Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Discordon DXRV II - 3 operații dintr-o „lovitură”

Publicat: 28 noiembrie 2020 - 22:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a putea lucra la timp și bine cele 2600 ha de teren pe care le exploatează, Vasile Târziu a cumpărat un disc performant care face 3 operații la o trecere, pe orice tip de sol.

Dan Goldis si Vasile Taziu_b

FOTO: Dan Goldiş (stg.) - administrator Cons DDA şi Vasile Târziu - proprietar SC Agrobilan SRL, jud. Timiş

Pe raza localităţilor Cenad, Sânnicolau Mare și Dudeștii Vechi (jud. Timiş), Vasile Târziu lucrează soluri din mai multe categorii pedologice: lăcovişte - foarte grele, terenuri cu fertilitate medie și soluri aluvionare, foarte nisipoase.

 

UN UTILAJ ABSOLUT NECESAR: DISCUL DISCORDON DXRV II


Deşi dispunea de o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, în condiţiile specifice acestui an, fermierul a luat decizia de a cumpăra încă un utilaj: discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson, din Franța. "Am avut în teste acest utilaj complex de la firma Grégoire Besson şi ne-am hotărât să îl achiziționăm pentru că face 3 lucrări într-o singură trecere și prelucrează orice tip de sol. În plus, mărunțește bine și subsolează solul până la 35 cm adâncime, mobilizându-l pe toată lățimea de lucru. Cu ghearele scarificatorului afânează și în același timp mobilizează solul doar vertical, fără întoarcere, deci creează o fragmentare a solului în adâncime", ne-a declarat Vasile Târziu.

discul greu tractact Discordon DXRV II Fendt_b

Informaţii suplimentare pe www.cons-dda.ro, +0745.203.690 - Dan Goldiș

LUCRARE ÎN ADÂNCIME, FĂRĂ ÎNTOARCEREA BRAZDEI

 

Utilajul este compus din două baterii de discuri cu diametru de 66 cm, profilate în "X", între care este dispus un subsolier (scarificator). Prima baterie de discuri fragmentează solul în adâncime, până la 20 cm, în funcție de presiunea aplicată pe utilaj. Urmează ghearele subsolierului, care intră până la 30-35-45 cm și "taie" solul fără a-l "răsturna", în tot spectrul de prelucrare. După care o a doua baterie de discuri inversează sensul de prelucrare a solului fragmentându-l din nou. La final, un tăvălug greu de oțel recompactează solul, oferind și o uniformizare pe toată lățimea de lucru. Utilajul din ferma lui Vasile Târziu are 4,7 m lăţime de lucru şi lucrează în agregat cu un tractor Fendt Vario 1050 cu o putere de 500 CP.

discul greu tractact Discordon DXRV II detaliu_b

FĂRĂ TRECERI SUPLIMENTARE


La finalul lunii octombrie, când am văzut discul Discordon în lucru, terenul avea umiditate medie şi, cu toate acestea, prelucrarea solului se realiza în condiţii bune. Dar cu acest utilaj fermierul a prelucrat în vară peste 800 de hectare. "Foloseam grubere cu discuri și organe active care doar întorceau solul, nu îl mobilizau pe toată suprafața. De aceea, nu le puteam folosi în condiții de sol foarte uscat, mai ales toamna, după floarea-soarelui. Organele active ale gruberului dislocau bucăţi mari de sol pe care foarte greu le fragmentam apoi prin alte lucrări suplimentare. Acum, cu utilajul acesta, lucrez în orice condiții şi prelucrează orice tip de sol. Aşa că am vândut gruberele", ne-a declarat Vasile Târziu.

Dan Goldis si Vasile Tarziu 2_b

"La anul achiziționăm încă un utilaj de genul acesta. Îl recomand oricărui fermier care lucrează mai multe tipuri de sol, soluri grele combinate cu soluri ușoare; în condiții de sol moale nu se înfundă. Recomand din suflet acest utilaj fermierilor care știu ce înseamnă să deții două utilaje pentru două tipuri de soluri. Discordon face față cu brio în orice tip de sol" - VASILE TÂRZIU, fermier din jud. Timiș

"Discordon mai are un mare avantaj: în momentul în care sunt lăsate jos ghearele de scarificat, acestea ţin discul în pământ la adâncimea fixată" DAN GOLDIŞ, administrator Cons DDA

 

5 COMPONENTE-CHEIE


Timp de peste 20 de ani, Grégoire Besson a dezvoltat gama de discuri Discordon, una dintre cele mai eficiente de pe piaţă. Câteva particularități constructive esențiale:

  1. Discurile frontale-cele două baterii frontale de discuri alternative crenelate/lise, dispuse în "X", au un unghi ajustabil şi o mare putere de penetrare. "Taie" solul şi încorporează reziduurile vegetale.
  2. Ghearele subsoliere-cei 9 colţi sunt dispuşi pe 2 rânduri într-o legătură tip paralelogram, au o reglare independentă a adâncimii de lucru, acționată din cabina tractorului, de la 0 până la 40 cm.
  3. Sunt disponibile două tipuri de colți: tip Discordon sau tip Michel, cu dispozitiv de siguranţă tip șurub de forfecare sau hidraulic, non-stop.
  4. Bateria de discuri spateare unghi de atac reglabil şi realizează mărunţirea terenului, tăierea reziduurilor vegetale și amestecarea optimă a solului.
  5. Tăvălugul spate niveleazăsuprafaţa şi consolidează terenul prelucrat, realizând condiţii ideale pentru germinare. Sunt disponibile mai multe tipuri de tăvălugi: Emopak sau role metalice.
  6. Poziţionarea centrală a roţilor îmbunătăţeşte manevrabilitatea utilajului și permite lucrul împreună cu roller-ul Emopak înainte de semănat sau fără tăvălugul spate pentru prelucrarea solului.

discul greu tractact Discordon DXRV II _b

TRACTOR DE MARE PUTERE PENTRU O VITEZĂ OPTIMĂ

 

Scarificatoarele montate pe Discordon au forma unghiulară şi nu întorc terenul, doar îl "rup" şi îl ridică, după care vine a doua baterie de discuri şi mărunţeşte foarte bine solul. "Ghearele scarificatorului funcţionează ca un fel de reglaj de adâncime şi obligă utilajul să stea în adâncimea stabilită. Atunci este imposibil să îl scoți din brazdă, pentru că ghearele odată intrate în pământ fac ca discul să nu mai salte", ne-a explicat Dan Goldiş, administrator Cons DDA SRL.

Având o lăţime mare de lucru, discurile grele Discordon au nevoie de un tractor de mare putere, de peste 500 CP: "la 10-12-14 m lăţime de lucru, este nevoie de o viteză de deplasare de minim 10 km/oră. Cu cât puterea tractorului este mai mică, cu atât crește consumul de motorină, scade viteza şi calitatea lucrării are foarte mult de suferit. Acesta ar putea fi singurul dezavantaj al Discordon", a concluzionat Dan Goldiş.

Informaţii suplimentare pe www.cons-dda.ro, +0745.203.690 - Dan Goldiș

 Vezi Discordon DXRV II în acţiune!


 

 

 

 


 

Vizualizat: 2515 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?