Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Doi frați, o fermă și un Weidemann

Publicat: 15 iunie 2021 - 13:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comerţul cu animale vii este o afacere riscantă. Dumitru şi Vasile Dan, doi fraţi originari din Jina, capitala neoficială a oieritului, fac asta de ani buni. Ce investiții aduc plusvaloare în ferma lor?

incarcator ferma zootehnica weidemann 2070lp_b

Activitatea presupune achiziţia de miei, îngrăşarea şi apoi comercializarea lor. Marja de profit nu este foarte mare, aşa cum am aflat recent în urma vizitei pe care am efectuat-o la Ruşi, localitate aflată la 25 km de Sibiu, unde se găseşte ferma fraților Dumitru şi Vasile Dan. Pentru că finisarea animalelor presupune investiţii în furaje iar preţul la export este controlat de marii traderi. În plus, preţul cărnii de oaie în România a devenit mult mai atractiv în ultima vreme, spre satisfacţia crescătorilor, dar şi preţul cerealelor a înregistrat o creştere semnificativă în anul pandemic. În condiţiile date, singura soluţie rămâne optimizarea costurilor.

 

VERSATILITATE ŞI UŞURINŢĂ ÎN MANEVRARE


În cazul societăţii Jianul SRL, controlată de cei doi fraţi, micile detalii pot face diferenţa şi chiar au adus plusvaloare în fermă. Un exemplu elocvent în acest sens ar fi achiziţia încărcătorului telescopic Weidemann, modelul 2070 LP, despre care Dumitru spune că este genul de investiţie necesară. „Având în vedere structura fermei, cu hale mai vechi, de dimensiuni mai mici, am fost oarecum condiţionaţi să luăm un utilaj care să se strecoare mai uşor printre spaţiile înguste. Un utilaj versatil, mai micuţ, dar suficient de puternic pentru a îndeplini o plajă largă de sarcini. Care să intre cu uşurinţă în adăpost şi să ofere totodată o vizibilitate foarte bună pentru operator”, şi-a justificat acesta alegerea.

Dumitru si Vasile Dan_b
"Nu vă luaţi după aparenţe, e un echipament foarte puternic. Are o capacitate de ridicare de 2,2 tone, mai mult decât suficient pentru ce avem noi nevoie în fermă. Iar activitatea aici este destul de intensă" - DUMITRU DAN, Proprietar fermă de îngrășare a mieilor

 

O INVESTIȚIE NECESARĂ


Echipamentul a fost cumpărat de la Tehnodiesel în decembrie 2018, după o documentare atentă. „Am tatonat piaţa şi am studiat concurenţa iar în final am ajuns la concluzia că acesta este cel mai potrivit pentru nevoile noastre. A contat şi aspectul exterior. Mi se pare că are o înfăţişare mai cizelată cumva, cu forme mai rotunjite”, susţine antreprenorul sibian.

 

PESTE 3.300 DE ORE LA ACTIV


În cei doi ani şi aproape jumătate de când se află în ferma fraţilor Dan, acest Weidemann 2070 LP a acumulat deja peste 3.300 de ore de lucru. Dacă facem un calcul simplu, rezultă o medie între 3,5 şi 4 ore zilnic. Iar asta spune foarte multe. În primul rând, arată faptul că este un produs ce poate fi utilizat la intensitate ridicată, îşi găseşte utilitatea zilnică în fermă, dar este și un utilaj pe care te poţi baza în orice situaţie pentru care a fost prevăzut să funcţioneze. „Îl folosim pentru a curăţa adăposturile şi aleile de acces, la administrarea furajelor - avem o cupă specială pe care o folosim în acest caz, pentru manipularea baloţilor, încărcarea şi descărcarea baloţilor în câmp. Avem o grămadă de accesorii pentru acest utilaj, care ne uşurează foarte mult munca. În toamnă l-am folosit la curăţat păşunea. Cu o cupă specială cu dinţi am scos toate smocurile de vegetaţie care nu-şi aveau locul pe păşune”, mi-a explicat cel căruia prietenii îi spun Tică.

