Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Erbicidarea pierde teren - soluţia este înlăturarea mecanică a buruienilor

Publicat: 05 aprilie 2019 - 23:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Operaţiunea de dezmiriştire şi de pregătire a solului înainte de semănat este una deosebit de importantă, deoarece influenţează direct rezultatele următoarei culturi. Iar dacă în prezent majoritatea fermierilor folosesc erbicidele totale pentru îndepărtarea resturilor vegetale, lucrurile s-ar putea schimba odată cu noile abordări politice ale acestui subiect, la nivel european. Cel mai probabil, în următorii ani va fi scos de pe piaţă, parţial sau chiar total, erbicidul cu substanţă activă glifosat. 

O alternativă la erbicidele totale este înlăturarea mecanică a buruienilor, soluţie propusă de marii producători de utilaje agricole, precum Horsch. Compania germană investeşte sume importante în cercetare, tehnologie şi testare, pentru a putea oferi produse perfect adaptate tuturor nevoilor.

Combaterea mecanică a buruienilor şi a resturilor vegetale
„La un moment dat fermierii vor fi puşi în imposibilitatea de a lupta chimic împotriva buruienilor sau împotriva samuraslei înainte de semănatul plantelor. Dacă, de exemplu, pe sol vor avea patru tipuri diferite de buruieni, vor trebui să acţioneze cu patru tipuri diferite de erbicid, lucru aproape imposibil. Din acest motiv, ne gândim la soluţii mecanice de combatere a acestora”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.
Apoi, o altă problemă este legată de distribuţia paielor şi a resturilor vegetale după recoltat. De exemplu, în cazul unei combine cu un heder de 9 m, 80% din paie vor fi distribuite pe aproximativ 5-6 m, pe restul de 3-4 m concentraţia de paie fiind mult mai redusă. Iar când paiele nu sunt distribuite uniform, foarte mulţi fermieri iau decizia de a prelucra terenul prin arătură, pentru a încorpora toată masa de paie în adâncime pentru cultura de rapiţă. Deoarece sămânţa de rapiţă nu trebuie pusă niciodată în contact cu paiele. Însă, odată cu aratul, apa din sol se evaporă şi nu există nici o garanţie că vor fi ulterior suficiente precipitaţii. Şi chiar dacă solul va fi curat, nu vor fi rezultate.
Dacă până nu de mult, propunerea Horsch pentru astfel de lucrări a fost discul scurt Joker, acum producătorul a dezvoltat un nou concept. Este vorba despre un nou utilaj dezmiriştitor, Cruiser XL, echipat cu un nou tip de cuţit. „Diferite variante constructive ale Cruiser-ului sunt deja pe piaţă de aproximativ 5-6 ani, dar anul trecut a fost lansată varianta XL, cu un nou tip de cuţit, FlexGrip. Considerăm că vom reuşi să acaparăm un mai mare segment de piaţă, pentru că utilajul se pretează extraordinar atât lucrărilor de primăvară, pentru că vorbim de şase rânduri de cuţite, nivelează extraordinar de bine şi în acelaşi timp avem un utilaj destul de stabil pentru lucrările de dezmiriştit, efectuate vara. Cele şase rânduri de organe active asigură şi o distribuţie foarte uniformă a paielor de la combină sau a resturilor vegetale. Practic, lucrează ca o greblă, fiind astfel foarte eficient”, adaugă Constantin Curcă.

 aripioare laterale goosefoot Cruiser_b

UTILAJE CU DISCURI SAU UTILAJE CU CUŢITE?
În mod firesc, se ridică întrebarea: ce tip de utilaj este mai eficient? Modele Cruiser XL nu înlocuiesc utilajele cu discuri, ci vin mai degrabă în completarea lor.
„Cruiser nu este un înlocuitor al utilajului Joker, ci vine în completarea sa. Joker este de preferat în continuare în cazul suprafeţelor foarte mari de lucru, pentru că e nevoie de viteze de înaintare mai mari şi în momentul în care distribuţia paielor după recoltat este foarte uniformă. Când tocătorul de paie este în stare perfectă, distribuitorul de paie este perfect funcţional şi distribuie pe toată lăţimea de lucru sau în momentul în care nu există foarte multe resturi vegetale la suprafaţă”, completează reprezentantul Horsch.
Practic, avantajele unui disc scurt Joker sunt consumul redus de combustibil, viteza mare cu care poate executa lucrarea şi uzura relativ redusă. În schimb, discul scurt nu poate distribui la fel de eficient paiele precum un utilaj Cruiser. În plus, dacă umiditatea din sol este crescută, cu Cruiser se vor putea efectua lucrările, pe când în cazul utilajelor cu discuri există anumite limitări.

Joker HD_b

Discul Joker este disponibil în patru variante constructive, ca utilaj purtat, în trei puncte, Joker CT, Joker RT clasic, RT M14 şi Joker HD. Fiecare este specializat pe direcţia lui, respectiv Joker CT pentru tractoare de mici dimensiuni, Joker RT clasic pentru operaţiunea de dezmiriştit, RT M14 poate fi echipat cu mai multe opţiuni iar Joker HD este cel mai mare, cu cele mai mari discuri, care se pretează la prelucrarea solului după culturi cu masă vegetală ridicată, de exemplu după porumb sau după floarea-soarelui. Într-o singură trecere terenul poate fi pregătit pentru semănat.

Cruiser XL_b

Cruiser XL este echipat cu cuţite, poate fi dotat cu aripioare laterale şi, într-o trecere, ar trebui să înlăture tot orizontul de buruieni de la nivelul solului. Viteza de lucru este mai mică, uzura este mai ridicată, dar este mai eficient din punct de vedere al distribuirii paielor şi a resturilor vegetale. Ca prelucrare a solului, rezultatele sunt comparabile cu Joker, dar ca distribuţie a resturilor vegetale, este mult mai eficient.
Cruiser XL este echipat cu diferiţi tăvălugi, cu prindere în trei puncte şi lăţimi de lucru de 6, 7, 10 şi 12 metri.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)


 

Vizualizat: 984 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?