Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Distribuitorul de lapte te scoate din criză!

Publicat: 27 aprilie 2009 - 17:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Mulţi dintre noi, crescătorii de vaci cu lapte, s-au familiarizat deja cu acea senzaţie, nu prea plăcută în ultima perioadă, la auzul noului preţ comunicat de procestor, care urmează să intre în vigoare de la începutul lunii următoare. 

Click pe poza pentru galerie!

Diminuarea continuă a preţului de bază pentru lapte a creat necesitatea intervenţiei cu cel puţin două măsuri de emergenţă: pe de o parte, scăderea cheltuielilor - măsura cea mai importantă şi accesibilă oricărui crescător. În mod evident, toţi fermierii consideră prioritară această problemă, dar trebuie să recunoaştem că există anumite limite de subzistenţă sub care nu ar trebui sau nu ar fi permis să coborâm, întrucât influenţează în mod direct sau indirect producţia, sănătatea animalelor, reproducţia şi, în ultimă instanţă, productivitatea.

Cea de-a doua măsură este alternativa combinată cu creşterea veniturilor, prin diversificarea surselor de venit, încercând în acelaşi timp menţinerea cheltuielilor la nivelul minim posibil. Doar foarte puţini producători au fost în măsură să influenţeze preţul impus de procesatori, majoritatea fermierilor fiind nevoiţi să accepte preţurile dictate.

Negocierile de orice fel au fost excluse, procesatorii motivând scăderea preţului de achiziţie prin tendinţa descendentă a preţului de lapte crud la nivel internaţional. Dar unde este limita de suportabilitate? Până când mai rezistă fermierii?


Alternativă pentru preţul mic al laptelui

O alternativă pentru cea de a doua măsură de emergenţă este distribuitorul de lapte, produs care oferă avantaje reciproce, atât producătorului de lapte cât şi consumatorului final. Producătorul are siguranţa veniturilor provenite din vânzarea laptelui, nemaifiind expus fluctuaţiilor de preţ impuse de procesatorii de lapte. Încasările sunt zilnice, excluzâdu-se intermediarii între producător şi consumatorul.

Consumatorul, la rândul lui, are oportunitatea achiziţionării unui produs de calitate constantă şi naturală, în condiţii de maximă igienă, accesibil 24 ore din 24. Şi toate acestea la un preţ avantajos!


Avantaje şi atuuri

Soluţia ideală pentru supravieţuire dar mai ales pentru dezvoltarea activităţii oricărui fermier este distribuitorul de lapte DF Italia, având în vedere caracteristicile acestui produs: nu face spumă; este uşor de întreţinut; fabricat din materiale de calitate; atenţie acordată detaliilor; fiabilitate; durabilitate.

Modalitatea de încasare este eficientă şi diversificată: distribuitoarele funcţionează atât cu monede cât şi cu bancnote, acordă rest, fiind prevăzute în acelaşi timp cu cititoare de cheie electronică reîncărcabilă. Sistemul este uşor accesibil inclusiv copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

Produsul poate fi dotat cu distribuitor de sticle şi PET, fiind posibilă şi extinderea cu distribuitor de produse proaspete.

Distribuitoarele sunt dotate cu modul GSM pentru avertizare în caz de distribuitor blocat sau lipsă lapte. MOD600 este furnizat cu casete de lemn sau panou metalic.

Obligaţia exploatatorului se rezumă la alimentarea distribuitoarelor cu lapte, respectând temperatura de 4oC, precum şi standardele europene cu privire la conţinutul microbiologic al laptelui crud.

Pentru mai multe detalii accesaţi www.automatedelapte.ro.


Elemente funcţionale

Distribuitoarele de lapte au în dotare recipiente speciale pentru depozitarea laptelui în celule frigorifice, care asigura păstrarea la o temperatură constantă de 4oC, conform standardelor europene privind depozitarea laptelui crud, fiind dotate cu un sistem de control a temperaturii şi înregistrare alarme HACCP. Spaţiul de distribuire este refrigerat, calitatea excelentă a laptelui menţinându-se în condiţii climatice deosebite (de exemplu, dacă temperatura externă depăşeşte 40oC).

În principiu, există două modele de distribuitoare: MOD200 respectiv MOD600. Deosebirea dintre ele constă doar în dimensiunea camerei de refrigerare: primul este dimensionat pentru un singur recipient de 130 sau de 200 de litri, iar al doilea model pentru 2, 3 sau 4 recipiente de 200 litri, ajungându-se astfel la o capacitate maximă de până la 400, 600 şi 800 litri.

Recipientele sunt dotate cu agitator dublu, cu pompă de spălare şi cu pompă de lapte. Alimentarea distribuitoarelor cu lapte se face eficace, simplu şi rapid, prin înlocuirea recipientelor, fără a mai fi necesară spălarea, dezinfecţia şi alimentarea recipientelor pe stradă (aceste operaţiuni se fac ulterior, la fermă).

Tubul de distribuţie se ascunde în spaţiul de refrigerare după fiecare operaţiune de dozare a laptelui, pentru a preveni contaminarea lui, pe de o parte şi alterarea picăturilor de lapte rămase în tub, pe de altă parte.


RAPORTUL COST-BENEFICIU

În mod firesc, ne întrebăm: chiar având în vedere avantajele oferite de calitatea şi fiabilitatea produsului, care este preţul acestuia? Care este raportul cost-beneficiu? Datele cuprinse în tabel clarifică asemenea controverse.

Presupunând că preţul laptelui crud se stabileşte la nivelul net de 1 leu plus subvenţia de 0,3 lei, adică un total 1,3 lei şi, presupunând că avem o vânzare de doar 250 litri, considerând inclusiv cheltuielile cu amortizarea şi cele operaţionale, încasările se prezintă astfel:

Tabel fauna groupClick pe poza pentru galerie!

Premisele care stau la baza calculelor sunt acid realiste: am pornit de la presupunerea că vânzările sunt constante, şi se situează la un nivel minim de 250 litri pe zi. Sunt luate în considerare toate cheltuielile aferente activităţii operaţionale, inclusiv amortizarea investiţiei şi cheltuielile financiare. Plusul de lichiditate la sfârşitul perioadei de patru ani este de 393 mii lei, fără calcule idealiste şi presupuneri nefundamentate.

Grafic fauna groupClick pe poza pentru galerie!
Vizualizat: 353 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?