Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Case IH prezintă sistemul AFS Harvest Command

Publicat: 29 august 2019 - 01:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Titan Machinery România şi Case IH au organizat, în a doua săptâmână a lunii iulie, demonstraţii cu noile combine Case IH Axial Flow, în zona de vest a ţării. Evenimentul a fost dedicat, în principal, prezentării sistemului AFS Harvest Command şi a principalelor echipamente din dotarea acestor combine, precum şi a conceptului de calitate a procesului de recoltare Axial Flow, urmat de demonstraţii practice şi de analiza pierderilor şi a purităţii seminţelor recoltate.

 

Fermierii prezenţi au avut posibilitatea să se convingă că gama Axial Flow din 2019 este şi mai bună şi mai performantă decât seriile precedente. Scopul acestei prezentări a fost acela de a arăta care sunt beneficiile utilizării combinelor Case IH Axial Flow. Prezentările şi demonstraţiile practice au fost realizate de către Adrian Olteanu, manager de produs la Titan Machinery, şi Mihai Luca, trainer comercial Case IH, împreună cu echipa tehnică Case IH din St. Valentin (Austria). Explicaţiile şi detaliile tehnice au fost dublate de filmări live şi de prezentarea imaginilor pe un ecran de mari dimensiuni. Evenimentul s-a încheiat cu un test drive pentru cei interesaţi.

Case IH prezintă sistemul AFS Harvest CommandClick pe poza pentru galerie!

Pregătite pentru orice cultură
Cele două noi serii de combine Axial Flow 140 şi 250 au câte trei modele în fiecare serie, (5140, 6140 şi 7140) şi (7250, 8250 şi 9250). Principala diferenţă dintre acestea este puterea motorului şi implicit capacitatea de recoltare, respectiv productivitatea. Cel mai mic model, Axial Flow 5140, are 312 CP, iar cea mai mare combină, modelul Axial Flow 9250, are un motor de 634 CP.
Toate modelele din cele două game de combine (140 şi 250) pot fi echipate cu roţi sau cu şenile. De asemenea, pot fi dotate şi cu tracţiune integrală, ceea ce asigură o flexibilitate deosebită pentru recoltarea oricărui tip de cultură. Procesul de conversie, de pregătire a combinei pentru schimbarea tipului de cultură, durează maxim trei ore.
Combinele Axial Flow sunt recunoscute pentru eficacitatea treieratului cu un singur rotor şi antrenarea directă şi cu foarte puţine curele.

Reglarea automată a principalelor funcţii ale combinei
AFS Harvest Command realizează setarea automată a principalilor parametri de lucru în funcţie de priorităţile operatorului - fiind presetate patru moduri de lucru, pentru a îmbunătăţi productivitatea combinelor şi a combinerilor. "Întotdeauna calitatea recoltei şi viteza de recoltare sunt într-un echilibru foarte, foarte fragil. Poţi să măreşti foarte mult viteza de recoltare, dar în momentul acela vor exista rabaturi în ceea ce priveşte pierderile şi calitatea grânelor, sau poţi să mergi mai încet şi atunci să urce calitatea recoltei şi să se reducă volumul de pierderi. Prin sistemul AFS Harvest Command noi am optimizat combinele Axial Flow astfel încât un operator care nu are calităţi extraordinare de operare să poată ajunge la compromisul optim între viteza de deplasare şi cel mai redus procent cu putinţă de boabe sparte şi de pierderi", ne-a declarat Mihai Luca.
AFS Harvest Command utilizează 16 senzori pentru a monitoriza şi regla continuu parametrii de lucru ai maşinii, pentru a maximiza performanţa combinei. În funcţie de priorităţi - capacitate mare de recoltare; calitatea boabelor, managementul paielor şi consumul redus de combustibil -, parametrii de lucru ai combinei sunt reglaţi automat.

