Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cosmin Băcanu, ambasador New Holland: ”Service-ul vinde utilajele!”

Publicat: 17 iunie 2022 - 16:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Dacă mâine trebuie să cumpăr un tractor, iau New Holland pentru că am în spate o echipă care îmi dă siguranţă”, spune fermierul Cosmin Băcanu, care lucrează exclusiv cu acest brand de tractoare şi combine de peste 20 de ani.

SC Băcanu Cosmin & Andreea Company SRL din Furculeşti, jud. Teleorman, exploatează 1.100 hectare de teren arabil. Anul acesta a cultivat 500 ha cu grâu, 350 ha cu rapiţă, 200 ha cu floarea soarelui şi 50 ha cu porumb.

fermierul Cosmin Bacanu si tractorul New Holland T8 435, de 400 CP2_b 

 

FIDEL BRANDULUI NEW HOLLAND DE 20 DE ANI


Cosmin Băcanu a început să facă agricultură în anul 2000, cu 50 de hectare. În 2001 şi-a cumpărat prima combină: New Holland Clayson 8060, luată second-hand din Germania, pe care lucrau el şi un văr. Apoi, pentru că a avut nevoie de piese de schimb pentru combină, a ajuns la firma care vindea New Holland în România şi şi-a dezvoltat ferma în jurul utilajelor New Holland. „Mi-a plăcut să am o singură marcă de utilaje în fermă. Pe lângă avantajul unui singur service, dacă de 20 de ani nu am schimbat brandul, înseamnă că sunt foarte mulţumit de utilajele New Holland”, spune Cosmin Băcanu.

 

ARGUMENTELE LUI VIN DIN EXPERIENŢĂ


Fermierul testează toate utilajele înainte să le cumpere şi este primul din fermă care învaţă să le conducă.„Când achiziţionez un utilaj, în primul rând, trebuie să fiu eu convins că acel utilaj este de nota 10. Apoi, îi iau pe fiecare dintre cei şapte mecanici din fermă în parte şi îi învăţ eu cum să meargă cu utilajul respectiv”, explică agricultorul.

 fermierul Cosmin Bacanu si tractorul New Holland T8 435, de 400 CP3_b

Tractoarele şi combinele New Holland rezistă pe termen lung şi service-ul pe care l-am găsit la AgroConcept e pe măsură: promptitudine, disponibilitate, profesionalism, piese originale

COSMIN BĂCANU

Fermier din judeţul Teleorman

 

CU PRIMELE TRACTOARE NH ŞI-A DUBLAT SUPRAFAŢA


În 2008, printr-un proiect pe fonduri europene, şi-a cumpărat primele tractoare noi New Holland, o combină şi o semănătoare. De la un tractor U 650 pentru 100 de hectare, impactul a fost major: „Am redus costul cu angajaţii, consumul de motorină, iar lucrările au fost efectuate la timp, am semănat în perioada optimă. A fost un pas foarte important. De la achiziţia tractoarelor şi combinelor New Holland, ferma s-a dezvoltat foarte mult. De la 300 ha în 2008, până în 2009 ne-am dublat suprafaţa pe care o lucram, iar în 2010 am ajuns la 800 ha şi, în 2011, la 900 ha”, explică Băcanu.

Din 2008 până acum a reuşit să adune în fermă tractoare şi combine New Holland în valoare de 2,5 milioane de euro. În prezent are cinci tractoare, de la 110 CP la 400 CP, şi trei combine New Holland.

sprayer Kverneland de 24 m ÅŸi 2.800 litri_b 

 

VECHILE TRACTOARE SUNT PERFECT FUNCŢIONALE


Primele tractoare New Holland, pe care le are din 2008, T5 105, de 110 CP şi T 760, de 220 CP, sunt încă utilizate la erbicidat şi semănat, cu un sprayer Kverneland de 24 m şi 2.800 litri şi cu o semănătoare Kverneland Optima S6 pe 8 rânduri, tot de la AgroConcept. În primăvară, au semănat, în medie, 30 hectare pe zi.

Tractorul T6 175, de 140 CP, din 2013, face lucrări de arat, erbicidat, fertilizat, iar modelul T8 275, de 275 CP, din 2014, merge cu disc, scarificator şi cu un combinator complex de 6 m.

 Cosmin Bacanu in cabina tractorului New Holland T8_b

T8 435: 30-40 HA PE ZI, 17-18 LITRI/HA


Cel mai nou tractor, T8 435, de 400 CP, din ediţia limitată în culoarea Blue Power, a fost achiziţionat în 2019 şi este utilizat la lucrări grele de arat şi scarificat. „Tractorul face parte din gama premium a utilajelor comercializate de AgroConcept, are transmisie powershift, se conduce foarte uşor, cu o manşă, este foarte confortabil, are suspensie pe puntea faţă, pe scaunul şoferului. Productivitatea unui operator care lucrează pe un astfel de utilaj creşte şi acesta poate să dea un randament maxim. Cu acest tractor, la scarificat, putem face 30-40 ha în 8 ore de lucru, cu un consum de 17-18 litri la hectar. În campanie, ne dorim să facem lucrările cât mai repede şi cât mai bine”, spune Cosmin Băcanu.

