Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Decompactarea solului în ferma lui Paolo Brachetta. Cum lucrează acesta 5.700 de hectare în Timiş!

Publicat: 24 septembrie 2021 - 14:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deoarece cantitatea de apă din precipitaţii este limitată, "lupta" pentru reţinerea ei în sol se duce pe toate planurile, inclusiv "la adâncime". Fermierul italian Paolo Brachetta acționează cu utilajele Pastò.

Orice inginer agronom ştie că partea aeriană a plantei este rezultatul dezvoltării rădăcinii. "Dacă planta este puternică deasupra solului, atunci aceasta este puternică sub pământ. Tocmai de aceea trebuie pregătită baza..., adică terenul. Rădăcina nu este o "bormaşină". Dacă găseşte un teren lejer, atunci intră şi se dezvoltă în adâncime, vertical. Dacă terenul este tasat, atunci rădăcina se dezvoltă pe orizontală", este convins Paolo Brachetta, fermier italian care conduce o fermă de 5700 hectare de teren, în jud. Timiş.

La începutul carierei sale, fermierul s-a ocupat, în Italia, de o fermă mixtă care administra 1000 ha de teren, a lucrat pentru Monsanto aproape 20 de ani şi a urmat numeroase specializări în Europa, SUA şi America de Sud. În România a venit în 2004 la una dintre cele mai mari ferme din vestul ţării şi de atunci lucrează în sistem bio.

Paolo Bracheta compactarea solului_b


Agricultura începe cu îmbunătăţirile funciare


În 2016, atunci când a preluat ferma actuală, aceasta era aproape complet inundată. Pentru a preveni astfel de probleme, în primii doi ani, a curăţat şi a reamenajat peste 270 km de canale. Practic, întregul sistem de drenaj, vechile canale au fost decolmatate şi li s-a redat panta.

Paolo Brachetta vede terenul la nivel "micro", atât în ceea ce priveşte activitatea microbiologică din sol, cât şi producţia pe fiecare metru pătrat. "Un hectar are 10.000 mp... Noi cheltuim pentru fiecare metru pătrat. Producţia maximă se obţine atunci când fiecare metru pătrat dă producţia maximă. Dacă într-un hectar sunt câţiva metri pătraţi nefolosiţi, tractorul consumă, se cheltuie bani pe seminţe şi totul costă. În plus, zonele cu băltiri vor deveni un rezervor de multiplicare pentru buruieni şi dăunători", spune fermierul.

Pentru a preveni băltirile se acţionează în două moduri: se dă pantă terenului şi se decompactează solul în adâncime. Astfel, atunci când vine ploaia, apa nu se mai pierde, nu mai curge de pe teren.

 

Solul este un laborator chimic

 

Apa înseamnă viaţă pentru microorganismele din sol. Dacă terenul este tasat, microorganismele se dezvoltă doar la suprafaţă, într-un strat de cel mult 25-30 cm. Terenul este "betonat" (compactat) de la prea multă ploaie şi/sau secetă şi în urma tasării lui cu utilajele agricole.

Cum distribuţia precipitaţiilor nu este uniformă pe parcursul anului, trebuie să fii pregătit ca atunci când vine ploaia, apa să fie absorbită în totalitate.

 

Vertical tillage cu Pastò


Pentru a preveni băltirile, Paolo Brachetta a dorit să cumpere un scarificator puternic. A primit mai multe oferte, unele foarte scumpe, dar niciuna satisfăcătoare pentru necesităţile din teren. Atunci a cerut ajutorul unui vechi prieten, Francesco Pastò, pe care l-a rugat să îi facă un utilaj cu care să poată "rupe" terenul până la o adâncime de peste 50 cm. Acum în fermă lucrează două decompactoare ("rippere") Pastò, care "taie" solul cu 6 gheare fiecare.

Foto 3_b

"Cele mai bune sunt utilajele la care, după ce le-ai cumpărat, nu trebuie să bagi în fiecare an bani în reparaţii şi piese de schimb. Utilajele Pastò lucrează de 3 ani fără probleme, an de an peste 1000 ha fiecare"  - PAOLO BRACHETTA, Fermier italian în jud. Timiş.


Tehnologie în 3 pași

În fiecare an, jumătate din suprafaţă este prelucrată cu ajutorul unor tractoare Case IH Quadtrac, în trei paşi:

1. În vară, cât mai repede după recoltat, se face un discuit pentru a stimula creşterea samulastrei şi încolţirea seminţelor de buruieni;

2. Apoi o decompactare în adâncime de 50-60 cm, cu 83 cm distanţă între colţi.

3. Semănat cultură de acoperire (cover crop).

Consumul mediu de motorină este de circa 20-21 litri motorină/ha pentru decompactare.

 

Efectul erbicid al decompactoarelor Pastò


Lucrarea de decompactare se realizează de fiecare dată pe aceeşi direcţie, astfel încât să se păstreze planeitatea terenului şi toate lucrările să se poată efectua în viteză.

Prin discuire se încorporează o parte a resturilor vegetale, se distrug buruienile şi se stimulează germinarea seminţelor de buruieni.

Una dintre cele mai "periculoase" buruieni din ferma administrată de Paolo Brachetta este sorgul (Sorgum malapense). Prin decompactarea la adâncime, sunt dislocate şi rădăcinile sorgului. La 3-4 zile după efectuarea lucrării de decompactare, se poate observa că o parte din plantele de sorg, mai ales cele rezultate din seminţe, se ofilesc şi mor. În acest fel utilajele Pastò au şi un efect erbicid.

 

Agricultura bio poate salva mediul înconjurător


Experienţa de câteva decenii în agricultură, mai ales în agricultura biologică, a fost relatată de către Paolo Brachetta într-o carte scrisă în italiană şi în curs de traducere în limba română - "Agricultura biologică pentru salvarea mediului înconjurător, un vis care poate deveni realitate". Cartea se doreşte a fi un manual despre agricultura biologică modernă şi tratează toate "subiectele" implicate, începând de la normele şi reglementărilor europene, sistema de tractoare şi maşini, îmbunătăţiri funciare, biologia solului şi plantelor (buruieni şi plante de cultură), resurse umane şi până la activitatea marilor lanţuri de distribuţie a alimentelor şi consumatorul final.

Vom reveni cu detalii tehnice despre practicarea agriculturii biologice în ferma lui Paolo Brachetta.

 

PASTÒ AGRICULTURE

Cu peste 50 de ani de experiență în producţia de utilaje agricole, Pastò Agriculture ştie că agricultura profesionistă poate fi realizată numai cu maşini de calitate. Tocmai de aceea, Pastò Agriculture urmărește întregul proces de producție al fiecărei mașini agricole începând de la proiectare, realizare/producţie şi după vânzare, oferind cele mai bune echipamente pentru cultivarea solului: decompactoare, subsoliere, cultivatoare şi grape cu discuri.

Informaţii suplimentare: http://www.pastoagriculture.com/en/


un articol de GHEORGHE GHIȘE


Vizualizat: 3576 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?