Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Costel Dinuţ face baloți la minut cu presa Krone

Publicat: 17 mai 2022 - 01:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Volumul mare de lucrări din ferme necesită tehnică performantă, iar prestatorii de servicii urmăresc fiabilitatea şi eficienţa utilajelor, caracteristici care se regăsesc sub un singur brand - Krone. 

Fermierul doljean Costel Dinuţ și-a înființat o fermă de vaci de lapte în 2013, pe când se afla în Norvegia. Cu banii câştigaţi în străinătate a continuat să dezvolte ferma, chiar dacă nu avea teren pentru producerea furajelor. În 2016 s-a întors în ţară împreună cu familia şi şi-a dezvoltat afacerea în Ciupercenii Vechi, jud. Dolj.

Din păcate, necazurile nu au întârziat să apară: "Sunt ţinut prin tribunale şi atunci am hotărât să închid ferma de vaci... În decembrie le-am vândut pe toate. Primăria m-a dat în judecată pentru un izlaz pe care îl deţineam cu acte. Poate îi încurcam...", ne-a declarat Costel Dinuţ.

 Costel DinuÅ£ face baloÈ›i la minut cu presa Krone1_b

”Am renuţat la vaci după aproape 10 ani de muncă şi investiţii de 1,5 milioane de euro în animale şi maşini. Este o nebunie, la tine în ţară să nu poţi să faci ceva...” - COSTEL DINUŢ, Fermier în jud. Dolj


De la zootehnie, la prestări servicii


Animalele se ţin greu, cu muncă de dimineaţa până seara. "Am fost singurul fermier din judeţul Dolj care avea 200 capete de Bălţată românească. M-am chinut, fără să iau fonduri europene, numai pe munca mea. Dacă vrei să munceşti, se poate, dar sunt încă foarte multe piedici", spune Costel.

Cu toate necazurile, fermierul nu a renunţat la creşterea animalelor. Dispunând de o bucată de păşune, şi-a cumpărat oi şi speră să dezvolte în următorii ani o turmă de câteva sute de animale. "Eu știu să muncesc, să fac bani pentru mine, să nu fiu slugă la alţii. Ca să hrănesc vacile, mergeam cu presa să fac baloţi de paie şi de fân până la Corabia. Am ajuns să merg până la 100 km depărtare ca să cumpăr lucernă pentru vaci. Cei de la care cumpăram se plângeau că nu mai au oameni cu care să muncească. Aşa m-am axat pe prestări servicii", ne-a declarat tânărul.

 

Baloți de peste 500 kg/buc.


Prima presă a cumpărat-o în 2007. Iar de cinci ani lucrează cu două prese Krone Big Pack, luate second-hand. Cu ele a făcut anul trecut mai mult de 13 mii de tone de baloţi de paie. "Greutatea unui balot poate să ajungă la 600-700 kg, dar noi mergem pe o greutate medie de 550 kg/balot. Aşa îl cer şi beneficiarii şi nici nu vrem să forţăm presele", a explicat Costel Dinuţ.

 Costel DinuÅ£ face baloÈ›i la minut cu presa Krone2_b


Krone BiG Pack 1290 HDP II

 

În ultimii ani au crescut mult cererea şi volumul de muncă. Odată cu intrarea în producţie a fabricii de bioetanol din Podari, jud. Dolj, s-au înmulţit contractele şi este nevoie de mai multe prese. Costel Dinuţ a ales să cumpere în această iarnă vârful de gamă - presa Krone BiG Pack 1290 HDP II. "Presele Krone nu m-au dezamăgit niciodată, iar cu Munax am avut permanent asigurat service-ul şi piesele de schimb", își arată fermierul mulțumirea.

Noua presă Krone BiG Pack 1290 HDP II a fost livrată în luna martie şi încă nu "a intrat în pâine - adică în paie", dar este pregătită să se alăture ”surorilor” ei mai "vechi". Acum Costel Dinuţ are şase camioane, patru tractoare şi trei prese Krone. "Muncesc 3-4 luni pe an. Este loc în piaţă şi sunt pregătit să fac până la 20 de mii de tone baloţi/an”, ne asigură tânărul.

