Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Demo Tour Axion 900

Publicat: 16 august 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Încu

Click pe poza pentru galerie!

Etapa a doua a turului, organizată de Agrocomerţ Holding, s-a desfăşurat pe terenul societăţii MaxAgro, în raza localităţii Gătaia din judeţul Timiş, la manifestare participând în jur de 40 de fermieri din zona de vest a ţării.

În plină campanie de recoltare şi pe o vreme caniculară - cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius la nivelul solului - toată lumea aştepta să vadă cum se descurcă maşinile Claas şi utilajele ataşate acestora în asemenea condiţii extreme.

 

Avantajele combinei pe şenile

Prima care a intrat în acţiune a fost combina Lexion 760, echipată cu un heder Vario de 10,5 metri. Cele două lasere ataşate la capetele hederului asigură o manipulare precisă în câmp chiar şi în condiţii de vizibilitate redusă, având rolul de a localiza marginea culturii, independent de GPS sau de semnalele radio transmise din cabină.

Conceput special pentru fermierii cu suprafeţe medii şi mari, modelul testat are avantajul de a fi dotat cu noul sistem de şenile Terra Trac, pentru care compania germană a primit anul trecut medalia de argint pentru inovaţie la Salonul Internaţional de Maşini Agricole (SIMA) de la Paris.

Cu 66 la sută mai puţină presiune pe sol decât la maşinile cu roţi, rezultă o tracţiune îmbunătăţită şi o stabilitate mai mare în pantă, datorită suspensiei hidropneumatice independente pentru roţile de tracţiune, cât şi pentru roţile directoare. Mai multă tracţiune şi mai puţină compactare înseamnă costuri mai scăzute la următoarea prelucrare a solului.

Calitatea materialului recoltat este asigurată de sistemul de treierat APS Hybrid cu doi rotori, care dezvoltă o forţă centrifugă mare şi o suprafaţă mare de separare. Viteza de batere şi separare se poate ajusta în funcţie de necesităţi, rezultând un flux continuu de material prin combină şi un randament optim.

Cu această combină se poate recolta fără întrerupere până a doua zi dimineaţa. Anul trecut, Lexion 760 Terra Trac a stabilit un nou record mondial la recoltat porumb: în doar zece ore s-au recoltat 1.352 tone de pe o suprafaţă de 238 hectare!

 

Axion 900, tehnologia de vârf

Vedeta Demo Tour-ului a fost însă tractorul Axion din seria 900, o adevărată bijuterie tehnologică, pentru care Claas a şi fost răsplătită anul trecut la expoziţia de la Hanovra cu titlul de „Maşina anului” la categoria tractoare de mare putere.

Aşa cum remarca şi Gabriel Ristea, director pentru zona de Vest al Claas România, caracteristicile acestui tractor sunt absolut impresionante: un consum de combustibil scăzut, motorul încadrându-se în norma de poluare Tier 4i, uşor de manevrat şi bun la toate muncile agricole, atât pentru arat sau discuit cât şi pentru semănat.

Această gamă de tractoare are puteri cuprinse între 280 şi 410 CP. Modelul prezentat fermierilor bănăţeni, Axion 940, are 380 cai putere. „Este un motor rece, nu are post combustie şi dezvoltă un moment de 1550 Nm.

Cuplat la o cutie de viteză cu variaţie continuă de la firma ZF, practic acest tractor cuprinde şi înglobează toată tehnologia de top disponibilă la ora actuală. Tractorul permite ghidarea automată, conectarea prin sistemul Telematics, care comunică direct cu firma Claas. La fiecare cinci minute, noi primim informaţii despre acest tractor, unde se află, care este consumul şi în cazul în care se defectează ceva, putem acţiona imediat”, ne-a precizat specialistul.

Acest tractor poate lucra şi pe sistemul Isobus, care practic asigură conectarea lui cu utilajele din spate. Spre exemplu, dacă ne conectăm cu o semănătoare un plug sau un disc, tractorul va recunoaşte utilajul şi va face setările necesare. În cadrul demonstraţiei de la Gătaia, tractorului Axion 940 i-au fost ataşate utilaje Lemken şi Amazone.

 

Plugul cu cormane în fâşii

Lider pe piaţa germană a utiajelor de prelucrat solul, Lemken s-a prezentat în faţa fermierilor bănăţeni cu plugul Diamant 10 cu şapte trupiţe.

„Pentru această demonstraţie am ales un plug cu cormane în fâşii, care are trei avantaje: sfărâmă pământul la prima trecere, scade consumul de motorină pentru că frecarea este mică, iar când apare uzura, nu trebuie aruncată cormana la fier vechi, ci poate fi schimbată doar acea fâşie care prezintă cel mai înalt grad de uzură”, a explicat Franz Jakoby, reprezentantul Lemken în România.

Plugul Diamant 10 poate fi configurat şi cu 9 trupiţe, cu distanţa între vârfuri de 90, 100 sau 120 cm. „În cazul în care există multe resturi vegetale se recomandă o distanţă mai mare, ca să nu se înfunde”, ne-a sfătuit specialistul.

 

Grapa care nu necesită întreţinere

Pentru executarea lucrărilor de pregătire a solului înainte de semănat, Amazone a adus la Gătaia grapa cu discuri Catros+ 7501-T. Utilajul de 7,5 metri lăţime necesită 300 CP pentru a fi utilizat în condiţii de lucru optime.

Grapa poate fi livrată în două variante: cu discuri crenelate de 510 mm sau cu discuri normale, pentru cei care nu au o cantitate foarte mare de paie în sol. Structura este rabatabilă stânga şi dreapta, pentru a avea o dimensiune de transport de 3 metri. Varianta prezentată era echipată cu un singur tăvălug cu inele de cauciuc.

„Acest utilaj nu necesită întreţinere. Rulmentul este presat din fabrică, nu aveţi de ce să-l schimbaţi. Doar discurile se pot schimba după 2.000-3.000 de hectare. Adâncimea de lucru e de la 3 până la 15 cm. Un astfel de utilaj de 7,5 metri costă în jur de 65 de mii de euro. Practic, 30 la sută din costul de achiziţie a utilajului este dat de tăvălug”, ne-a mărturisit reprezentantul constructorului german.


Furnizor de tehnică agricolă

Agrocomerţ Holding SA Timişoara distribuie, în vestul României, tehnică agricolă din producţia a opt firme europene, de la prelucrarea solului, semănat, erbicidat, administrat îngrăşăminte până la recoltat, transport şi depozitarea producţiei agricole. Pe lângă cunoscutele branduri Claas, Lemken, Amazone, Hawe-Wester, Oehler, Mailleux şi Fransgard, de anul acesta Agrocomerţ va distribui şi utilajele de prelucrarea solului ale firmei greceşti Papadopoulos, inclusiv prăşitoare.

Vizualizat: 639 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?