Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Claudiu Iliuţă: „GRÂUL va ajunge la 200 euro/tonă!”

Publicat: 05 august 2018 - 14:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În prima zi de august am ajuns în localitatea Vâlcelele, din judeţul Călăraşi, la ferma administrată de Claudiu Iliuţă. Aici m-a întâmpinat un adevărat muzeu al tractoarelor John Deere.

Respectul pentru trecut înseamnă încredere în viitor şi, cu certitudine, stăpânirea prezentului. Aşa se face că aproape toate utilajele cu motor sunt John Deere. Iar, cât priveşte utilajele care se leagă după tractor, am văzut o diversitate de „only the best”. Adică Horsch, Maschio - Gaspardo, Gregoire-Besson, Kverneland, Bednar sau Zavod Kobzarenko. Am remarcat remorcile de reîncărcare Zavod Kobzarenko PBN-30, deoarece păreau totodată solide şi îndemânatice. Claudiu Iliuţă mi-a confirmat părerea şi era foarte mulţumit de achiziţia lor. De altfel SC ILDU srl se axează pe utilaje de capacitate mare pentru reducerea costurilor, dar şi din pricina lipsei de forţă de muncă calificată.

Claudiu Iliuţă ILDU_1_b

Claudiu Iliuţă a achiziţionat recent şi un siloz cu acces la calea ferată iar opţiunea de intermediar între fermieri şi piaţă capată o nouă dimensiune. Din vorbă în vorbă tânărul om de afaceri mi-a spus că vede preţul grâului urcând spre 200 euro/t. Chiar ieri am aflat că grâul deja se vinde cu 188 euro/t vizavi de acum o lună când preţul era de doar 165 euro/t.
Fermierul Claudiu Iliuţă spune că a recoltat grâul înainte de ploi de pe cele 700 ha şi s-a închis cu o producţie medie de 7,9 t/ha cu soiuri de grâu de la Limagrain, Avenue şi Anapurna. La rapiţă a recoltat în medie 3 t/ha şi era mulţumit pentru condiţiile de anul acesta. Mai ales că floarea soarelui şi porumbul promit recolte de record deşi startul nu părea prea favorabil. Claudiu Iliuţă este un fan al fertilizării cu azot lichid UAN 32% iar fertilizarea cu azot solid o mai practică doar la culturile de primăvară. De aceea a achiziţionat de curând din Spania încă două cisterne pentru acest tip de îngrăşământ prin intermediul lui Joachim Gonzales, cel care construieşte silozurile Cordoba şi dezvoltă pentru România produsele pe bază de Leonardită fabricate la Daymsa, dintre care Naturamin ori Raiza Mix au deja fani printre fermierii români.

Claudiu Iliuţă ILDU_2_b

Claudiu Iliuţă a folosit Naturamin la grâu (o singură trecere cu 300 g/ha) şi, faţă de martor, a obţinut un spor de 300 kg/ha.


Dar, pe larg despre ce şi cum prin ferma ILDU din Vâlcelele, fermă administrată de tânărul de 26 ani Claudiu Iliuţă, în revista Ferma!

Claudiu Iliuţă ILDU_3_b

Vizualizat: 5269 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?