Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drona care ridică 200 de kg

Publicat: 24 ianuarie 2020 - 22:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

John Deere a afişat la Agritechnica 2019 un întreg arsenal de tehnologii noi, printre care şi o dronă de dimensiuni considerabile.

Chiar dacă acest tip de dispozitive este deja utilizat de către unii fermieri (ce-i drept, la o scară foarte redusă), până acum nimeni nu a venit cu o soluţie care să aibă un impact major asupra culturilor agricole. De fapt, realitatea este că nici măcar constructorul american nu a venit cu această idee, ci tehnologia a fost dezvoltată de Volocopter, un start-up german specializat în mobilitate aeriană. John Deere în schimb a ataşat acestei drone un sistem de pulverizare performant.

Drona care ridică 200 de kg_b

Utilajul zburător botezat VoloDrone este capabil să transporte o încărcătură de până la 200 de kilograme şi să acopere o zonă foarte mare, în special în condiţii dificile de exploatare. Acesta are un diametru de 9,2 metri şi este propulsat de 18 rotoare electrice acţionate de la acumulatori de tip litiu-ion interschimbabili. Cu bateriile încărcate complet, drona poate zbura 30 de minute şi poate fi operată de la distanţă sau programată dinainte să zboare pe un anumit traseu. Dezvoltarea acestui exemplar demonstrativ este un prim pas către a aduce această inovaţie mai aproape de utilizarea comercială, dar nu înainte de a fi supus unui program complet de testare în condiţii reale de lucru, se menţionează într-un comunicat al celor două companii.

Dozare precisă
Într-o discuţie cu Ovidiu Ranta, purtată chiar la Agritechnica, am căzut de comun acord că se impune un echilibru între necesitatea de a avea resurse curate şi dorinţa de a obţine producţii mari. Iar argumentele specialistului clujean sunt cât se poate de legitime. „Noi trebuie să găsim soluţii prin care să respectăm solul, să respectăm plantele, să respectăm producţia, în aşa fel încât să obţinem maximum de profit într-un mediu curat. Iar mediul nu înseamnă neapărat a avea o agricultură ecologică, ci o agricultură în care se utilizează tot mai puţin substanţe chimice de combatere şi de control. Nu mă refer la fertilizanţi, pentru că în acest caz avem sisteme foarte deştepte de control al distribuţiei, ci mă refer la partea de aplicare a tratamentelor fitosanitare, care să protejeze mediul. Să dăm exact acolo unde trebuie şi cât e nevoie, în cantităţi foarte reduse. Aici dronele vor avea un rol extrem de important pe viitor. Drone care să facă scanări de culturi şi să determine starea fitosanitară şi de dezvoltare a plantelor, pe lângă eventualele probleme care pot să apară, carenţe sau alte elemente de tehnologie ce pot fi afectate”, spunea Ovidiu Ranta.

Ovidiu Ranta_b
Ovidiu Ranta: „Utilizarea aviaţiei utilitare în tratamentele fitosanitare nu e ceva nou. Aceasta are două mari avantaje. În primul rând, poţi interveni atunci când suprafaţa este umedă şi nu ai alte opţiuni, cum ar fi tractorul sau maşina autopropulsată. Iar în al doilea rând, numai cu aviaţia utilitară poţi aplica doze de 5 litri la hectar, în loc de 200. Datorită vitezei foarte mari de deplasare, se poate face o dozare foarte exactă, cu aceeaşi eficienţă. Cu aceste drone, bazându-ne pe acest principiu, putem acţiona local şi cu precizie mare”.


ŞASE HECTARE ÎNTR-O ORĂ
Dronele sunt folosite de ceva vreme în agricultură, dar aparatele întâlnite până acum sunt de dimensiuni mici. În schimb, VoloDrone ar putea deveni o alternativă mai ieftină şi mai uşor de folosit decât elicopterele, pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare în zone greu accesibile sau atunci când tractoarele nu pot intra în câmp. Potrivit Volocopter, această dronă este capabilă să acopere circa şase hectare într-o oră. Cu acest aparat de zbor experimental pot fi împrăştiate substanţe pentru protecţia culturilor sau pentru combaterea îngheţului, dar şi seminţe, spun reprezentanţii companiei germane.
Cadrul dronei expuse la expoziţia de la Hanovra era echipat cu un sistem flexibil de ataşare a sarcinii utile standardizate. Aceasta înseamnă că diferite dispozitive pot fi montate pe cadru în funcţie de aplicaţie. Pentru protecţia culturilor, în cazul de faţă, drona era echipată cu două rezervoare de capacitate mare, o pompă şi o bară de pulverizare. Datorită flexibilităţii ridicate a sistemului şi a controlului GPS, este posibilă aplicarea selectivă a tratamentelor, afirmă reprezentanţii John Deere.


Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 2598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?