 

Eficiență și fiabilitate


Cu BiG Pack HDP II, Krone şi-a consolidat poziția de lider de piață în domeniul preselor de înaltă densitate. Presa pentru baloţi paralelipipedici cu densitate ridicată - BiG Pack 1290 HDP II (HDP - High Density Press) - poate prelua cu până la 70% mai mult material şi produce baloţi având o densitate cu până la 10-15% mai mare decât versiunea anterioară, BiG Pack HDP. Aceste caracteristici de top cresc randamentul de lucru şi eficiența presei de balotat şi o fac mai ușor de utilizat.

 Costel DinuÅ£ face baloÈ›i la minut cu presa Krone3_b


Puncte forte: densitate și viteză extreme


Densitatea extremă a baloţilor şi viteza mare de formare a acestora au reprezentat o provocare pentru inginerii Krone, care, în colaborare cu Rasspe, au dezvoltat un sistem de înnodare nou, patentat, creat special pentru BiG Pack HDP II şi care "securizează" fiecare balot.

Sistemul de formare şi împingere a balotului permite descărcarea lui gata format şi legat, în timp ce un alt balot este în lucru.

 

Baloți cu greutate, la minut


Pick-up-ul și rotorul cu cuţite de pe BiG Pack HDP II sunt acționate de curele diferite şi dispun de un sistem de oprire automat în cazul în care apare un blocaj. Pentru a economisi energie, pick-up-ul și rotorul funcționează numai după ce a pornit pistonul care acţionează volanta.

În condiţii optime de lucru, presa poate să facă un balot la fiecare 35-40 de secunde. Volanta de 610 kg, una dintre cele mai mari din piaţă, acţionează un piston care loveşte de 45 de ori pe minut, astfel că baloţii sunt compacţi şi denşi.

Pentru zilele lungi de lucru în câmp, "la bordul" presei pot fi stocate 54 de ghemuri de sfoară. Cutiile pentru sfoară pot fi coborâte hidraulic, direct din cabină, pentru a facilita alimentarea cu sfoară şi accesul la punctele de service.

Echiparea cu proiectoare LED asigură un confort sporit operatorului în timpul lucrului pe timp de noapte.

 Costel DinuÅ£ face baloÈ›i la minut cu presa Krone4_b


Costel Dinuţ merge mai departe cu Krone


Antreprenorul negociază acum achiziţia a două cărucioare pentru adunat baloţi şi, dacă totul merge bine, probabil anul viitor va cumpăra încă două prese Krone BiG Pack HDP. "Aş vrea să pot face (balota) 1000 ha/zi. Trebuie să am o gamă de maşini cu care să pot elibera terenul cât mai rapid. Acum lucrez împreună cu fratele meu şi cu încă un prieten, de dimineaţa devreme, până când pică roua, la 1-2, chiar 3 dimineaţa. Am o echipă care curăţă şi gresează presele şi când ne trezim, pornim din nou la lucru... Dormim în câmp, vine mâncarea la noi..., pentru că vrem să lucrăm cât mai repede posibil", mărturisește Costel Dinuţ.

Fermierul nu a renunţat nici la creşterea animalelor, acum are 180 de oi şi 50 de capre şi 92 hectare de păşune.

 

PROFESIONIȘTII ALEG KRONE


"Am ales Krone pentru că am nevoie de prese care să îşi facă treaba. M-am axat pe servicii şi sunt în al cincilea an în care merg cu Krone şi sunt mulţumit. Am căutat utilaje care să îndeplinească cerinţele beneficiarilor. Vreau să fac baloţi repede, cu volum mare şi cred că Krone BiG Pack HDP este sigura presă care face faţă condiţiilor dure din teren şi produce baloţi cu «greutate»", arată Costel Dinuţ.

Informaţii suplimentare despre presele Krone, la e-mail: office@munax.ro sau pe pagina web: https://www.munax.ro/.


 

un articol de GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 2854 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?