incarcator weidemann la curatenie_b


PE CÂT DE MIC, PE ATÂT DE PUTERNIC


Iniţial, pentru genul acesta de activităţi, în ferma de la Ruşi se folosea un tractor cu încărcător. „Dezavantajul era că fiind mult mai mare, eram limitaţi cu spaţiul de manevră în adăposturi. Chiar şi încărcătura poate fi limitată într-o oarecare măsură din cauza gabaritului. Fără a lua în considerare şi costurile pentru combustibil, care erau mult mai mari înainte. Deşi acest încărcător este unul mic, ne facem treaba foarte bine cu el. Pe lângă asta, este şi foarte puternic pentru dimensiunea sa”, consideră, la rândul său, Vasile.

 

VIZIBILITATE EXCELENTĂ


Din punctul său de vedere, un astfel de încărcător are un mare avantaj - înălţimea şezutului, care oferă o vizibilitate foarte bună asupra mediului de lucru şi a implementului. „La început ne gândeam să luăm un telehandler cu o capacitate de încărcare şi înălţime de ridicare mai mari, dar am considerat în final că acesta este modelul care ni se potriveşte cel mai bine. Vizibilitatea este superioară, raza de întoarcere e mult mai mică. Sunt multe alte aspecte pe care noi le-am luat în considerare înainte de a face investiţia”, mi-a mărturisit Dumitru.

 

PROVOCAREA SUPREMĂ


Weidemann 2070 LP ştie să facă multe şi ne-a convins de la primele manevre. Cel mai mult ne-a impresionat văzându-l cum transportă baloţii de paie. Puţin arogant, deşi iniţial credeam că e doar o glumă, Dumitru ne întreabă dacă vrem să-i vedem muşchii? „Ridică fără probleme trei baloţi de paie paralelipipedici de 400 kilograme fiecare, suprapuşi unul peste altul. Şi nu oricum, la o înălţime de peste cinci metri”, îmi spune fermierul. Hai s-o vedem şi pe asta, mi-am zis în gând, dând din cap aprobator. Ce a urmat, ne-a lăsat pur şi simplu cu gura căscată. Bine că nu mi-a propus un pariu, că-l pierdeam cu brio! Măcar m-am învăţat să nu mai cred în prejudecăţi. Din câte am înţeles, nu era o simplă demonstraţie, utilajul chiar prestează astfel de „servicii” pe timp de vară, când în loc de trei drumuri face unul singur, economisind nu doar motorină, ci şi timp. „Practic, din 10-12 astfel de manevre, am descărcat un TIR”, mi-a explicat Tică.

 

INVESTIŢIE AMORTIZATĂ ÎN 2 ANI

 

Consumul de carburant s-a redus la jumătate, dar şi timpii de lucru pentru îndeplinirea anumitor sarcini, pentru că e mult mai uşor de manipulat. A fost folosit inclusiv la încărcarea cerealelor în camioane. „Socotesc că s-a amortizat de mult această investiţie. Încărcătorul a fost achiziţionat în leasing, dar noi am avut practic de achitat trei rate în doi ani. Aceştia au fost termenii. Plătisem o parte din sumă la semnarea contractului. Costul creditării a fost însă foarte avantajos. Dacă îmi aduc bine aminte, în jur de 500 de euro. Dacă apelam la o bancă, nu găseam asemenea condiţii de finanţare”, recunoaşte Dumitru.

Împreună cu fratele său Vasile are deja în plan să mai cumpere un model de încărcător de la Weidemann, dar ceva mai mare. „Am discutat deja cu cei de la Tehnodiesel şi sper să luăm o decizie în curând. Ne-am mărit capacitatea de stocare şi credem că ne-ar ajuta un utilaj mai puternic”, argumentează Tică.

Vizualizat: 1836 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?