 

CONSUM REDUS CU 25% DATORITĂ GPS-ULUI


Toate tractoarele din ferma de la Furculeşti sunt echipate cuGPS. Din 2013, după ce a văzut cât de practic şi economic este acest mod de lucru, a dotat cu GPSşi tractoarele mai vechi pe care le avea în fermă. „Un tractor fără GPS, în 2022, este o investiţie care nu îşi are rostul. Fără GPS, ai consum foarte mare de combustibil şi un randament mai redus al operatorului. Cu un tractor cu GPS, eviţi suprapunerile. Cu circa 25% am redus consumul de carburant la hectar. În plus, lipsa oamenilor pentru jalonare la fertilizat şi erbicidat te obligă să utilizezi GPS”, explică fermierul din Teleorman.

 

ATUUL COMBINELOR NEW HOLLAND: PIERDERI APROAPE ZERO


Prima combină New Holland pe care a cumpărat-o în 2008, CX60.50, cu heder de 6,1 m, o va da anul acesta în schimbul unei combine CX6.90, pe cai, cu heder de 6,7 m, pentru că are nevoie şi de o combină pentru parcelele mai mici pe care le lucrează, care încep de la 10 ha. „Am avut combina în testare anul trecut, am lucrat cu ea 100 de ore la recoltat grâu şi rapiţă. Am avut pierderi aproape zero, ăsta e atuul combinelor New Holland, şi consum redus de carburant. La o producţie medie de 8 tone de grâu pe hectar, am consumat 20 de litri de motorină pe hectar, deci 2,5 litri pe tona de grâu recoltat, cu tot cu tocător, ceea ce înseamnă un consum foarte bun”, spune Cosmin Băcanu.

Cele mai noi combine din ferma sa, ambele pe flux axial şi echipate pentru recoltat rapiţă, grâu şi porumb, sunt CR80.70 şi CR9.80, ultima având heder de 10,7 m şi fiind luată în 2021, în locul unei combine CX80.70 pe cai.

fermierul Cosmin Bacanu si tractorul New Holland T8 435, de 400 CP2_b 

 

SERVICE-UL FACE DIFERENŢA


Într-o ofertă bogată de utilaje bune, ceea ce face diferenţa este service-ul, crede Cosmin Băcanu: „Când cumperi un utilaj de peste 200.000 de euro, îţi iei nişte referinţe. Nu am ales New Holland şi AgroConcept pentru că m-au făcut ambasador, ci pentru calitatea brandului şi a echipei. Am urmărit brandul, iar faptul că noua echipă care vinde New Holland este super profesionistă mă bucură foarte tare”.

„În campanie, poate ai o problemă în câmp sâmbătă la patru după-masa şi ai nevoie de un rulment, de o curea, de un pivot. La AgroConcept, imediat îţi aduc piesa. Ai toate numerele de telefon, începând de la şeful de service. Şi nu se întâmplă să nu îţi răspundă fiindcă suni peste program sau în weekend. Încă o chestie: la AgroConcept, clientul este la fel de important, chiar dacă a cumpărat de un milion de euro sau de 50.000 de euro”, explică fermierul.

 

AMBASADOR NEW HOLLAND


 „Titlul de ambasador New Holland, oferit de grupul CNH, producătorul utilajelor New Holland, este o onoare pentru mine, dar şi un avantaj reciproc. Sunt informat despre toate noutăţile şi pot să testez utilajele noi şi să ofer feedback-ul prin care producătorul le-ar putea aduce îmbunătăţiri. Un fermier care vrea să vadă cum funcţionează în timp o combină New Holland, poate să o vadă la mine în fermă şi, până acum, nu a fost nimeni care să vadă vreun utilaj în ferma mea şi să nu îl cumpere”, spune Cosmin Băcanu.

 

UN PROIECT REVOLUŢIONAR


Semanatoarea Kverneland Optima in ferma lui Cosmin Bacanu_b

Este vorba de Kverneland Cultistrip, „care creează 12 rânduri de semănat şi prelucrează solul pe benzi cu lăţimea de 20 cm, la 40 cm între rânduri. După trecerea cu Cultistrip, imediat după recoltatul grâului, vii cu o semănătoare de precizie, Kverneland Optima F, care seamănă exact pe benzile de 20 cm. Practic, cu 10 litri de motorină - 5 litri la prelucrat solul şi 5 litri la semănat - înfiinţezi un hectar de rapiţă. Noi, acum, cu toate lucrările, folosim 70 l/ha pentru semănatul rapiţei. Cu acest sistem, nu se lucrează tot terenul în profunzime. Pe benzile de 40 cm dintre rândurile semănate, unde terenul nu este lucrat, apa de ploaie nu poate să se infiltreze şi se duce spre extremităţi, doar pe benzile cultivate.

Planul meu este să conving AgroConcept să aducă aceste utilaje noi şi în România. Ele sunt pe piaţă din 2021 şi sunt folosite deja în Italia”, spune Cosmin Băcanu.

 Cosmin Băcanu ÅŸi Iulian Paraschiv (stg.), director regional vânzări AgroConcept, zona sud_b

Cosmin Băcanu şi Iulian Paraschiv (stg.), director regional vânzări AgroConcept, zona sud

 

 

un reportaj de

VIOLETA MÂŢ

 

Vizualizat: 1292 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?