Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grapa cu discuri PRESTO

Publicat: 17 octombrie 2011 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

O nouă realizare a Grupului Maschio-Gaspardo

Click pe poza pentru galerie!

Grapele sunt maşini agricole utilizate în special la lucrările de mărunţire a bulgărilor rezultaţi în urma arăturii, afânarea solului şi nivelarea arăturii. Grapele se mai utilizează şi la alte lucrări, cum ar fi: spargerea crustei formate la suprafaţa solului, grăparea semănăturilor (înainte sau după răsărire), grăparea păşunilor şi a fâneţelor naturale, precum şi îngroparea îngrăşămintelor şi eventual a seminţelor distribuite pe suprafaţa solului.

Grapele cu discuri se utilizează cu precădere la grăparea (discuirea) arăturilor în vederea pregătirii solului pentru semănat, când se efectuează mărunţirea bulgărilor şi netezirea arăturii. Acestea mai sunt folosite şi la grăparea solului între rândurile de pomi şi viţă de vie, pentru grăparea păşunilor, pentru prelucrarea terenurilor proaspăt defrişate, cu exces de umiditate sau înţelenite.

După destinaţie, grapele cu discuri se clasifică în: grape pentru livezi, grape pentru vii, grape pentru culturi de câmp şi grape pentru condiţii grele de lucru (terenuri înţelenite, terenuri proaspăt defrişate etc.). Primele trei tipuri de grape lucrează la adâncimi de lucru de 5-15 cm, iar ultimul tip (pentru condiţii grele de lucru) lucrează la adâncimi de 15-20 cm.

 

PRESTO: Caracteristici tehnice

Renumitul grup italian Maschio-Gaspardo a lansat recent pe piaţă grapa cu discuri PRESTO, care este o tehnologie ideală pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului şi pentru prelucrările combinate, unde pregătirea patului germinativ este obiectivul principal. Aceasta a fost proiectată în special pentru a completa gama de maşini Maschio-Gaspardo pentru lucrările minime ale solului (minimum tillage).

Grapa cu discuri PRESTO se găseşte în variantele:

Presto 250: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 80-85 CP (60-65 kW), 2,5 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 20;

Presto 300: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 100-110 CP (75-85 kW), 3 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 24;

Presto 350: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 120-130 CP (90-100 kW), 3,5 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 28;.

Presto 400: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 140-150 CP (105-115 kW), 4 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 32.

Grapa are două rânduri independente de discuri crestate, montate separat pe bara de prindere. Discurile au diametrul de 460 mm (la cerere 510 mm) şi o prindere de bară a discurilor prin intermediul sistemului “Silent Block” (sistemul de protecţie al elementului pe bară este format din 4 blocuri NR compacte pe fiecare element). S-au proiectat mai multe tipuri de discuri pentru aceste grape, cu diametrele menţionate, dar cu forme diferite, pentru a asigura o lucrare de calitate pe terenurile cu resturi vegetale.

Discuri crestate cu 9 dinţi, 15 dinţi mici, netezi şi cu 6 dinţi pentru rândul din faţă la extremităţile laterale (numai pentru variantele de 460 mm). Fiecare disc în parte dispune de un amortizor cu arc, cu secţiune elicoidală, pentru cazul în care acesta întâlneşte o piatră în sol.

Discurile externe (care sunt dinţate în faţă, iar în spate sunt standard, cu adâncimea de lucru reglabilă) şi protecţiile reglabile sub formă de disc sunt astfel concepute încât permit eliminarea cordoanelor de pământ (urmelor) între treceri.

Grapa cu discuri PRESTO este asemănătoare cu modelul UFO, dar are caracteristici tehnice diferite, şi anume: greutatea maşinii este mai mică decât la UFO, poate fi folosită pentru pregătirea solului înainte de semănat şi a fost proiectată pentru a obţine cele mai bune rezultate la pregătirea solului direct în mirişte în combinaţie cu o semănătoare (utilizând opţional A.S.I.).

Pentru semănătoare se pune la dispoziţie un sistem hidraulic de prindere şi manipulare. În acest caz, consumul de combustibil este redus în comparaţie cu lucrările convenţionale (clasice).

Viteza de lucru optimă recomandată de constructor este de 12-15 km/h, fiind posibilă o prelucrare a solului pe o suprafaţă mare, într-un timp scurt. Adâncimea maximă de lucru este de 12 cm.

Fiecare model garantează o lăţime de lucru utilă (elementul lateral este pliabil pentru a garanta limitele de lăţime în transport). Sistemul de prindere este în 3 puncte, de tip universal, pentru tractarea maşinii, categoriile a II-a şi a III-a N. Elementele operaţionale cu discuri sunt realizate dintr-un oţel aliat cu bor.

Opţional se poate solicita o bară de nivelare în faţă, pentru a se asigura o capacitate suplimentară de nivelare. De asemenea, tot la cerere se pot solicita şi kituri de balast, pentru creşterea greutăţii maşinii (1 kit = 150 kg, maxim 3 kituri = 450 kg).

Lăţimea de lucru la varianta 300 este egală cu lăţimea de transport, la celelalte variante aceasta diferă.
Butucii folosiţi de Maschio sunt de înaltă calitate (SKF Agri Hub), fiind lubrifiaţi cu unsoare de calitate. Cu SKF Agri Hub, grapa nu necesită întreţinere.

La acest tip de grapă rulmenţii au corpul înclinat, de tip cu bile pe 2 rânduri, integraţi în butuc. Acesta din urmă asigură o rigiditate bună şi este de dimensiuni mici. Rulmentul este uşor de înlocuit (o piuliţă M22 x 1,25 la blocul de metal).

Suplimentar, grapa poate dispune şi de două discuri telescopice laterale, la cerere. Pentru versiunile 300 şi 400 se poate solicita un set de lumini cu tăbliţe de avertizare.

Grapa poate lucra în agregat cu un tăvălug (tăvălug Packer, tăvălug cu discuri din cauciuc, tăvălug colivie, tăvălug colivie dublu cu sistem separat de prindere etc.) care dispune de un sistem de reglare propriu.
Tractorul folosit trebuie să dispună de cel puţin doi distribuitori hidraulici.

Acest tip de grapă corespunde celor mai exigente cerinţe de calitate şi performanţă existente la ora actuală pe piaţa mondială.

Vizualizat: 1741 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Cam usoare
|
12. 14, 2015. Monday 00:32
La 460 mm diametrul discului sunt foarte usoare. Pentru lucrari mai serioase exista grape Razol: http://www.eqinto.eu/product/grape-cu-discuri-independente/
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?