Acest model este indicat pentru suprafeţe agricole de dimensiuni mari, deoarece dispune de o lăţime de lucru destul de mare.

 

Variante de lucru optime

Grapa cu discuri Bugnot a fost realizată în două variante: pentru adâncimi de 20-25 cm (disc greu) şi pentru adâncimi de 10 cm (disc uşor).

Adâncimea de lucru este de 25 cm, iar distanţa până la lagăre, de 27 cm. Utilajul are montate şi deflectoare (apărători), pentru a evita aruncarea în exterior a pietrelor sau a bulgărilor de pământ.

Bateriile cu discuri sunt montate în X, dar pot fi şi paralele, operaţie realizată de cilindri hidraulici.
Cei patru cilindri laterali ajută la echilibrarea laterală. Bateriile din faţă dispun şi ele de doi cilindri, necesari pentru aducerea acestor module din poziţia de lucru în cea de transport (adică paralele cu direcţia de înaintare).

Bateriile din spate ale grapei şi tăvălugii sunt aduşi din poziţia orizontală (de lucru) în cea verticală, pentru deplasare (perpendiculare pe cadrul grapei), cu ajutorul a patru cilindri hidraulici.

Pentru reglarea optimă a unghiului bateriei există şi o tăbliţă indicatoare de culoare galbenă.
Bateriile din faţă sunt dotate cu discuri crestate, iar cele din spate, cu discuri netede. Pe fiecare disc avem o forţă de 200 kg.

Discurile au fost prevăzute cu răzuitoare, funcţionale în timpul lucrului, care sunt distanţate între ele de nişte mosoare (distanţiere).

În partea din faţă, grapa are un cilindru hidraulic ce realizează paralelismul cadrului cu suprafaţa solului, şi un altul pentru trecerea din poziţia de transport în cea de lucru, şi invers.

Aceste discuri lucrează în condiţii foarte bune şi pe solurile uşoare (nisipoase).
Piaţa de desfacere a firmei Bugnot pentru acest tip de utilaj cuprinde ţări precum: fosta Germanie de Est, Polonia, Rusia, Ukraina şi România.

 

POSIBILITĂŢI DE REGLARE

Pentru a regla adâncimea de lucru, utilajul trebuie să fie poziţionat în paralel cu suprafaţa solului.
Tăvălugii din spatele grapei, de tipul unor discuri cu dinţi (pinteni), se orientează în paralel cu solul cu ajutorul tirantului central situat în spate, iar pentru a se suprapune  perfect pe suprafaţa terenului, se foloseşte un sistem de tip arc.

Reglajul dorit al orizontabilităţii este permis prin înşurubarea/deşurubarea şurubului de la cilindrul lateral.
Utilajul dispune şi de un acumulator hidraulic, care preia şocurile cauzate de apariţia pietrelor sau a denivelărilor de teren.

Grapa este dotată cu trei distribuitoare hidraulice, şi anume: unul pentru reglarea adâncimii de lucru a grapei, altul pentru reglarea adâncimii de lucru a tăvălugilor şi al treilea pentru comanda la electrovalvă. Acesta din urmă are trei funcţii: pentru trenul din faţă, pentru cel din spate şi pentru plierea maşinii în poziţie de transport.

În punctele de pivotare există doi rulmenţi conici oscilanţi, jos-sus, care trebuie gresaţi o dată la 2-3 zile, operaţie necesară şi pentru celelalte puncte de pivotare ale utilajului. Lagărele de rostogolire ale bateriilor se gresează în fiecare zi.

Vizualizat: 756 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?