Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Care sunt obstacolele agriculturii de precizie?

Publicat: 22 februarie 2023 - 12:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura de precizie se dezvoltă de la un an la altul. Există însă și obstacole care încetinesc expansiunea soluțiilor digitale în agricultură. Care sunt acestea? 

 

ROLUL ŞI LOCUL AGRICULTURII DE PRECIZIE

 

Cu ajutorul tehnologiilor digitale, fermierii pot să utilizeze mult mai rațional pesticidele, fertilizanții și apa. Potrivit lui Gaëlle Marion, șefa unui departament pentru durabilitatea mediului natural din cadrul DG AGRI, astfel de tehnici ar putea fi esențiale pentru a face agricultura mai ecologică, menținând în același timp producția la nivelurile actuale.

În ciuda multor beneficii, extinderea pe scară largă a agriculturii de precizie se confruntă încă cu obstacole importante: costurile mari necesare investițiilor și conectivitatea slabă în unele zone rurale, de pe tot continentul european.

 

OBSTACOLELE RĂMÂN ÎN ACTUALITATE

 

Potrivit unui raport din 2022 al Asociației industriei rețelelor de fibră optică FFTH Council Europe, doar 30% dintre locuitorii din mediul rural aveau acces la conectivitate completă prin fibră, în septembrie 2021. Comisia Europeană speră să rezolve acest lucru prin crearea unui program digital la nivelul blocului comunitar și dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații.

”Costurile mari necesare pentru achiziționarea multor soluții digitale pentru agricultură pot reprezenta o altă provocare pentru fermele mici”, a subliniat Franc Bogovič, un pomicultor participant la discuții, adăugând că, în acest scop, cooperativele ar putea oferi soluții permițând achiziția și utilizarea în comun a tehnologiilor digitale.

 

DE UNDE VINE RETICENŢA?

 

Digitalizarea agriculturii oferă, de asemenea, șansa cooperării de-a lungul lanțului alimentar. Există însă o reticență puternică din partea fermierilor să partajeze date între ei și de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Într-un studiu realizat în rândul fermierilor germani de către asociația industriei digitale Bitkom, doar 1% dintre respondenți au declarat că sunt dispuși să partajeze date fără o condiție prealabilă, 13% au spus că nu sunt deloc dispuși să partajeze, iar restul au spus că ar depinde de dacă acest lucru le-ar aduce beneficii suplimentare. Mulți sunt îngrijorați că dezvăluirea datelor din fermă ar putea avea efecte negative, de exemplu, autoritățile de reglementare pot ajunge să introducă reguli suplimentare sau mai stricte.

agricultura de precizie 022023_b

 

CUM ARATĂ ASTĂZI... AGRICULTURA VIITORULUI?

 

Pe fondul schimbărilor climatice, dar mai cu seamă al alternării perioadelor de secetă, tot mai mulţi dintre fermierii români au ales să facă tranziţia de la agricultura convenţională spre cea conservativă. Trecerea de la convenţional la conservativ se face aplicând tehnologii inovative de prelucrarea a solului (minimum-till) şi de înfiinţare a culturilor cu spaţii optimale de fertilizare. 
Click AICI şi vezi cum se face agricultura viitorului pe Valea Argovei!


Hotărârea UE de a face din Europa un continent neutru din punct de vedere climatic ridică o sumă de provocări pe care sectorul agricol încearcă să le rezolve apelând la instrumentele digitale.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 715 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?