Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FLORIN NEACȘU: „Cercetarea este prima mea dragoste profesională”

Publicat: 29 decembrie 2016 - 19:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Florin Neacșu, directorul adjunct al NHR Agropartners, a ajuns la Facultatea de mașini agricole din întâmplare, dar s-a îndrăgostit de cercetarea în acest sector, unde a lucrat timp de aproape 18 ani, iar din 1999 a trecut în domeniul privat. Managerul NHR crede că periodic sunt necesare schimbări profesionale pentru a evita plafonarea. Iar schimbarea de anul trecut a fost una bună pentru compania pe care o reprezintă.

Ferma: Care au fost începuturile carierei dumneavoastră?
Florin Neacșu: Întâmplarea a fost să merg la Facultatea de mașini agricole, iar pentru stagiatură am fost repartizat la Mecanica Ceahlău. După doi ani, am ajuns la Institutul de Cercetări pentru Mașini Agricole din București, unde am lucrat 17-18 ani ca inginer tehnolog, inginer proiectant și cercetător științific. Proiectam mașini pentru lucrările solului și semănat, realizam modele experimentale pe care le încercam în câmp. Împreună cu colegii am realizat 17 invenții. În februarie 1999 am trecut în mediul privat, la firma ce urma să fie NHR Agropartners. Am lucrat întâi la service, apoi am coordonat echipa de vânzări și treptat am ajuns până la poziția de director general adjunct. Dar nu m-am rupt de tot de cercetare și de activitatea științifică. Particip la simpozioane sau sesiuni știintifice, sunt membru în Consiliul director al INMA-CERT, membru în Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare, Inovare (CCCDI) din Ministerul Educației și membru asociat al ASAS.

2016 - un an bun pentru NHR Agropartners
Ferma: Acum NHR vinde Deutz-Fahr. Cum ați simțit schimbarea?
Florin Neacșu: Schimbările sunt frumoase și aduc provocări, la fel ca cea de anul trecut, de la New Holland la Deutz-Fahr. Prin schimbare înveți mereu ceva nou și nu te plafonezi. Iar rezultatele de până acum sunt îmbucurătoare și „mișcarea” a fost bună. Anul a fost destul de bun. Având în vedere schimbarea mărcii principale din portofoliul NHR, poate nu am crescut la nivelul pieței, dar suntem la nivelul vânzărilor de anul trecut și facem totul pentru ca în 2017 să urmăm trendul pozitiv al pieței.

Ferma: Mai aveți în stoc New Holland?
Florin Neacșu: Mai avem doar câteva tractoare. Anul acesta am putut satisface atât clienții care doreau New Holland, dar și pe cei noi care doreau Deutz-Fahr. Am menținut majoritatea clienților vechi și în același timp am câștigat clienți noi, concentrându-ne mai mult pe noua marcă. Faptul că suntem pe piață de peste 16 ani, în care am crescut odată cu piața și cu clienții noștri, și reputația câștigată în acești ani, de firmă care se respectă și care respectă fermierii, ne-au ajutat să nu simțim schimbarea.

Ferma: Ce șanse mai sunt ca România să aibă din nou cercetare de tehnică agricolă?
Florin Neacșu: Este foarte greu sau aproape imposibil să reajungem la nivelul la care era cercetarea noastră în domeniul agricol în anii ’90 și să ne comparăm cu rezultatele cercetării din țările vest-europene. A trecut o perioadă foarte lungă în care cercetarea a fost neglijată, s-a piedut foarte mult din forța de cercetare care exista. În plus, aproape toate uzinele de mașini agricole din România au dispărut și nu mai are cine să producă ceea ce descoperă cercetarea. Cercetarea agricolă are încă șanse dacă în al doisprezecelea ceas se iau măsuri să se salveze ceea ce mai avem. Este sarcina cercetării să găsească soluții și tehnologii noi pe care să le disemineze către fermieri.

Ferma: Dar învățământul agricol din România?
Florin Neacșu: Școlile profesionale și liceele agricole ar trebui reînființate. Fermierii investesc sume uriașe în utilaje performante și găsesc foarte greu oameni care să le folosească eficient. Noi colaborăm cu câteva facultăți și în fiecare an preluăm 5-10 studenți pentru practică, iar o mare parte din ei rămân să lucreze la noi. Dar sunt încă facultăți unde se studiază motorul și transmisia tractorului U650. Studenții învață principii teoretice, dar când ajung în fermă se întâlnesc cu mașini pe care nu le cunosc. Cred că o colaborare mai bună cu mediul privat ar fi benefică.

