Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FLORIN MARIN: „Cu siguranță, anul viitor dublăm cifra de afaceri”

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 16:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Când îl asculți pe Florin Marin, directorul tehnic al AgroConcept, cum povestește despre mașinile agricole, îți poți da seama că este unul dintre cei care și-au văzut realizat visul copilăriei.


Florin Marin

Florin Marin: „Pe fermierul român mi-l imaginez ca fiind foarte dedicat, în permanență sprijinit de familia sa și preocupat de angajații săi, la rândul lor dedicați și preocupați de calitatea muncii lor”.

 

Lucrează de mai bine de zece ani pentru New Holland, marcă pe care o reprezintă cu succes. Pentru anul viitor, AgroConcept, importator al New Holland și Kverneland în România, speră să adauge noi mărci în portofoliu, dar și să deschidă noi filiale la nivel național.

Ferma: Care a fost începutul activității în zona de mașini agricole?
Florin Marin: Am fost mereu pasionat de tehnică și mașini. Am făcut Liceul de Electronică în București, specializarea Montarea și depanarea aparatelor de radio și televiziune. Am absolvit, în 2003, Facultatea de Mașini Agricole la Politehnica București. Am continuat cu un program de master, apoi ca asistent. N-a durat foarte mult, pentru că din 2004 am început să lucrez ca inginer de service la divizia din România a New Holland. Am trecut prin toate pozițiile dintr-un departament tehnic. Am ajuns în momentul de față să conduc departamentul de piese de schimb și service la AgroConcept, unde am în subordine 80 de persoane.

Ferma: Peste 5-10 ani unde vă vedeți din punct de vedere profesional?
F.M.: Mă văd lucrând în continuare în acest domeniu, deoarece îmi doresc să atingem un standard de calitate cum vedem la partenerii din Europa de Vest, din Germania, din Franța. Și în România se constată că serviciile sunt, în ultima perioadă, pe un plan foarte important. Știm unde vrem să fim, ne grăbim să ajungem acolo cât mai repede. În 5-10 ani sper ca un importator de New Holland în România să nu difere cu nimic de unul din Germania sau din Franța. Mă văd ocupând tot o poziție de management.
Este vorba și de implicare, motivație și noroc. Eu de foarte mic eram pasionat de mașinile agricole. Atunci când prietenii mei se jucau pe stradă cu mingea, eu îmi ajutam tatăl la repararea mașinii. Iar în perioada liceului căutam televizoare defecte pe care să le repar. Am făcut munca aceasta mereu cu pasiune. Pentru mine era o provocare atunci când apărea o problemă majoră la o combină sau la un tractor.

AgroConcept se extinde în România
Ferma: În acest moment, AgroConcept acoperă tot teritoriul României?
F.M.: Avem acoperire pe toată suprafața țării. Lucrăm cu nouă puncte de lucru: la Șindrilița, Călărași, Giurgiu, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Brăila, Constanța. Urmează Oradea și Carei. Căutăm locația potrivită pentru cele două puncte și acolo unde o vom găsi, vom deschide prima din cele două sucursale. La Cluj am început construcția unui nou sediu, pe care îl vom finaliza până la începutul anului viitor. Pe zona Moldovei, urmează să mai deschidem o filială la Vaslui.

Ferma: Cum a fost primul an în România pentru AgroConcept?
F.M.: Pentru noi a fost un an mai scurt, foarte bun, dar nu avem bază de comparație, fiind primul an în România. Suntem mulțumiți cu rezultatele pe care le avem. Știm ce avem de făcut pentru anul viitor și, cu siguranță, vom avea rezultate din ce în ce mai bune. Piața aceasta nu este totuși stabilă, iar noi suntem la început. Anul 2016 nu a fost unul rău, dar nici unul excelent.

Ferma: Ce clienți au cea mai mare pondere în vânzările companiei?
F.M.: Clienții medii cred că au cea mai mare pondere la AgroConcept. Noi ne adresăm tuturor, dar personal îmi doresc ca în viitor să ne adresăm clienților cu suprafețe foarte mari. Avem și cu ce: combina cu cea mai mare capacitate de recoltare, tractorul de 670 CP și toate implementurile necesare.

