Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu AVATAR SD, Horsch revine la însămânțarea direct în miriște

Publicat: 07 februarie 2017 - 00:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Horsch își extinde gama de semănători cu Avatar, o semănătoare robustă, cu brăzdare cu un singur disc, pentru semănatul direct, atât în soluri cu reziduuri vegetale dense cât și fără, cu perturbare minimă a solului. Avatar SD este disponibilă în variante cu lățimi de lucru de 4, 6 și 12 metri. 

De remarcat la acest utilaj este faptul că, pe lângă numeroase alte avantaje, necesarul de putere de la tractor nu este unul mare; de exemplu, pentru varianta de 6 metri este potrivit un tractor din clasa 180-220 CP.
Buncărul și modul de distribuție au la bază același sistem, deja binecunoscut și apreciat, al semănătorii Pronto DC. Acesta poate fi simplu și dublu G + F (semințe și îngrășăminte), 50/50 sau 40/60 și cu microgranulator pentru dozarea de microgranule, îngrășământ starter, peleți sau semințe mici. Capacitatea buncărului este de 1.500 litri pentru versiunea de 4 m, 3.500 de litri - la cea de 6 m și 12.000 litri pentru Avatar de 12 m.
Avatar SD cu lățime de 4 m cântărește 5.800 kg, cea de 6 m are 9.300 kg, iar la 12 m - 19.160 kg. În ciuda greutății ridicate, necesară la o semănătoare, cerința de cai putere este relativ mică, pe de o parte datorită brăzdarelor cu un singur disc, dispuse câte două pe o bară și faptului că deplasează foarte puțin sol.

horsch_avatarClick pe poza pentru galerie!
ROBUSTĂ. Presiunea pe brăzdar (până la 350 kg/brăzdar) este creată prin intermediul sistemului de torsiune cu șnururi din cauciuc. Astfel, nu există uzură și nici puncte de pivotare, ele acționează ca un amortizor de șocuri (șocurile din brazdă nu sunt transferate la mașină). De altfel, semănătoarea are o durată lungă de viață și datorită lagărelor care nu necesită întreținere și brăzdarelor pentru semănat întărite prin tratamente speciale. Rulmentul discului, în baie de ulei, cu un diametru de 65 mm, cu 2 rulmenți cu role conice în colivie etanșă permite absorbția perfectă a sarcinilor axiale și, de asemenea, nu necesită întreținere.
ADAPTABILĂ oricăror condiții. Horsch Avatar este potrivită pentru toate condițiile de însămânțare: semănat direct, semănat semi-direct, cultivare convențională, culturi intercalate, soluri pietroase, soluri argiloase foarte grele etc., datorită roții de presare pentru închiderea brazdei, din cauciuc sau oțel, și a posibilității de reglare a unghiului roții de închidere. Semănătoarea poate fi „agresivă” pentru lucrările no-till sau solurile foarte grele, și totodată „gentilă” pe soluri cultivate sau foarte ușoare. Roata de presare garantează poziționarea optimă a semințelor pe fundul brazdei, asigurând germinare în condiții de siguranță, chiar și în medii uscate. De asemenea, în cazul solului foarte umed există o înaltă siguranță operațională datorită poziției de parcare integrată pentru rola de presare, care este scoasă ulterior în afara zonei de lucru.
PRECISĂ. Roata stabilă pentru controlul adâncimii asigură precizia pătrunderii brăzdarului în tipuri diferite de sol. Roțile mari de control al adâncimii împreună cu presiunea pe brăzdar de max. 350 kg asigură plasarea exactă a semințelor în toate condițiile de însămânțare. Interacțiunea dintre brăzdarul cu un singur disc și patină asigură deschiderea brazdei în condiții de siguranță și, în același timp, îndepărtează resturile vegetale din brazdă, ceea ce înseamnă un contact optim al semințelor cu solul pentru germinare rapidă și mai sigură. Adâncimea de semănat poate fi reglată cu ușurință iar rolele de apăsare pun semințele în contact optim cu solul.
MODERNĂ. Conceptul cu două brăzdare pe o bară, cu o distanță între rânduri de 16,7 cm și 33,4 cm pe rând înseamnă fiabilitate, chiar și cu o mulțime de resturi vegetale sau de la culturi intercalate. Închiderea mecanică a jumătate din lățimea de lucru face parte din dotare standard. Opțional, închiderea a jumătate din lățimea de lucru se poate efectua electronic, cu ajutorul terminalului ISOBUS sau a activării funcției SectionControl. Comanda și controlul semănătorii sunt efectuate de la terminalul ISOBUS, existent în dotarea standard.
"Timp de 3 ani am folosit Avatar 6 SD pentru cele 750 de hectare ale noastre și până în prezent sunt numai lucruri pozitive. Solurile grele, cu o rotație scurtă de grâu/orz/rapiță încurajează dezvoltarea buruienilor și a ierbii vântului. Pentru a combate problema cu iarba vântului, efectuăm o cultivare superficială după recoltare pentru a scoate la suprafață buruienile. Înainte de semănat câmpurile sunt tratate cu Glifosat. Apoi folosim Avatar cu brăzdar mare cu un singur disc. Deplasează doar puțin sol în timp ce seamănă și reduce la minim apariția ulterioară a buruienilor. Am observat că, prelucrând ușor câmpurile, putem intra mai devreme în câmp după ploaie și întreaga viață din sol este mult mai activă. Mai mult, acordăm o mare importanță eficienței de a semăna la momentul corect", spune Johannes von Keiser, fermier german, despre experiența sa de lucru cu Avatar.

Utilajele Horsch sunt comercializate în România de către firma MEWI.
www.mewi.ro

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 703 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?