Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Depozitarea de iarnă - protecţia şi întreţinerea maşinii de stropit

Publicat: 30 decembrie 2019 - 01:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pregătirea pentru iarnă a maşinilor de stropit este o operaţie foarte importantă şi strict necesară, mai ales dacă depozitarea lor se face la temperaturi negative. Dacă maşina nu este stocată corect, se pot distruge o serie de componente din cauza îngheţului. Pot apărea crăpături ale carcasei şi capacului pompei, ale corpului duzelor sau filtrelor, conductelor, robineţilor, deteriorarea manometrului etc.

Prima operaţie este curăţarea cât mai bună a maşinii. Apoi se introduce în rezervorul de lichid, de apă pentru spălarea instalaţiei şi în rezervorul de pregătire a soluţiei (dacă maşina este prevăzută cu astfel de rezervoare) o cantitate de minim 1% din volumul rezervorului cu soluţie de antigel cu apă, având o concentraţie corelată cu tipul antigelului şi cu temperatura exterioară estimată. Pentru a stabili concentraţia necesară, citiţi instrucţiunile de pe bidonul cu antigel. De regulă, se amestecă o parte antigel cu două părţi apă.
Când maşina de stropit este goală, în rezervoarele respective se toarnă soluţia de antigel cu apă. La o maşină de 4-5.000 litri se foloseşte o cantitate de 40-50 litri de soluţie. Se cuplează cardanul şi se acţionează maşina până când prin duze curge antigel.

Depozitarea de iarnă - protecţia şi întreţinerea maşinii de stropitClick pe poza pentru galerie!

Păstrarea sigură a componentelor detaşabile
Dacă pe rampă sunt filtre în linie, acestea se scot şi se păstrează separat. De asemenea, se detaşează şi dopurile de la ţevile de lichid de pe fiecare secţiune a rampei.
Manometrul de control al presiunii trebuie demontat şi stocat în poziţie verticală într-un spaţiu uscat şi sigur.
Apoi se trece la lubrifierea tuturor punctelor de gresare, conform schemei din manualul de operare, şi se ung cu ulei sau cu vaselină părţile exterioare ale tijelor cilindrilor hidraulici.
Conexiunile hidraulice şi electrice trebuie protejate cu capace sau se introduc într-o pungă de plastic care se leagă cu o bandă de plastic sau cu sfoară.
Calculatoarele trebuie păstrate la loc uscat şi călduţ.
Dacă vopseaua anumitor părţi metalice s-a deteriorat, aceasta este bine să se retuşeze, pentru a le proteja de rugina care poate apărea pe perioada rece şi umedă.
Dacă urmăriţi aceste câteva recomandări, puteţi fi siguri că maşina dumneavoastră pentru tratamente fitosanitare va fi stocată în siguranţă, fără riscul unor accidente pe timpul iernii, şi vă va fi mai ieftin şi mai simplu ca în primăvară să o pregătiţi pentru noul sezon.


MĂSURI SUPLIMENTARE LA MAŞINILE AUTOPROPULSATE
Pe lângă măsurile prezentate în acest articol, la maşinile autopropulsate se recomandă curăţarea motorului şi verificarea agentului de răcire, care trebuie să aibă concentraţia necesară pentru a rezista la îngheţ. Este indicată umplerea rezervorului de motorină pentru a evita condensarea apei şi pătrunderea ei în motorină şi demontarea bateriilor de acumulatori şi păstrarea lor într-un spaţiu uscat şi călduţ. Dacă maşina va fi depozitată la temperaturi sub -10oC şi dacă are motor care foloseşte AdBlue pentru reducerea noxelor, este bine să se golească rezervorul de AdBlue, pentru că, după cum se ştie, acesta îngheaţă la -11oC.
O dată pe lună se recomandă pornirea motorului timp de 30-60 minute pentru încărcarea bateriilor şi pornirea instalaţiei de aer condiţionat.

 

Florin NEACŞU
NHR Agropartners

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 600 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?