Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combina John Deere W540, la seceriș în Sântana

Publicat: 24 august 2016 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, combina John Deere W 540, dotată cu un heder 618R cu lățimea de 5,5 m, a fost protagonista unei demonstrații de recoltat la ferma Romgera, din localitatea arădeană la Sântana.

Click pe poza pentru galerie!

Administratorul fermei Romgera este Valentin Vlaicu-Doroghi, care lucrează 1160 ha, semănate în acest an cu grâu, rapiță, lucernă, porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr și alte plante furajere (ovăz și sorg zaharat). Societatea agricolă deține și o brutărie care produce cea mai bună pâine pe vatra din zonă. În paralel, au și un sector de zootehnie, cu 140 de vaci în lactație, rasa Bălțată Românească, și 340 de oi de Țurcană.

"Prin achiziționarea combinei de recoltat John Deere W 540 de la IPSO Agricultură am făcut un pas important spre a avea o fermă performantă, cu tehnică de ultimă generație. Am făcut această alegere pentru a recolta într-un timp scurt suprafața pe care o dețin, cu pierderi minime sau aproape zero iar recolta obținută să fie la standarde europene, adică de calitate superioară. Voi continua să investesc în tehnica de ultimă generație, care aduce fermierului producții mari și de calitate", a spus inginerul Valentin Vlaicu - Doroghi.

 

Până la 371 CP, cu motorul PowerTech PSX

Combina de la John Deere W 540 este dotată cu un motor cu 6 cilindri John Deere PowerTech PSX, care oferă o putere de până la 371 CP (273 kW). Capacitatea cilindrică este de 6,8 l. Motorul respectă normele Etapei IIIB și folosește doar motorină, fără a fi necesar adaosul de uree (AdBlue)! Transmisia poate să fie mecanică, cu trei viteze și cu frâne mecanice sau poate fi Push Button Shift Transmission cu trei viteze și frâne electrice. 

Noua cabină spațioasă Deluxe le permite operatorilor să fie vigilenți, relaxați și productivi, indiferent cât de mult durează și cât de dificilă este operațiunea. Datorită geamului fumuriu de siguranță, fermierul va beneficia de o vizibilitate clară în față și spre lateralele mașinii agricole. Mulțumită parasolarelor generoase, oboseala operatorului și erorile sunt minimalizate. 

Buncărul de cereale are capacitatea de 11.000 l. Dat fiind faptul că acesta rămâne în poziție echilibrată, combinerul îl poate umple până sus, reducând astfel numărul de opriri necesare pentru descărcare.

 

Recolte curate, bine treierate

Sistemul de treierat este proiectat pentru o operare simplă și sigură și pentru rezultate de calitate. Iar datorită zonei mari de separare cu acționare mecanică, Seria W ține pasul cu mulți concurenți care folosesc sisteme de separare activă mai complicate. La combina W 540 cu 5 căișori, zona de separare este de 1,50 mp, iar acționarea este mecanică. Bătătorul cu diametru mare transportă materialul delicat și continuă procesul de separare. Căișorii lungi de la scuturător, cu 11 trepte, asigură o separare excelentă și la culturi dificile, o prelucrare delicată pentru o calitate superioară a paielor și un consum redus de combustibil. Designul grătarului permite extragerea activă a boabelor.

Sistemul de curățare Quadra-Flo de la John Deere poate face față unui volum mare de material recoltat. Acesta este ideal pentru culturile cu productivitate mare, el permițând depozitarea în buncăr a unei recolte curate în orice condiții. Sistemul este atât de eficient, încât la început se poate seta sabotul de curățare, urmând ca pe parcursul lucrului să fie necesare numai reglaje minime. Patru ventilatoare de curățare Dual-Flo creează un curent puternic de aer, în două direcții, care are rolul de a elimina pleava. Cei doi curenți diferiți de aer, cu presiune mare, curăță rămășițele, permițând în același timp boabelor de cereale să cadă spre sabotul de curățare.

Tocătorul de paie și sita sortează cerealele separate. Opțional, reglajul pentru sabotul de curățare se poate face electric.

 

SlopeMaster și HillMaster - echilibru pe suprafețele înclinate

Terenurile în pantă sunt dificile pentru operatori, iar atunci când semințele alunecă într-o parte a zonei de curățare, pot avea loc și pierderi. Sistemul HillMaster de la John Deere rezolvă ambele probleme dintr-un foc. Acesta, împreună cu sistemul SlopeMaster, asigură pe pantele cu înclinare de până la 22% o performanță similară cu cea de pe terenul plat. SlopeMaster compensează pantele de până la 7%, iar HillMaster compensează restul de 15%, balansând automat întregul corp al combinei pe măsură ce se deplasează combina.

Aceste combine pot fi dotate și cu sistemul de ghidare prin satelit AutoTrac, tip „mâini libere", ceea ce face ca fiecare trecere să se potrivească perfect cu întreaga lățime de tăiere a platformei. Acest lucru reduce suprapunerile cu până la 90%, chiar și pe timp de noapte și chiar și după ore lungi petrecute la în cabină. Combina își controlează singură direcția, deci operatorii sunt mai puțin stresați și se pot concentra pe optimizarea productivității.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 1448 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!