Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum câştigaţi 115 mii de euro/1000 litri de lapte

Publicat: 02 iunie 2017 - 14:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor (SCDCB) Dancu - Iaşi a găzduit un eveniment profesional care a vizat îmbunătăţirea performanţelor din fermele de creştere şi exploatare a taurinelor, prin utilizarea de tehnică performantă la producerea furajelor, precum şi prin aplicarea de tehnologii moderne de obţinere a hranei pentru animale.

Concret, în organizarea Green Expert SRL Iaşi, în parteneriat cu unitatea ieşeană de cercetare, au fost prezentate produse şi tehnologii în câmp cu utilaje marca Krone, precum şi tehnologii moderne pentru producerea furajelor din lucernă şi porumb.

KroneClick pe poza pentru galerie!
Societatea Green Expert SRL colaborează de câteva luni cu Krone şi a înregistrat deja un succes al vânzărilor. “Ne ocupăm de patru judeţe din nord-estul Moldovei. Deja am introdus în piaţa naţională câteva produse Krone de vârf, acest simbol al industriei de producere şi de gestionare a furajelor. De exemplu, dintre cele trei bucăţi existente azi în România, am livrat chiar aici, la Staţiunea Dancu, o combină autopropulsată pentru recoltarea furajelor verzi. De asemenea, o presă de balotat paralelipipedică HDP de mare presiune am trimis către Agrocomplex Lunca Paşcani. În foarte scurt timp vom livra, tot în judeţul Iaşi, un sistem de cosire de 8,9-9 m, cu conditioner, format dintr-o coasă laterală şi două frontale, plus greblă de răvăşit şi adunat. Vor urma şi alte contracte, fiindcă observ un mare interes al fermierilor de a investi în tehnică performantă, iar Krone reprezintă zona de top. Nivelul înalt l-am urmărit şi noi, inclusiv prin trimiterea în Germania, la instruire şi perfecţionare, a personalului din firmă, astfel încât să asigurăm şi service”, preciza Viorel Tăbăcaru, director Green Expert SRL Iaşi.

Cercetarea de vârf trebuie susţinută de tehnică performantă
La eveniment au fost prezenţi aproximativ o sută de fermieri, dintre care circa 40 de crescători de taurine şi de ovine din judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava, precum şi specialişti zootehnişti. Fiecare a ascultat, a văzut, a întrebat, urmând să decidă asupra soluţiei potrivite de dotare a propriilor ferme. Decizia nu se ia uşor, sursa de finanţare fiind mai greu de găsit. Dar beneficiind inclusiv de suportul producătorului de utilaje, visul se poate împlini. ”Noi suntem fericiţii beneficiari ai unei combine de recoltat furaje verzi, achiziţionate anul trecut, şi evidenţiez suportul deosebit pe care l-am avut din partea furnizorilor. Altfel nu am fi reuşit o asemenea investiţie, de altfel extrem de necesară. Dacă vorbim despre obţinerea, în lunile acestea, de embrioni rezultaţi prin fertilizare in vitro - o premieră în România, dar care ne dorim să devină o activitate curentă -, nu puteam să rămânem în urmă cu tehnica şi cu tehnologia producerii furajelor. De aceea, am investit în dotarea tehnică prin care să realizăm un furaj optim şi să asigurăm producţii înalte, cantitativ şi calitativ, în condiţii de eficienţă”, sublinia Şteofil Creangă, directorul SCDCB Dancu.

Expertiza Krone în tehnica pentru furaje
Firma Krone din Germania datează din anul 1906, producţia de utilaje agricole începând din perioada celei de-a doua generaţii a familiei Krone, respectiv în urmă cu aproape şase decenii. Astăzi, Krone activează pe două departamente mari, respectiv producerea de utilaje agricole şi fabricarea de remorci rutiere. În ultimii ani, cifra totală de afaceri se ridică la 1,6 miliarde de euro, sumă din care 1,2 miliarde de euro înseamnă producţia de remorci rutiere, diferenţa de aproximativ 550-600 milioane de euro fiind din zona de utilaje agricole. ”În zona agricolă suntem aproximativ 1900 de angajaţi. În România, ne bazăm mult pe colaborări cu firme, deci lucrăm prin importatori şi nu prin filiale proprii.
Într-adevăr, este recentă colaborarea cu Green Expert Iaşi, oficial din ianuarie 2017. Am pregătit această colaborare vreo doi ani de zile şi este minunat că am reuşit să lucrăm împreună. Untitatea ieşeană colaborează şi cu Agrovest Covasna, care are extindere pe trei judeţe, în timp ce Green Expert cuprinde patru judeţe din nordul Moldovei. În restul ţării, mai avem un importator, respectiv firma Munax.
Dinspre colaboratorii noştri din Germania, Italia, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi de peste tot unde suntem prezenţi vine susţinere verificată practic pentru afirmaţia potrivit căreia Krone este specialist în ceea ce înseamnă pregătirea şi recoltarea furajelor”, preciza Ana Maria Varga, director Krone pentru Ungaria şi România.
Cum a ajuns Krone la asemenea performanţe? “Aproximativ 19-20% din angajaţi lucrează în cercetare şi dezvoltare. Acestui efectiv din cercetare i se adaugă întregul feedback din cele 60 de ţări unde există Krone, informaţiile de la fermieri fiind şi ele încorporate în îmbunătăţirea şi dezvoltarea produselor tehnice pentru agricultură”, a adăugat Ana Maria Varga.

