Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum economisesc nemţii motorina? 10 sfaturi practice!

Publicat: 23 decembrie 2022 - 19:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În vremurile pe care le trăim, staţia de carburant din curtea fermei valorează greutatea ei în aur. Fermierii din Germania sunt conştienţi de acest lucru. Iată zece modalităţi prin care nemţii economisesc motorina în ferme!

1. Şoferul are “în picior” aproximativ 20% din consumul de motorină. Rulaţi pe şosea cu 40 km/h, cu turaţia motorului cât mai mică posibil. O viteză mai mare înseamnă mai multă motorină consumată şi mai multă uzură a anvelopelor şi a frânelor. De asemenea, şoferii pricepuţi ştiu că pentru a reduce cu cel puţin 20% consumul de motorină, trebuie să evalueze capacitatea de încărcare a utilajului, să ţină cont de starea solului şi, în funcţie de asta, să determine momentul potrivit pentru a intra la lucru în teren.

2. Pe şosea, o presiune relativ scăzută în pneuri implică un consum de motorină mai mare. La deplasarea pe şosea, un tractor cu tracţiune integrală, cu motor diesel de mare capacitate (la turaţii ridicate, până la 2200 de rotaţii pe minut), cu o transmisie complexă şi o presiune redusă în pneuri are un consum de motorină cu aproximativ 40% mai mare în comparaţie cu un camion. Experţii recomandă pentru drumurile grele o presiune în pneuri de aproximativ 2bari, astfel anvelopele opun o rezistenţă mai mică la rulare şi se economiseşte motorină.

De asemenea, un tractor lucrează mai eficient pe câmp dacă gradul de alunecare al sistemului de rulare este redus. Chiar dacă tractoarele puternice pot lucra în aproape orice condiţii, şenilele necorespunzătoare unui sol moale reduc randamentul şi cresc costurile.

3. Alunecarea - alt risipitor de motorină. Alunecarea consumă motorină, iar în cazul unei tracţiuni grele, limita superioară a pierderii ar trebui să fie de 10%. În lucru, presiunea scăzută a pneurilor şi, eventual, o încărcare corectă a utilajului vor reduce alunecarea, fenomen care dăunează solului şi reduce randamentul. Presiunile scăzute ale pneurilor sunt “pantofii de lucru” ai unui tractor, astfel încât puterea motorului este transformată mai eficient în putere de tracţiune.

4. Anvelopele potrivite îmbunătăţesc semnificativ randamentul utilajului. Producătorii oferă acum noi anvelope radiale cu o capacitate portantă mai mare la aceeaşi presiune sau la aceeaşi sarcină şi cu mai multă aderenţă. Noile anvelope radiale sunt marcate cu literele "IF" şi "VF", care apar pe partea laterală a anvelopei, înainte de marcajele privind dimensiunea şi lăţimea (IF = Increased Flexion, VF = Very High Flexion).

5. Sisteme de control al presiunii anvelopelor. O tasare a solului cu un centimetru mai adânc creşte consumul de motorină cu 10% în plus. Şenilele care pătrund în sol la adâncimea de 10 cm dublează consumul de motorină. Un contact mai bun între anvelope şi sol se obţine dacă:

  1. Avem o presiune corectă a anvelopelor - 0,8bari pe teren;
  2. Alegem anvelopa corectă;
  3. Aplicăm sarcina/încărcătura potrivită.

Având în vedere costul ridicat al motorinei, este recomandată folosirea sistemelor de control al presiunii în pneuri. O astfel de investiţie se amortizează prin economiile rezultate în urma uzurii mai mici a roţilor şi a consumului de motorină cu aproximativ 10% mai redus. Alte beneficii sunt un confort mai bun la condus şi o putere de tracţiune mai mare la lucrul în câmp.  

economie motorina 02_b

6. Densitatea de râme: 100 de râme/mp în sol economisesc până la 20 de litri de motorină/ha/an. Solurile afânate şi bine structurate se lucrează mai uşor, cu mai puţină motorină. Ele se obţin prin măsuri precum semănatul în mulci, menţinerea pe teren a resturilor vegetale, culturile intermediare, culturile de acoperire pe tot parcursul anului, grad crescut de absorbţie a ploii sau asigurarea în teren a aproximativ 100 de râme pe metru pătrat.

7. Opriţi tractorul în loc să-l ţineţi la relanti! Studiile arată că aproximativ 20% din orele de lucru ale tractorului se desfăşoară "la relanti". La o medie de 10.000 de ore de tractor lucrate, motorul funcţionează aproximativ 2.000 de ore la relanti. Fiecare oră de mers în gol costă aproximativ 25 de euro.

8. Întreţinerea regulată a motorului, schimbarea uleiului la timp şi utilizarea unui ulei cu vâscozitate redusă, precum şi înlocuirea periodică a filtrelor de ulei, de motorină şi de aer menţin performanţa şi eficienţa. Revizia include şi verificarea radiatorului şi curăţarea atentă a acestuia. Radiatoarele necurăţate cresc consumul de motorină cu până la 5%.

9. Alegeţi un tractor uşor şi reglaţi încărcătura în funcţie de activitatea desfăşurată. Cu cât transportă mai multă masă, adică greutate, cu atât tractorul este mai “însetat” pe drum şi pe câmp. Tractoarele uşoare şi rezistente, cu o manipulare facilă a încărcăturii de către mecanismul de ridicare din faţă, prezintă un avantaj în ceea ce priveşte consumul în timpul sarcinilor de lucru sau de transport. Utilizarea sistemului hidraulic de control sau a amplificatorului de tracţiune permite şi mai multă economie.

10. Tandemul tractor-implemente. Fermierii pot alege utilajele cu tracţiune spate, deoarece sarcinile pe osie sunt mai consistente în comparaţie cu utilajele cu tracţiune în trei puncte, iar cuplarea şi decuplarea necesită mai puţin timp.

În cazul unui cultivator, se recomandă o presiune a pneurilor de 0,8-1,2bariîn anvelopa radială, greutate frontală pentru tracţiune orizontală şi lăţime de lucru care să corespundă puterii de tracţiune a tractorului.

La arat, este suficientă o viteză de 6 km/h, iar la cultivarea terenului, viteza se corelează cu adâncimea de lucru.

Cum să economiseşti motorină şi să-ţi protejezi utilajul de uzură! Click AICI şi află mai multe trucuri recomandate pentru a economisi motorină şi pentru a mări randamentul de lucru al utilajelor din ferma ta!


EVITAŢI RISIPA!

 

Tasarea solului, un grad de alunecare de peste 10%, turaţiile crescute ale motorului şi setările şi reglajele incorecte ale utilajelor costă… combustibil.

Cunoscând caracteristicile tractorului, reglând presiunea din pneuri, evitând alunecarea şi gestionând bine orele de funcţionare ale tractorului, puteţi economisi până la 25% din consumul anual de motorină la lucrările în fermă.

Agricultura Germaniei ”înghite” aproximativ 4% din motorina totală utilizată la nivel naţional. Fermierii consumă între 40 şi 200 de litri de motorină pe hectar anual.

Ce fermieri cumpără cea mai ieftină motorină? Vezi aici preţul carburanţilor în Europa, în prima decadă a lunii noiembrie!

 

pagini realizate de

PAULA CIUPAG

Vizualizat: 3637 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?