Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combina Gregoire G8.206 Elite, la cules în viile de la Averești

Publicat: 10 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La jumătatea lunii septembrie, compania NHR Agropartners S.R.L. a desfășurat o demonstrație de recoltare mecanică a boabelor de struguri în plantația viticolă Averești, din apropierea Hușilor, județul Vaslui. Gazda evenimentului a fost Constantin Duluțe, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din agribusinessul românesc, cel care deține una dintre cele mai moderne exploatații viticole din țară. 

Click pe poza pentru galerie!

În fața unui public avizat, format din podgoreni, specialiști în vița-de-vie, parteneri de afaceri ai societăților gazdă și organizatoare, dar și jurnaliști, Florin Neacșu, director NHR Agropartners, a prezentat mașina autopropulsată pentru recoltat struguri Gregoire, modelul G8.206 Elite, una dintre cele mai performante “uzine agricole” create special pentru a împinge mai departe linia de frontieră în ceea ce privește recoltarea mecanizată a viței-de-vie. 

 

Gregoire G8.206 Elite înlocuiește munca a 150 de culegători 

Combina Gregoire, modelul G8.206 Elite, este dotată cu un motor Deutz de 175 CP, Tier 4 final, dispune de transmisie hidrostatică la toate cele patru roți, capul de recoltare este articulat și se adaptează automat. Principiul de lucru este prin scuturare, acțiune reglată din interiorul cabinei. În partea de jos sunt dispuse două ventilatoare care elimină resturile vegetale capturate odată cu strugurii, plus încă două ventilatoare dispuse sus, care fac o curățare suplimentară.

De asemenea, viteza benzilor de colectare a boabelor de struguri se corelează automat cu viteza de mișcare a mașinii. Cele două bene în care se colectează boabele de struguri au o capacitate de 3.200 de litri. Din cabină, operatorul poate urmări activitatea din benă sau din camera de recoltare prin intermediul unor camere video.

Compania Gregoire, care face parte din structura grupului Deutz Fahr, este singurul producător de mașini de recoltare cu cabina dispusă central, oferind, astfel, o mai bună vizibilitate operatorului, în plus, acesta fiind ajutat în conducerea combinei și de camere video. „Este o mașină foarte performantă de mare productivitate, care în condiții normale de activitate poate să recolteze echivalentul muncii a 150 de oameni. Nu este puțin lucru, mai ales că de la an la an forța de muncă în viticultură e tot mai greu de găsit și trebuie rezolvate și problemele de logistică: transport, cazare și masă în campaniile de recoltare”, a declarat Florin Neacșu, director adjunct al NHR Agropartners.

 

Un patrimoniu viticol de nobil soi 

În exploatația viticolă de la Averești, omul de afaceri Constantin Duluțe exploatează un patrimoniu viticol de 550 ha de viță-de-vie, în mare parte aflat pe rod, restul reprezintând vie tânără. Plantația, proiectată pentru recoltarea mecanică, dispune de un sistem de susținere pe stâlpi metalici, cu sârme duble din oțel inox, flexibil, cu resort lângă fiecare stâlp pentru reglarea elongației. Strugurii se culeg când ajung în faza de maturitate și acumulează un conținut mediu de zahăr de 185 g/l. 

La această dată, la Averești este culeasă aproape jumătate din suprafață. După aprecierile gazdei, “este un an viticol acceptabil”.

2015 a fost productiv pentru Crama Averești, strugurii de pe cele 350 ha aflate pe rod dând o producție de 24.000 hl de vin tânăr alb, rose și roșu. 

În ultimii ani, s-au depus serioase eforturi financiare, ce depășesc 10 milioane euro, concretizate în replantarea a 470 ha, în realizarea unui flux tehnologic pentru îmbutelierea vinurilor, precum și în dotarea fermelor. 

Linia de îmbuteliere (circa 1.000.000 l anual) și Crama Averești (40.000 hl) au fost modernizate în urmă cu cinci ani, bucurându-se de investiții de circa două milioane de euro, bani provenind prin punerea în operă a unor proiecte finanțate din fonduri europene.

 

Un eveniment de câmp reușit

„Practic, acesta a fost și scopul demonstrației din câmp, să vedem cum funcționează la noi, în condițiile de la Averești. Combina care lucrează acum o cumpăr și mai vreau să mai achiziționez încă una. Prețul este unul negociabil, dar pot să vă spun că dacă este exploatată corespunzător, poate fi amortizată în cinci ani”, ne-a declarat Constantin Duluțe.

La Averești a fost un eveniment mai mult decât reușit, fermierii fiind deosebit de încântați de performanțele acestei mașini. „Feedback-ul general a fost unul extraordinar de bun, mă refer la productivitate, la faptul că această combină înlocuiește munca a circa 150- 200 de culegători, mă refer la consum și nu în ultimul rând la acuratețea lucrării de recoltare, fără pierderi boabe”, ne-a declarat Cătălin Sava, reprezentant al NHR Agropartners. 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1069 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?