BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ciprian Stegaru, FERMIER: "Câmpul mă relaxează, culoarea verde mă încarcă"

Publicat: 03 august 2018 - 10:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vorbele din titlu îi aparţin lui Ciprian Stegaru, fermier din comuna Holboca, judeţul Iaşi. E drept, la vremea interviului (luna mai) verdele era la mare vogă în câmp, dar sunt convinsă că acum cromatica favorită ar fi fost cu totul alta pentru interlocutorul meu. Poate un galben de grâu la recoltat sau un portocaliu de floare întoarsă către soare?

Orice culori ar îmbrăca ea, agricultura este pentru Ciprian Stegaru nu doar pasiune, ci şi o sursă importantă de venit. Lucrează 94 de hectare în prezent, vinde producţia (rapiţă, grâu, porumb, floarea soarelui, plante de nutreţ) direct din câmp şi l-am întrebat dacă rămâne cu profit după ce scade toate cheltuielile şi dacă suprafaţa pe care o lucrează este viabilă economic. Mi-a răspuns categoric: "DA! Cred că 100 de hectare lucrate ca la carte, plus subvenţia, îţi asigură un venit mai mult decât decent, în condiţiile în care lucrezi câteva luni pe an".

Ciprian Stegaru_b
Îl cunosc pe Ciprian de ceva vreme şi m-a impresionat pasiunea lui pentru mecanizarea agricolă. S-a lăsat greu convins să apară în revistă pentru simplul motiv că este un tip modest şi nu consideră că are neapărat ceva de arătat. Dar şi când a început să-mi povestească despre cum lucrează pământul şi despre cât meştereşte la tractoare, vă spun sincer că am avut una dintre cele mai plăcute conversaţii, în standul revistei de la AgriPlanta.

Primul tractor, un U650, l-a făcut din bucăţi!
Lucrează singur tot terenul pe care îl are, adică vreo 20 de parcele aflate pe o rază de 3 kilometri, absolut toate etapele, de la pregătirea solului la recoltare şi asta în condiţiile în care mai are un job de 8 ore zilnic. Face agricultură de când s-a dat pământul la Legea 18. "În primul an am dormit la câmp, într-o colibă improvizată, pentru că aveam terenul de la un IAS, cultivat cu porumb şi mă tot ameninţau că intră să-l recolteze", îşi aminteşte Ciprian.

Ciprian Stegaru_b
Pasiunea pentru mecanică a dobândit-o în şcoală. A început cu profesionala - mecanic auto, apoi liceul de electromecanică auto şi a devenit inginer mecanic cu diplomă, dar şi multă ştiinţă în domeniu. Deci nu e de mirare că primul tractor şi l-a construit, prin anul 2000, din foarte multe bucăţi: "Mi-am făcut un U650 bun din mai multe defecte. L-am cărat practic cu căruţa: de la fier vechi am luat un motor dezmembrat, din alt loc cutia de viteze... Dar trei ani mi-am făcut treaba cu el!", spune fermierul. Şi-a dat seama că e şi asta o pâine de mâncat aşa că a început să cumpere, la licitaţiile de la fostele IAS-uri, tractoare şi utilaje defecte, le repara, le folosea o campanie, două şi apoi le vindea. Mi-a mărturisit că din lucrul terenului şi din repararea utilajelor a reuşit să se întreţină la facultate. Dar a continuat şi după absolvire.
În 2004 şi-a cumpărat primul tractor funcţional, second-hand, un Fendt 614 iar de-atunci a avut toate mărcile de tractoare în gospodărie. "Româneşti am avut peste 50 de bucăţi, le cumpăram defecte, le reparam... inclusiv am cumpărat buldoexcavatoare Belarus, le dădeam jos echipamentul şi le transformam în tractoare!", îmi spune, amuzat, Ciprian Stegaru.

Ciprian Stegaru_b
L-am întrebat, dacă ar fi să-şi ia utilaje noi, ce configuraţie ar alege. Răspunsul era deja pregătit: "Dacă mă dotez anul ăsta cu un tractor nou, va fi Valtra de cel puţin 160 CP, dar asta înseamnă că mai iau teren până la 150-200 ha. Valtra pentru că sunt fiabile, au motoare industriale care lucrează la cuplul maxim la turaţie joasă, au consumuri foarte bune şi transmisii bune, sunt uşor de întreţinut. La utilaje aş merge pe plug şi combinator Lemken, semănătoare pentru prăşitoare de la Monosem şi semănătoare pentru păioase de la Mecanica Ceahlău. Deocamdată am tot ce îmi trebuie în materie de utilaje agricole, toate sunt recondiţionate şi reparate ca la carte, făcute ca pentru mine!". Ciprian se întreabă, pe bună dreptate, de ce un tractor nou, luat pe finanţare europeană, are un preţ cu 10% mai mare decât la leasing?! Aşa că ar opta clar pentru leasing.

Ciprian Stegaru_b

"Nu trece zi fără să mai meşteresc ceva la un tractor!"
Pasiunea fără ştiinţă, în cazul mecanizării, nu are cum să dea rezultate bune - este de părere Ciprian: "În cazul meu este, fără doar şi poate, multă pasiune, pentru că nu mă simt bine seara dacă trece ziua şi eu n-am apucat să pun mâna pe o cheie sau n-am băgat un şurub în buzunar! Dar aplic tot ca la carte în materie de reparaţii. Dacă am un utilaj sau un tractor care nu poate fi reparat atunci înlocuiesc un ansamblu întreg, de exemplu în cazul unui motor fisurat sau spart nu ai cum să improvizezi".
Pentru fermierul nostru mecanica şi agricultura au mers practic mână-n mână. L-am întrebat dacă nu se gândeşte şi la o fermă zootehnică şi n-ar zice nu, mai ales că a crescut cu animalele în gospodăria familiei, doar că nu este resursă umană pentru lucru în zonă şi asta ar fi o mare problemă.
La gândurile de viitor, pe lângă suplimentarea hectarelor de teren, Ciprian Stegaru mi-a spus că va cultiva şi soia, exclusiv pentru ulei presat la rece. Şi-a cumpărat anul trecut două prese şi a făcut ulei din floarea soarelui care a ieşit foarte bun. L-a folosit în propria bucătărie şi le-a dat şi prietenilor, pentru testare.
În ceea ce priveşte mecanizarea, dorinţa lui cea mai mare este să găsească soluţii tehnice pentru micii fermieri pentru care un utilaj nou (şi, de multe ori, chiar şi la mâna a doua) este extrem de greu accesibil.
Am încheiat discuţia cu o provocare: Ce-ai face, Ciprian, dacă mâine ţi-ar oferi cineva oportunitatea unui business mult mai bine plătit şi cu eforturi considerabil mai mici? Mi-a răspuns: "Aş face tot posibilul şi aş rămâne fermier, chiar dacă ar fi să lucrez şi noaptea, dar de agricultură nu mă las!".

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 2286 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?