Chiar dacă nu am avut parte tocmai de noutăţi absolute la ediţia din acest an a târgului Agromalim, putem face un sumar al câtorva tehnologii care ne-au captat atenţia pe parcursul celor patru zile de expoziţie.
Ca de obicei, expozanţii de tradiţie şi cu rădăcini adânci în zona de vest a ţării - numindu-i aici pe MEWI, Agrocomerţ Holding (reprezentantul Claas pentru regiunile Banat, Ardeal şi Oltenia), Maschio Gaspardo (producătorul numărul 1 de utilaje agricole din România, cu sediul în Chişineu-Criş), Tehnodiesel şi Zetor - au venit la Arad pentru că aici oricum se simt ca acasă. Desigur, au fost prezenţi şi alţi jucători importanţi de pe piaţa echipamentelor agricole, cum ar fi NHR Agropartners, Titan Machinery şi Farm Tech. Noutăţile absolute au reprezentat-o Sigma, care a venit pentru prima dată la Agromalim în calitate de importator unic al brandului Massey Ferguson, respectiv Dicor Land, companie ce tocmai a anunţat deschiderea unui nou punct de lucru la Remetea Mare, în judeţul Timiş.
Robot multifuncţional Robocut RC56
Dacă ar fi să numesc totuşi un utilaj anume care mi-a stârnit curiozitatea, ei bine acela ar fi Robocut RC56, un robot multifuncţional creat de britanicii de la McConnel şi comercializat în România de Farm Tech, importatorul încărcătoarelor Schäffer. Controlat de la distanţă printr-o telecomandă, acesta este ideal pentru întreţinerea spaţiilor verzi pe suprafeţe greu accesibile, dar la fel de bine poate fi utilizat şi la anumite aplicaţii din zootehnie. Echipat cu un motor diesel Hatz de 56 CP (există şi varianta de 75 CP), acesta poate utiliza nu mai puţin de 18 accesorii diferite.
„Robocut poate fi operat de la distanţă, pe o rază de 150 de metri, iar dacă este dotat cu GPS are o precizie de până la 2,5 cm. I se pot ataşa diferite implemente, inclusiv o furcă pentru manipularea paleţilor, având o capacitate de ridicare de 550 kg. De asemenea, poate împinge furajul sau i se poate ataşa o perie de curăţat pardoseala în grajd. Are un rezervor destul de mare, care îi asigură o autonomie de lucru de până la 6 ore fără oprire cu rezervorul plin”, ne-a explicat Cosmin Miclău, reprezentant de vânzări.
Din câte am înţeles, la cererea clienţilor, Farm Tech ar fi dispusă să organizeze sesiuni de demonstraţii practice cu acest tip de ech
Şi pentru că nu putem vorbi astăzi despre agricultură de precizie fără a aminti măcar de sistemele de ghidare automată, practic una dintre tehnologiile care au stat la baza dezvoltării acestui concept relativ nou, îmbucurător este faptul că oferta devine din ce în ce mai diversificată. La Agromalim, de pildă, am văzut în cel puţin trei standuri diferite astfel de soluţii. Spre exemplu, Sigma propune soluţiile oferite de Topcon, una dintre companiile lider în domeniul tehnologiilor agricole de înaltă precizie, în timp ce Agri Inovaţie s-a prezentat la Arad cu un kit de autoghidare UniPilot Pro dezvoltat de TeeJet Technologies. De asemenea, Farm Smart promovează sistemul NX510 dezvoltat de chinezii de la CHCNAV. Pe lângă aceştia, evident, marii producători vin cu propriile lor soluţii de ghidare automată a utilajelor agricole.
un articol de
LIVIU GORDEA