Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CLAAS prinde viteză în Le Mans

Publicat: 20 iulie 2021 - 13:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După trei ani de modernizare şi investiţii de 40 milioane de euro, constructorul german de maşini şi echipamente agricole a repus total în funcţiune uzina sa din nord-vestul Franţei: „fabrica viitorului” Claas din Le Mans.

CLAAS Fabrica viitorului in Le mans (1)_b

Le Mans, templul anduranţei curselor de maşini, un loc sinonim cu adrenalina şi performanţa ingineriei mecanice, a devenit un punct de referinţă pentru Claas încă din 2003, odată cu achiziţia pachetului majoritar în cadrul diviziei Renault Agriculture.

 

„Fabrica viitorului”


„Fabrica viitorului”, cum se numeşte acum acest punct de lucru, a trecut în ultimii ani printr-un ambiţios proces de modernizare, care a vizat în principal liniile de asamblare, prin reorganizarea mediului de lucru şi reînnoirea completă a echipamentelor, respectiv transformarea digitală a uzinei. Datorită acestei importante investiţii, estimată la 40 milioane de euro, fabrica din Le Mans a ajuns astăzi la o capacitate de producţie de 60 de tractoare pe zi, într-un singur schimb, cu posibilităţi de creştere a numărului de unităţi, în funcţie de evoluţia pieţei.

 CLAAS Fabrica viitorului in Le mans (9)_b


Noi standarde în producţia de tractoare


„Uzina noastră complet recondiţionată din Le Mans ridică ştacheta pentru producţia de tractoare agricole premium şi conectate. Prin urmare, am deschis un nou capitol al creşterii continue a activităţii noastre la nivel global”, a declarat Thomas Böck, preşedintele Comitetului Executiv al Grupului Claas, cu ocazia evenimentului de inaugurare, transmis online, pe 21 mai a.c.

 

”Pe lângă eficienţă, condiţiile de lucru au reprezentat principala noastră prioritate pentru proiectarea noii unităţi de producţie.”MARTIN VON HOYNINGEN-HUENE, Directorul Unităţii pentru Tractoare Claas


100 staţii de lucru


În mod normal, o astfel de ceremonie s-ar fi bucurat de prezenţa fizică a jurnaliştilor, însă din cauza pandemiei a trebuit să ne mulţumim cu un tur virtual al fabricii, dar şi cu promisiunea unei vizite la faţa locului atunci când situaţia o va permite. În orice caz, schimbările sunt atât de evidente, încât ai fi tentat să crezi că e vorba de o locaţie complet nouă. În realitate, pe parcursul celor trei ani cât au durat lucrările de modernizare, activitatea a continuat neîntrerupt în fabrica din Le Mans. Spaţiul de lucru arată acum complet diferit. Există mai multă lumină naturală iar albul este culoarea predominantă. Linia de asamblare însumează 1,2 km, având o sută de staţii de lucru.

 CLAAS Fabrica viitorului in Le mans (6)_b


Anticiparea erei digitale


Modernizarea uzinei duce la apariţia unor oportunităţi cu totul noi pentru producţia de tractoare tot mai complexe şi configurate individual. Aceasta a implicat o reevaluare completă a multor procese complexe - în special în cazul logisticii la nivel intern. Utilizarea realităţii virtuale de ultimă oră a permis simularea digitală a tuturor proceselor în timpul stadiului planificării la nivel de uzină, chiar şi pentru modelele de tractoare care încă nu au intrat în producţie. Nenumărate opţiuni au fost testate cu ajutorul animaţiilor 3D şi a ochelarilor VR, pentru a trece prin toate etapele procesului de asamblare, de la grupul motopropulsor şi până la tractorul finalizat şi testat. Orice modificări structurale necesare au fost astfel identificate din timp.

 

Operații-cheie automatizate


Introducerea autovehiculelor ghidate automat (AGV) a avut o contribuţie semnificativă la automatizarea producţiei. 40 dintre aceste vehicule complet automate şi fără operator transportă tractoarele de la prima şi până la ultima staţie de asamblare şi pot muta până la 20 de tone odată. Acest lucru înseamnă că asigură o capacitate de încărcare suficientă pentru toate gamele actuale, precum şi pentru viitoarele modele cu performanţe mai ridicate. În viitor, capacitatea anuală de producţie ar urma să depăşească 13.000 de unităţi, faţă de cele 10.000 de tractoare construite în prezent.

 CLAAS Fabrica viitorului in Le mans (8)_b


Flux de lucru îmbunătăţit


Angajaţii sunt principalii beneficiari ai uzinei complet modernizate. Noua infrastructură pentru logistică asigură mult mai mult spaţiu la staţiile de lucru proiectate ergonomic, deoarece numai acele piese necesare imediat sunt livrate către linia de asamblare. Unele dintre staţiile de lucru sunt dotate chiar şi cu căşti, astfel încât angajaţii să poată comunica mai uşor unii cu alţii. În plus, culorile luminoase şi tehnologia de iluminare LED de ultimă generaţie asigură o atmosferă de lucru plăcută şi care susţine concentrarea, fiind asemănătoare luminii naturale. „Am obţinut o îmbunătăţire substanţială a fluxurilor de lucru şi ergonomiei, care vor ajuta la creşterea concentrării şi motivaţiei personalului nostru. La fel ca şi noua logistică, acestea reprezintă un ingredient esenţial pentru producţia de tractoare, conform celor mai riguroase standarde în materie de calitate”, a precizat Dr. Martin von Hoyningen-Huene, directorul Unităţii pentru Tractoare Claas şi Membru al Comitetului Executiv al Grupului.

 CLAAS Fabrica viitorului in Le mans (7)_b


Cinci game de tractoare


În prezent, în fabrica de la Le Mans se produc cinci modele de tractoare, de la 75 la 460 CP. Aproximativ 1.000 de persoane sunt angajate aici, în centrul de dezvoltare din Vélizy, aflat în apropierea Parisului, şi în centrul pentru testare şi validare din Trangé.

Aproape simultan cu reinaugurarea uzinei din Le Mans, Claas a deschis şi un nou centru tehnologic în Ymeray, lângă Chartres, fapt ce demonstrează o dată în plus angajamentele solide pe care grupul german le are în Franţa, operaţiunile din această ţară generând 20% din cifra de afaceri a companiei. În Hexagon, Claas mai deţine o fabrică în Metz, unde încă din 1958 sunt produse prese de balotat.

 

un articol de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 769 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?