Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Echipamentul Explant 500 pentru extras plante lemnoase cu balot de pământ la rădăcină

Publicat: 21 martie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru obţinerea unui material săditor de calitate corespunzătoare, în condiţii de eficienţă economică, atât în ceea ce priveşte materialul destinat sectorului pomicol, cât şi cel destinat amenajării spaţiilor verzi sau a plantaţiilor forestiere, în pepinierele amenajate se execută o serie de lucrări de întreţinere a culturilor

Click pe poza pentru galerie!

O pondere importantă, sub aspectul consumului de manoperă, în cadrul tehnologiilor de lucru din pepiniere, o au lucrările de scoatere a materialului săditor, în vederea transplantării acestuia sau a livrării în vederea plantării. În practica uzuală, scoaterea materialului săditor se poate face „cu rădăcină nudă” sau „cu balot de pământ la rădăcină”.

Avantajele scoaterii materialului săditor cu balot de pământ la rădăcină, utilizând mijloace tehnice adecvate, sunt incontestabile:

- extinderea perioadei de transplantare;
- păstrarea în bune condiţii a rădăcinilor;
- procesul de transplantare este mult mai uşor suportat pentru arbore;
- creşterea numărului de plante scoase într-o oră.

Echipamentul tehnic EXPLANT 500 (foto 1) este destinat extragerii materialului săditor dendro-horticol, ornamental sau fructifer, de talie mijlocie şi mare, cu balot de pământ la rădăcină, din pepiniere şi/sau plantaţii silvice, în vederea transplantarii în zonele verzi, plantaţii şi/sau în câmpurile de formare din pepiniere.

De asemenea, maşina poate fi utilizată la săparea anticipată a gropilor unde urmează a se efectua transplantarea, fie a materialului săditor extras cu balot de pământ, fie a materialului cu rădăcina nudă (fără balot).

Extragere plante cu balotClick pe poza pentru galerie!

Acţionarea organelor active se realizează prin instalaţia hidraulică proprie a maşinii, acţionată de la tractorul din agregat.

 

Caracteristici tehnice ale Explant 500

Principalele caracteristici tehnice ale echipamentului sunt:

• tipul echipamentului: purtat, în spatele tractorului
• puterea tractorului din agregat: 45-65 CP
• mod de acţionare: hidraulic, cu instalaţie proprie
• numărul organelor active (sape): 3
• forma balotului realizat: tronconică
• dimensiunile balotului: diam. superior/diam. inferior/înălţime: 500/320/500 mm
• cursa cilindrului pentru ridicarea balotului: 1000 mm
• înălţimea maximă de ridicare a balotului de la nivelul solului: 200 mm
• dimensiuni de gabarit: lungime/lăţime/înălţime-montat pe maşină: 1675/1350/2850 mm; masa echipamentului: 700 kg

Faze de lucru

Schema  Explant 500Click pe poza pentru galerie!


Procesul de lucru al echipamentului cuprinde următoarele faze:

Faza I. Cu sapele (4) în poziţie ridicată, cu corpul glisant (2) apropiat de sol şi braţele suport sape (3) îndepărtate, prin manevrarea tractorului se poziţionează maşina în apropierea plantei care urmează să fie extrasă, astfel încât cele trei sape să se afle la distanţă egală de tulpină.

Faza II. Se apropie sapele laterale de plantă prin acţionarea cilindrului (11) şi se comandă coborârea corpului glisant (2), concomitent cu acţionarea cilindrului (10), până ce tractorul se sprijină pe suporţii sapelor.

Faza III. Se introduc sapele (4) în sol prin acţionarea cilindrilor (9) în mod succesiv, începând cu sapa centrală, realizând secţionarea rădăcinilor şi decuparea părţii laterale a balotului de pământ.

Faza IV. Prin acţionarea cilindrului (10) se comandă ridicarea corpului glisant (2) împreună cu ansamblul sapelor, executând astfel extragerea şi ridicarea deasupra solului a balotului de pământ împreună cu planta. Secţionarea rădăcinilor verticale şi decuparea părţii inferioare de pământ se realizează prin smulgere.

Faza V. Prin îndepărtarea sapelor laterale cu ajutorul cilindrului (11) se eliberează balotul de pământ, acesta putând fi depus pe sol, în coşuri destinate manipulării locale sau în vederea ambalării şi încărcării în mijloace de transport.

Montarea (cuplarea) pe (la) tractorul U 445 DT a echipamentului Explant 500, în vederea formării agregatului de lucru, se face cu relativă uşurinţă, pentru efectuarea acestei operaţii fiind necesari doi operatori. Dispozitivele de comandă asigură transmiterea comenzilor hidraulice iar organele de lucru sau diferitele subansambluri acţionate hidraulic funcţionează corespunzător.

Echipamentul are o capacitate de lucru pe schimb de cca 108 plante, care depinde în mare măsură de abilitatea mecanizatorului în realizarea manevrelor de poziţionare a agregatului de lucru la plantele ce urmează a fi extrase. Coeficientul siguranţei în exploatare este de 0,95 la sută, iar consumul de combustibil la 100 plante extrase este de cca 35 litri.

Colectiv de elaborare: Constantin COTA, Mihaela Elena NAGY, Nicolae CIOICA - INMA Bucureşti

Vizualizat: 1147 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!