Ferma: La ce vă așteptați pentru 2017?
F.M.: Cu siguranță, va trebui să ne dublăm cifra de afaceri. Anul acesta noi am început să fim prezenți pe piață din martie-aprilie, dar anul viitor avem mai multă experiență și vom începe de la 1 ianuarie. Acum avem peste 160 de angajați, jumătate pe partea de servicii post-vânzare. La jumătatea anului viitor vor fi peste o sută de persoane numai pe servicii post-vânzare, iar la finalul anului vom ajunge la 120-130 de oameni în acest departament.

Apetit crescut pentru utilaje de mai mare putere
Ferma: Cum arată piața de utilaje agricole în prezent?
F.M.: Există o tendință către tractoarele de puteri mai mari, în creștere față de anii anteriori. Avem o gamă largă de tractoare, începând de la 50 CP până la 670 CP. Ponderea cea mai mare este pentru tractoarele între 100 și 200 CP. Există însă tendința de a folosi utilaje cu capacitate din ce în ce mai mare datorită deficitului de forță de muncă și a faptului că o parte dintre fermieri se dezvoltă. Când am început eu activitatea, fermierii înlocuiau tractoarele românești. Acum înlocuiesc tractoarele mici cu cele de puteri mai mari.

Ferma: La combine care este puterea maximă?
F.M.: 653 CP este puterea maximă pentru combina CR 10.90, cea care are capacitatea cea mai mare de recoltat din lume. A câștigat recordul mondial pentru cea mai mare cantitate de grâu recoltată. Cred că 20 la sută dintre fermierii din România au sau tind să aibă o combină cu capacitate foarte mare. CR 10.90 a fost lansată în 2015, iar în momentul actual, în România, sunt deja zece combine de acest fel care lucrează. Au avut performanțe deosebite și fermierii sunt deschiși să achiziționeze și în viitor. În 2017 ne așteptăm ca foarte mulți să opteze pentru acest model de combină.

Ferma: Și pentru mașinile și echipamentele aferente?
F.M.: Toate sunt corelate. Atunci când vorbim de un tractor mare, vorbim și de un implement cu capacitate mare. Tendința este ca aceste pachete să fie de capacitate mare. Suntem bucuroși că partenerul nostru Kverneland ne oferă o gamă foarte variată de produse, dar în același timp vom stabili și alte parteneriate cu furnizori de renume mondial care ne pot oferi și alte echipamente care nu fac parte din portofoliul Kverneland. Avem nume, dar le ținem pentru noi deocamdată.

Ferma: Vă gândiți și la preluări?
F.M.: Nu. Noi ne dorim să avem exclusivitate. Suntem exclusivi cu New Holland și Kverneland și vom încerca și pe viitor să avem parteneriate exclusive. Nu se pune problema să preluăm, pentru că vrem să lucrăm cu cei mai buni și atunci nu ne permitem să preluăm un producător mare de mașini agricole.

Noutăți pentru noul an
Ferma: Ce pregătiți în 2017?
F.M.: Centrul de cercetare și inovație New Holland a lansat, în august 2016, noul concept de tractor autonom - tractorul T8 New Holland Drive. Este la stadiul de concept, însă cu siguranță în următorii ani va deveni realitate.
Pentru Kverneland, vom face stocuri. Anul acesta am făcut demonstrații cu o mare parte din gama Kverneland, inclusiv cu semănătoarea Kverneland U-drill 6000 pentru semănarea semidirectă. Am avut livrări și în 2016, dar anul viitor sunt convins că vor fi mai multe comenzi. Semănătoarea necesită un tractor de 270 CP pentru 6 m lățime de lucru, cu pregătire. Iar dacă terenul este înclinat, este nevoie de un supliment de putere.
Vom crește valoarea stocului de piese de schimb. Acum avem un stoc de aproape două milioane de euro.

Ferma: Vă gândiți să faceți și școlarizarea operatorilor?
F.M.: Da. Vrem să facem un plan de școlarizare pentru operatori. Cu siguranță anul viitor vom prinde niște sesiuni de școlarizare. Vom face pe centre. Pentru zona de sud facem la Șindrilița, pentru Moldova facem la Iași, iar în vest, la Timișoara.

Ferma: Cum vă implicați în finanțarea clienților AgroConcept?
F.M.: Am avut ofertă de finanțare cu avans zero și dobândă foarte mică, de 0,99% sau 1,99%. Cu siguranță anul viitor vom folosi aceeași strategie, vom avea și promoții speciale. De asemenea, ne gândim să oferim niște pachete de garanție extinsă. Toți clienții New Holland ni se pot adresa în perioada de garanție pentru rezolvarea problemelor, fără costuri suplimentare. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 873 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!