O bună strategie a furajării vă aduce ferma pe plus
Szilvia Orosz, director al unui laborator de testare a performanţelor în domeniul furajelor din Ungaria, a prezentat aspecte cu caracter de noutate din domeniul producerii şi conservării furajelor, subliniind anumite aspecte strategice din fermele de vaci cu lapte pe linia nutriţiei animalelor. ”Este important ca strategia de furajare să ţină seama de două elemente esenţiale, respectiv de conţinutul de nutrienţi al furajului şi de digestibilitatea sa. Asta înseamnă că trebuie să alegem fibre digerabile, ca energie, şi fibre structurale. În ceea ce priveşte lucerna siloz şi fânul siloz, remarcăm manevrarea blândă. Iar, aici, aspectele cheie de urmărit sunt slaba contaminare cu pământ şi reducerea pierderilor de frunză. Controlăm aceste aspecte, obţinem un furaj mai bun, producţii mai bune, câştiguri mai bune.
În cazul porumbului, crăparea insuficientă a boabelor în porumbul siloz poate produce pierderi de minim 115 mii euro/1000 l lapte/ vacă/an. Din punct de vedere tehnic, apropos de utilaje, nu uitaţi un criteriu: boabele trebuie să fie crăpate optim la 1-2 mm sau la maximum 3-4 mm când avem producţie slabă; aici este extrem de importantă viteza de lucru, respectiv viteza de rotaţie, viteza de secerare. Se recomandă o viteză de 2-5 km/h la producţii de 30-50 tone/ha!”, atenţiona Szilvia Orosz.

Demonstraţii tehnice Krone la recoltat lucerna
Prezentarea din sala de conferinţe a SCDCB Dancu a fost urmată de demonstraţii în câmp. Cei prezenţi au asistat, de exemplu, la recoltarea lucernei, în diferite condiţii de denivelare a terenului şi de aglomerare de material furajer, conceptul Krone presupunând existenţa unei uniformizări a materialului, fără modificarea parametrilor de funcţionare a motorului, şi un sistem de ridicare a lucernei prin rotire continuă şi silenţioasă, fără existenţa acelei came care produce înclinarea degetelor şi care provoacă diverse probleme de exploatare şi un zgomot puternic. Combina de recoltat pusă la lucru în faţa participanţilor la eveniment se pretează atât la recoltarea lucernei, cât şi la recoltarea porumbului siloz, fiind posibilă inclusiv echiparea cu un sistem de cosit, astfel încât porumbul este cosit şi apoi tocat.
Cât priveşte viitorul, fermierii vor avea parte de alte noutăţi tehnice de mare interes care, însă, urmează a fi prezentate în premieră la Târgul Agritehnica de la Hanovra, în perioada 12-18 noiembrie 2017.

Ana Maria Varga
Ana Maria Varga: “Cele 184 de modele (din portofoliul Krone - n.r.), începând de la cositori de 2 m şi până la combine de recoltat de 1100 CP, ori până la noul produs Premos 5000, care procesează paiele în peleţi de 16 mm şi care acum este în fază de prototip - urmând a ajunge în fază de producţie pentru sezonul 2018 -2019, sunt sigură că vor demonstra încă o dată profesionalismul Krone”.

 

PRODUCTIVITATE SPORITĂ, COST DE PRODUCŢIE REDUS
Calitatea furajului şi eficienţa valorificării materiilor prime reprezintă ţinte importante pe care trebuie să le aibă în vedere fiecare fermier. De la alegerea soiurilor, stabilirea momentului de înfiinţare a culturii şi a momentului recoltării, recoltarea propriu-zisă şi până la planul de gestionare ulterioară a furajelor, cu respectarea obiectivelor de producţie şi de eficienţă. Toate aceste pot fi surse de câştig sau de pierdere pentru crescătorul care îşi realizează singur hrana pentru animale. ”De exemplu, în cazul porumbului pentru siloz, este de subliniat necesitatea ca bobul să fie spart într-o proporţie de 70-80 la sută. Or, în Ungaria gradul de spargere este de maximum 55-60%. Aceasta înseamnă că respectivul bob de porumb nu este utilizat suficient. O creştere cu 10-20% a acestei proporţii determină o producţie mai ridicată şi o bună valorificare a furajului. Aşadar, utilizând o tehnică performantă, este posibil ca de pe aceeaşi suprafaţă de teren să se obţină o producţie mai bună de furaj şi cu un preţ mai redus. Aceasta înseamnă, până la urmă, competitivitate”, explica directorul Staţiunii Dancu Iaşi.

Silvia
Silvia: Szilvia Orosz: Strategia de furajare trebuie să ţină seama de conţinutul în nutrienţi al furajului şi de digestibilitatea sa

 

Creanga si Tabacaru
Creanga si Tabacaru: Şteofil Creangă, directorul SCDCB Dancu (stânga) şi Viorel Tăbăcaru, director Green Expert SRL Iaşi


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 2725 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?