Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Caffini, în viile Tohani

Publicat: 24 august 2017 - 13:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• munca manuală cu zilieri devine o amintire

Compania Domeniile Tohani a achiziţionat recent o serie de utilaje prin Dealer Italia, în cadrul unui proiect de reînnoire a parcului de utilaje, pus în practică de mai mulţi ani. Valoarea proiectului derulat anul acesta cu fonduri proprii a fost de 90.000 de euro şi s-a concretizat în achiziţia a patru nebulizatoare Caffini Rafal 4 sides Smart de 1000 litri, două tocători Forigo FT8 - 130 şi două freze Forigo F25 - 140.

Caffini, în viile Tohani_b

Domeniile Tohani, unul dintre cei mai mari jucători din domeniu din România, este atestat din anul 1773 şi se află în mijlocul regiunii Dealu Mare, pe şapte dealuri orientate spre sud-est, pe aceeaşi paralelă geografică de 45 de grade ca şi apreciatele podgorii Bordeaux. Această poziţie geografică, dar şi priceperea celor de aici au făcut ca vinurile obţinute la Tohani să aibă calităţi deosebite, Domeniile Tohani fiind furnizor al Casei Regale. Aici, din 7000 mp de viţă-de-vie este produs vinul „Principele Radu”.

Caffini_b

Investiţii constante pentru vinuri de calitate
Pentru a avea vinuri de calitate, dincolo de avantajele naturale, trebuie să ai şi butaşi de vie bine îngrijiţi, dar şi oameni pricepuţi. Prin urmare, investiţiile s-au făcut aici nu doar în reconversie, ci şi în tehnologizare. Iar probleme cu mâna de lucru sunt şi la Tohani, astfel că unul dintre obiective este înlocuirea acesteia cu lucrările mecanice.
„Lucrăm în jur de patru sute de hectare, din care 64 ha sunt numai terase, din care ies cei mai buni struguri. Viţa-de-vie de pe aceste 400 ha a fost supusă procesului de reconversie, cu finanţare prin proiecte derulate cu fonduri europene. Dar tehnologizarea este un proces constant. Am mai avut un proiect, tot prin fonduri proprii, în 2014, prin care am achiziţionat cinci tractoare, cinci atomizoare, o tocătoare şi în toamnă sau în primăvară urmează să achiziţionăm o maşină de desfrunzit, una de plivit lăstari şi o freză cu palpatori. Intenţia noastră este să ducem tot ce înseamnă lucrări manuale spre lucrări mecanice”, ne-a explicat Nicolae Sora, directorul general adjunct al Tohani SA.
Acesta a adăugat că în fiecare an se investeşte în utilaje, dar că dincolo de calitatea acestora este foarte important să ştii ce să ceri. Prin urmare, aici s-a făcut recent o achiziţie de utilaje marca Dealer Italia printr-un proiect în valoare de 90.000 de euro, care s-a concretizat în achiziţia a patru nebulizatoare Caffini Rafal 4 sides Smart de 1000 litri, două tocători Forigo FT8 - 130 de masă vegetală ierboasă şi lemnoasă (pentru lemn cu diametru de până la 10 cm) şi două freze profesionale Forigo F25 – 140, fixe, pentru ferme de dimensiuni medii şi mari.
„S-a testat un utilaj din cele patru nebulizatoare Caffini Rafal şi apoi am obţinut OK-ul pentru livrare. Cel mai bun marketing rămâne demonstraţia directă”, a explicat inginerul horticol Ovidiu Andrei, reprezentantul Dealer Italia.
Pentru mai multe detalii, contactaţi reprezentanţii Dealer Italia la numerele de telefon: +40.755.022.712 (zona de sud) şi +40.756.052.378 (zona de nord).

 

RAFAL TRATEAZĂ 20 HA DE VIE ÎNTR-O ZI
Toate cele patru nebulizatoare Rafal au rezervor de o mie de litri, fac tratamente simultan pe două rânduri, au duze hidro-pneumatice SUA TeeJet TXB cu con ceramic, cardan omocinetic, proţap articulat cu blocaj hidraulic de direcţie, trei difuzoare pe fiecare braţ, roţi de 10.0/75-15,3 şi Electroil 5, distribuitor cu pulsantieră pentru ridicare, coborâre şi geometrie variabilă. Ca eficienţă, o maşină Rafal poate face tratamente pe 20 de hectare într-o zi, în timp ce patru maşini depăşesc 80 ha/zi.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 14 (197) din 15-31 august 2017

Vizualizat: 1610 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?