Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Combina Claas Dominator a trecut testul longevităţii

Publicat: 18 noiembrie 2021 - 15:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

 O adevărată legendă a combinelor de recoltat, Claas Dominator a aniversat de curând semicentenarul existenţei sale. Chiar dacă astăzi nu mai este vândută în Europa, aceasta se află încă în producţia de serie.

Practic nici o altă combină de recoltat nu şi-a pus amprenta în universul recoltării de cereale precum Claas Dominator. În 2021 s-au împlinit 50 de ani de când a fost lansată pe piaţă această gamă, stabilindu-se astfel un record greu de atins. Aşa cum clarifică şi denumirea modelului, această combină a fost creată pentru a domina piaţa pe o perioadă lungă de timp. Astfel, în 1971 a fost lansat Dominator 80, urmat un an mai târziu de Dominator 100, modele care au marcat practic trecerea la clasele cu 5 şi 6 scuturători, ceea ce a stabilit noi standarde de performanţă. Cu lăţimi ale bătătorului de 1.320, respectiv 1.580 mm, aceste modele au reprezentat un pas major către cea mai avansată tehnologie a combinei de recoltat cu transmisie hidrostatică, care era disponibilă ca opţiune pentru Dominator 80. Fabrica din Harsewinkel a fost, de asemenea, complet modernizată pentru Dominator şi organizată pentru a susţine noul design modular.

 Combina CLAAS Dominator (1)_b


Premieră mondială


De-a lungul deceniilor, diferitele serii de modele Dominator s-au impus ca cele mai bine vândute combine de recoltat din Europa. Acesta a fost rezultatul unui program de dezvoltare continuă a combinei de recoltat, etapele notabile fiind seria 5 din 1975, precum şi seriile 6 şi 8 din 1979, respectiv 1982. Încă din 1974, combinele Dominator 85 şi Dominator 105 au beneficiat de introducerea monitorizării electronice a randamentului. În 1981, Claas a prezentat o premieră mondială sub forma sistemului de cilindri, CS pe scurt, pentru Dominator 116 CS. Acest lucru a sporit încă o dată randamentul, prin utilizarea a opt cilindri de separare tangenţială pentru separarea boabelor reziduale în locul scuturătorilor. În 1986, atunci când segmentul inferior al seriei a fost completat cu modelele Dominator 115 CS, Dominator 114 CS şi Dominator 112 CS, gama CS a fost redenumită Commandor CS.

 Combina CLAAS Dominator (3)_b


Lider de piaţă


Trecând în perioada anilor 1990, Dominator a continuat să genereze venituri importante pentru Claas şi să fie o forţă pe segmentul combinelor de recoltat, oferind performanţe impresionante nu numai pe teren plan, ci şi pe teren înclinat, cu ajutorul sistemului de curăţare 3D. Datorită acestei serii de modele, Claas a devenit liderul pieţei europene în materie de combine de recoltat şi şi-a menţinut poziţia în vârful clasamentului. În urma reunificării Germaniei, robustele combine de recoltat cu binecunoscuta culoare verde au început să fie utilizate frecvent în regiunile de cultivare a cerealelor din fosta RDG. Iar Claas a răspuns cererii privind nivelul ridicat de performanţă în materie de treierat cu noi modele de top, precum Dominator 208 MEGA. Toba cu accelerator a unităţii de treierat MEGA a sporit randamentul cu până la 30%. La scurt timp după introducerea noului sistem de treierat şi separare, combinele de recoltat Dominator echipate cu acesta au fost redenumite MEGA. Modelele mai mici au rămas însă în gama de produse pentru câţiva ani, ca o alternativă rentabilă pentru fermele cu utilaje proprii şi pentru pieţele de export.

 

Performanţă şi durabilitate


În timp, Dominator şi-a câştigat reputaţia şi în afara Europei. În unele regiuni din Africa, a devenit chiar sinonim pentru „combinele de recoltat” - indiferent de culoarea utilajului. Combinele Dominator au fost populare nu numai datorită performanţei lor, ci şi, mai presus de orice, datorită durabilităţii şi a designului lor simplu, direct, cu accesibilitate excelentă pentru lucrările de întreţinere. Drept urmare, modelele din această gamă au fost mereu solicitate nu numai ca utilaje noi, ci şi ca utilaje rulate. De-a lungul anilor, tehnologia lor robustă a fost completată cu inovaţii precum ghidajul hederului Contour sau sistemul de curăţare 3D. Deşi producţia de combine Dominator din Harsewinkel s-a încheiat în anul aniversar 2021, numele Dominator continuă să dăinuie! Claas produce încă modelul Dominator 40 Terra Trac în India, pentru comercializare în regiunea respectivă, iar Dominator 370 este fabricat la uzina Claas din Gaomi (China) încă din 2019, sub forma unei combine de recoltat hibride, atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.

 Combina CLAAS Dominator (2)_b

 

un articol de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 802 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?