Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dislocarea pneumatică a buruienilor

Publicat: 28 aprilie 2009 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Prăşitul mecanic cu sape rotative şi cultivatoare, permite o bună combatere a buruienilor din culturile de prăşitoare, între rânduri. Însă de-a lungul rândului, combaterea mecanică sau prin flambare a buruienilor nu este posibilă şi până acum câţiva ani, singura metodă eficientă era cea de combatere chimică.

Click pe poza pentru galerie!

Pneumat, de la idee la practică

Pentru combaterea mecanică a buruienilor din culturile prăşitoare, în sistemul de cultură biologică, au fost propuse diverse soluţii, cum ar fi cele de vătămare a buruienilor cu jet de apă la presiune mare sau de dislocare a buruienilor, aflate în primele stadii de vegetaţie, cu un jet de aer comprimat.

Ideea dislocării buruienilor cu jet de aer a fost materializată de firma Lütkemeyer, cu sprijinul Universităţii Paderborn. Echipamentul de dislocare pneumatică este cunoscut sub denumirea de „Pneumat”.


Elemente constructive şi mod de lucru

Dislocarea buruienilor de-a lungul rândului se face odată cu prăşitul mecanic. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui echipament suplimentar, care permite suflarea unui jet de aer comprimat în sol, la mică adâncime (2-3 cm), înspre rândul de prăşitoare (vezi foto).
Jetul de aer comprimat dislocă buruienile din sol cu tot cu rădăcini şi le aruncă la suprafaţa solului, unde se vor usca în scurt timp.

Echipamentul de dislocare se compune dintr-un compresor, montat pe console fixate de cadrul cultivatorului, robineţi de distribuire a aerului, furtunuri de transport şi lăncii cu duze de aer, care se montează pe paralelogramul secţiei de prăşit. Compresorul este de tipul celor utilizate în construcţii şi asigură un debit de 200 litri/minut de aer, pentru fiecare duză.

Acţionarea compresorului se face de la priza de putere a tractorului, prin intermediul unui ax cardanic şi al unui amplificator de turaţie. Puterea necesară este de doar 11 kW, ceea ce face posibilă utilizarea de tractoare de putere medie (30-44 kW).

Fiecare secţie de prăşit este dotată cu două duze de aer. Adâncimea de lucru a duzelor (2 cm) este reglată, ca şi adâncimea de lucru a cuţitelor de cultivator, cu ajutorul unei roţi de copiere.

Echipamentul posedă 6 secţii de prăşit reglabile pentru distanţa între rânduri cuprinsă între 20 şi 100 cm. Înălţimea cadrului cultivatorului permite prăşitul culturilor până la o înălţime de 30-40 cm. Pentru o combatere eficientă sunt necesare una sau mai multe treceri.

Viteza de deplasare a agregatului depinde de condiţiile specifice de teren şi este cuprinsă între 1,5 şi 3,0 km/h.


REZULTATE OBŢINUTE LA TESTARE

Echipamentul a fost încercat, timp de mai mulţi ani, la diverse culturi pe terenul fermei experimentale Merklingsen a Facultăţii de Agricultură din Soest. Gradul de combatere a buruienilor a fost dependent de gradul de îmburuienare şi numărul de treceri, fiind cuprins între 70 şi 90%.

Astfel, la cultura porumbului, combaterea a fost de 80-100%, chiar şi în condiţii nefavorabile de sol. Doar în cazul îmburuienărilor masive cu pir, utilizarea echipamentului nu a fost posibilă.
La cultura bobului, efectul de combatere a fost de peste 80%.

Rezultate bune (90-100%) au fost oţinute şi la prăşitul culturilor legumicole, cum ar fi conopida. Rezultate mai slabe (50% buruieni distruse) s-au obţinut la o cultură de sfeclă cu îmburuienare masivă.

În general, echipamentul Pneumat permite combaterea buruienilor înrădăcinate superficial, în primele stadii de vegetaţie. Combaterea buruienilor cu rădăcini pivotante, cu lungimi mai mari de 3-6 cm, este nesatisfăcătoare. De asemenea, combaterea buruienilor din culturile semănate direct în mirişti nu dă rezultate bune, din cauza resturilor vegetale care abundă în stratul de suprafaţă al terenului.

Vizualizat: 600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?