Exploatare facilă chiar şi de către un operator începător
"În momentul acesta vrem să aducem mai aproape de operatorii români, şi nu numai din România, dar în general din toată partea aceasta a Europei, combinele Axial Flow. Combine Axial Flow care vin cu noutăţi fundamentale în 2019. Acestea nu se rezumă doar la modificări ale hardware-ului, care este din ce în ce mai eficient şi mai durabil în exploatare. De data aceasta deosebirea fundamentală este la nivel de software de exploatare. Avem astfel o platformă de hardware durabilă şi solidă (aşa cum a fost întotdeauna), pe care o facem şi mai productivă, în sensul că o facem să funcţioneze aşa cum ar funcţiona cu un operator expert”, spune Mihai Luca.
Noul sistem AFS Harvest Command permite unui operator începător în exploatarea unei combine Axial Flow să lucreze aşa cum ar funcţiona un operator expert. Se reduce, practic, de la 7 la 2 numărul factorilor pe care trebuie să îi controleze operatorul în mod direct. “Nu mai avem de controlat şi supravegheat distanţa sitelor, viteza vântului etc., toţi factorii pe care în mod normal operatorul trebuie să îi monitorizeze permanent şi care au o influenţă covârşitoare asupra pierderilor şi calităţii recoltei. În momentul acesta operatorul nu mai trebuie să fie atent decât la doi factori. Astfel că atenţia lui se împarte pe mai puţini centrii de interes şi conduce cu mult mai puţin stres, iar în momentul în care termină o zi de lucru pe combină nu este foarte obosit. Mai ales că în România nu este tocmai uşor să găseşti operatori de calitate pentru combine. Noi (fermierii) avem nevoie de oameni care să folosească această tehnică. Acum putem să luăm un operator care este abia la începutul carierei şi să îl punem pe o combină Axial Flow şi de la bun început va funcţiona aşa cum funcţionează un operator expert. Aceasta este marea noutate a anului 2019", şi-a susţinut pledoaria Mihai Luca.

Sub 0,5% boabe sparte
Sistemul Axial Flow foloseşte o tehnică de separare eficientă şi fără "brutalitate", ale cărei efecte sunt direct observate, inclusiv la nivelul calităţii boabelor/seminţelor, şi are ca rezultat un procent mic de boabe sparte. Într-un studiu comparativ, efectuat în anul 2015, prin folosirea unei combine Axial Flow, procentul de boabe sparte a fost de 0,35%, iar la o combină Hibrid, de 2,25%. Ca urmare, aşa cum arătau atunci datele financiare, câştigul realizat în cazul folosirii unei combine Axial Flow pentru recoltarea de seminţe destinate multiplicării a fost de 25 euro/ha.
De asemenea, analiza pierderilor făcută după recoltarea demonstrativă a arătat că acestea au fost sub 1,2%. "Sunt pierderi pe care foarte mulţi operatori nici nu le visează cu tehnica pe care o au. Tocmai de aceea upgrade-ul la o combină Axial Flow reduce cu multe procente pierderile, care sunt multiplicate dacă cei care recoltează produc sămânţă. Nu doar datorită volumului redus, ci şi datorită calităţii boabelor. Acum Axial Flow este singura combină care se apropie de calitatea recoltării manuale..." a spus Mihai Luca.
În plus, calitatea seminţelor recoltate cu ajutorul combinelor Axial Flow se poate observa şi la nivelul procentului de germinaţie al acestora, care se apropie de cel obţinut în cazul recoltării manuale, 96% vs. 98%. Ceea ce demonstrează fără dubii "fineţea" cu care boabele trec prin sistemul Axial Flow.

PATRU MODURI DE LUCRU DISTINCTE
AFS Harvest Command poate fi utilizat în patru moduri diferite: performanţă; capacitate de recoltare; productivitate/viteză maximă; calitatea boabelor.
Performanţă - în acest modul, combina funcţionează la o viteză care să asigure un nivel acceptabil de pierderi în zona rotorului şi a sistemului de curăţare, cu o capacitate mare de recoltare în acelaşi timp.
Recoltare constantă - se menţine o combinaţie a vitezei de lucru şi reglarea setărilor (prin modificarea vitezei) pentru a minimiza pierderile de boabe.
Viteză maximă - combina funcţionează până la limita superioară a vitezei sale de lucru (sau de putere) şi ajustează setările pentru a minimiza pierderea de boabe la rotor şi la sistemul de curăţare.
Calitatea cerealelor - combina este reglată astfel încât să menţină nivelul setat privind calitatea cerealelor şi impurităţile, reducând, de asemenea, pierderile.


AXIAL FLOW SEPARĂ BOABELE CU “FINEŢE”
"Treierăm şi separăm boabele prin «mângâiere» şi nu prin batere. Este mult mai puţină violenţă în interiorul combinelor Axial Flow, totul se bazează pe viteza centrifugă şi pe o cernere foarte elegantă şi deloc violentă a grânelor. De fapt, dacă vă uitaţi în interiorul combinelor Axial Flow, nu există nici un loc în care o piesă metalică să lovească grânele. Grânele recoltate sunt mutate dintr-un loc în altul fie gravitaţional, fie prin forţa vântului (a curenţilor de aer). Niciodată nu avem un bob de grâu între o piesă metalică şi alta şi nu avem nici un fel de lovire. Aceasta contribuie foarte mult la calitatea recoltei cu combina Axial Flow", a explicat Mihai Luca.


Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 143 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?