Ferma: Care este tendința pe piața utilajelor agricole din România?
Florin Neacșu: În general, la fermele mari, tendința este de a folosi tractoare și combine cu puteri mari și cu utilaje cu lățime mare de lucru, pe cât posibil care execută mai multe lucrări într-o singură trecere.
În zootehnie sau alte domenii specifice se simte tendința de a mecaniza cât mai mult și de a eficientiza activitatea în fermă. În domeniul viticulturii a apărut tendința de mărire a gradului de mecanizare prin cererea de utilaje inclusiv pentru recoltarea mecanizată. O mașină înlocuiește 100-150 de oameni. Deocamdată doar plantațiile mari au ales mașinile de recoltat, dar și cei care au plantații mici se gândesc din ce în ce mai mult la astfel de mașini.
Costurile cu recoltatul mecanizat la struguri în România sunt similare cu cele pentru munca manuală, dar sunt avantaje în ceea ce privește calitatea recoltei, pierderile, productivitatea, încadrarea în perioada optimă de recoltat, posibilitatea de a lucra zi și noapte. În Franța, unde forța de muncă este mai scumpă, mașina recoltează la costuri de două-trei ori mai mici decât cu forța manuală.

Ferma: De la ce suprafață viticolă în sus este recomandată achiziționarea unei mașini de recoltat?
Florin Neacșu: Depinde. Pentru fermele mai mici există mașini tractate, pentru cele mari sunt cele autopropulsate. De la 60-80 ha se poate folosi o mașină de recolatat tractată. Pentru o mașină autopropulsată, ideal ar fi mai mult de 100-150 ha. În cazul mașinilor de recoltat, sistemul de lucru este prin scuturare, iar boabele verzi și cele bolnave rămân pe ciorchine.
La fermierii români, am observat o schimabare radicală față de acum 5-6 ani: acum vin ei și solicită cât mai multe opțiuni pentru o calitate cât mai bună a lucrării. Cred că în următorii ani recoltarea mecanizată va deveni o chestiune uzuală. Iar, practic, din anul 4 mașina este amortizată dacă lucrează mai mult de 200 ha/an.

Ferma: Ce noutăți tehnice pregătește NHR pentru anul 2017?
Florin Neacșu: Avem aproape toată gama de tractoare modernizată cu motoare Tier 4 final. Venim și cu un tractor mai mare de la Deutz-Fahr, din seria 11, cu motor de 450 CP. De la JCB avem o nouă familie de tractoare din gama Fastrac, de 290 și 330 CP, lansate în luna octombrie, care completează gama tractoarelor Fastrac de la 190-200 CP. De exemplu, Sfoggia vine cu o semănătoare tractată pentru plante prășitoare, pe 8-12 rânduri, cu buncăr de îngrășăminte de 4.000 litri și cu echipament de încorporat microgranule, care se poate modifica atât pentru semănatul plantelor prășitoare, cât și pentru cereale păioase.
Avem garanții extinse atât la Deutz-Fahr, cât și la JCB. De asemenea, avem oferte de finanțare prin parteneriate cu IFN-uri sau bănci. Pentru combine oferim perioada de grație până la 1 iunie 2017 și prima rată în 2018. Avem oferte cu doi ani și jumătate dobândă zero sau cu garanție extinsă pe toată durata finanțării. Avem, totodată, mai multe pachete promoționale.

Ferma: Veți deschide noi centre în țară?
Florin Neacșu: Continuăm să ne extindem atât prin modernizarea sau relocarea unora din filialele existente, cât și prin deschiderea unora noi. După ce am deschis în primăvară două sedii noi ale filialelor din Roșiorii de Vede și Carei și ne-am mutat în sedii noi la Cluj și la Brăila, recent am început demersurile pentru construcția unei noi filiale la Giurgiu. Vom deschide o filială pentru județele Neamț și Bacău și alta pentru Suceava și Botoșani, dar nu am stabilit încă locația. Căutăm locul cel mai potrivit pentru ele și cred că anul viitor le vom deschide. Am angajat băieți la service care să se ocupe de zona Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu și ne gândim să deschidem o filială și pentru aceste județe.

 Florin Neacsu_b

Florin Neacșu: „Regret că cercetarea, prima mea dragoste profesională, este în continuare neglijată, a rămas aproape inexistentă, cercetătorii sunt din ce în ce mai puțini, iar tinerii nu sunt atrași spre cercetare”.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

 

Vizualizat: 681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?