Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GeoCare este fantastic - reglarea presiunii din anvelope prin GPS

Publicat: 25 februarie 2020 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Printre tehnologiile care mi-au captat atenţia la ultima ediţie a Agritechnica s-a numărat şi GeoCare, un sistem de control şi de reglare a presiunii din pneuri dezvoltat de compania austriacă Terra Care.

De altfel, acest echipament era prezentat la standul Steyr, fiind montat pe un tractor Terrus 6300.

reglarea presiunii din anvelope prin GPS_b

Sistemul GeoCare are o abordare cu totul diferită faţă de tot ceea ce există astăzi pe piaţă. El se bazează în primul rând pe poziţionarea geografică, care după cum se ştie poate influenţa în mod semnificativ performanţele echipamentelor agricole, mai ales dacă ne raportăm la suprafaţa de rulare.
Pe parcursul unei zile, de multe ori este necesară schimbarea presiunii în anvelope pentru a face faţă diferitelor medii de lucru. Intervenţia operatorului poate fi însă de durată şi chiar sâcâitoare uneori, de aceea mulţi producători au venit cu soluţii, reuşind să simplifice mult această operaţiune. Iar în cazul GeoCare rezultatele sunt fantastice. Concret, sistemul este conectat la o staţie GPS care detectează în timp real poziţia tractorului şi, în funcţie de suprafaţa de contact, face toate ajustările, fără a mai fi nevoie de intervenţia operatorului. Astfel, când se iese de pe un câmp pe şosea, sistemul detectează automat această manevră, modificând imediat presiunea din pneuri. Prin urmare, schimbarea manuală a presiunii în anvelope nu mai este necesară, iar GeoCare va elimina eventualele erori, în funcţie de poziţia indicată de GPS.

Mai mult decât atât, sistemul poate monitoriza şi ajusta automat nu doar presiunea din roţile tractorului, ci şi de pe roţile remorcilor ataşate. „Presiunea redusă a pneurilor va provoca mai puţine daune pe terenurile moi, în special cu remorcile complet încărcate. Iar asta înseamnă şi o economie importantă în ceea ce priveşte costurile de exploatare”, susţin reprezentanţii companiei austriece.

reglarea presiunii din anvelope prin GPS_b

Compensarea automată a pantelor

Aerul necesar pentru sistem este furnizat fie prin compresorul tractorului, fie prin acumulatorul de presiune patentat Terra Care, care este utilizat şi ca greutate frontală. Sistemul ajustează automat presiunea în pneuri în raport cu viteza, dar există şi trei variante de presetare, în funcţie de mediul de lucru, respectiv şosea, câmp nivelat şi suprafaţă colinară. Presiunea pentru fiecare axă este distribuită de cutiile de control din oţel inoxidabil, care sunt instalate pe tractor şi remorcă. Punctele de referinţă ale presiunii sunt stocate direct pe dispozitivul de control.

Rezervorul frontal serveşte ca rezervor de aer şi drept platformă pentru un compresor de aer suplimentar care umple rezervorul cu 840 litri pe minut de aspiraţie la 15 bari. Acest concept face posibilă umplerea anvelopelor pentru tractor şi remorcă de la 0,8 bar la 2,1 bari în mai puţin de 30 de secunde! Sistemul poate fi montat practic pe orice tip de tractoare şi remorci agricole. De asemenea, opţional există posibilitatea dotării cu un sistem de compensare automată a pantelor. In acest caz, anvelopele din stânga şi cele din dreapta vor fi controlate independent.


ECONOMII IMPORTANTE DE COMBUSTIBIL

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Westfalia de Sud (Germania), la un consum anual de combustibil în valoare de 20.000 de euro, prezenţa unui regulator de presiune a anvelopelor poate aduce economii de până la 2.000 de euro, adică nici mai mult, nici mai puţin decât 10%! Mai multă presiune pe şosea înseamnă mai puţină uzură, un consum redus de motorină şi mai multă siguranţă. Pe de altă parte, o presiune mai joasă pe suprafeţele moi îmbunătăţeşte confortul, optimizează calea de rulare a anvelopelor pentru o tracţiune maximă şi, nu în ultimul rând, protejează solul.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

 

Vizualizat: 1142 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?