Pe lângă o bună compactare a materialului (paie, fân, semifân sau siloz) în balot, legarea şi/sau înfolierea este cheia succesului pentru un furaj de calitate.
După ce a fost modelat şi compactat în camera balotierei, balotul rotund este legat, de obicei, cu sfoară sau plasă de polietielenă. Procesul de legare/înfăşurare trebuie să acopere întreaga lățime a balotului, scopul principal al sforii sau al plasei de legare fiind acela de a menține forma balotului.
Rezistența la rupere și perforare sunt cerințele de bază pentru plasa de balotare, iar calitatea acesteia joacă un rol important în determinarea numărului de straturi necesare. În funcţie de materialul balotat, acesta exercită niveluri diferite de presiune asupra plasei. Astfel, pentru silozul de iarbă se recomandă 3-4 straturi de plasă, iar pentru baloţii de paie sau tulei de porumb sunt necesare cel puțin 4-5 straturi de plasă.
Standard, pentru înfoliere se recomandă minim 6 straturi de folie. Pentru însilozarea furajelor cu o densitate mare de materie uscată, baloții trebuie înfoliaţi cu cel puțin 8 straturi de folie. Dacă balotul va fi mutat/manipulat și transportat frecvent trebuie să adăugați încă două straturi de folie, adică până la 10 straturi de folie.
Folia trebuie să asigure o etanşare perfectă a balotului, pentru a nu permite contactul furajului cu aerul şi pentru favoriza procesul de fermentare anaerobă (în cazul baloţilor de semifân, semisiloz şi siloz). De asemenea, folia trebuie să protejeze baloţii de precipitaţii şi intemperii, precum şi de eventualele daune mecanice sau produse de către animale.
Există un număr mare de producători şi numeroase tipuri de folie pentru baloţi. De obicei, folia de polietilenă (stretch-film) are o grosime de cca 25 µm și un adeziv încorporat. Pentru eliberarea acestui adeziv este necesar ca folia să fie întinsă cu până la 50-70% din lungimea sa iniţială. Pentru ca straturile succesive de folie să nu alunece şi pentru o bună etanşeizare trebuie ca rândurile de folie să se suprapună aproximativ 50%.
Două tehnologii KUHN au fost combinate pentru a crea BalePack FBP 3135: presa de balotat standard FB 3135 cu sistemul de tăiere OPTICUT Rotor Integral, combinată cu un sistem de înfoliere inovator. Cu acest echipament, consumul de folie este redus cu 30% datorită sistemului unic de înfoliere patentat KUHN TWIN-reel. De asemenea, o etanșare perfectă a balotului pentru conservarea furajelor de calitate este realizată atunci când se combină înfolierea cu înfășurare 3D şi INTELLIWRAP.
BalePack FBP 3135 are o cameră de balotat reproiectată, formată din 18 role POWERTRACK care generează densități ridicate și o rotație fiabilă a baloţilor, indiferent de cultură.
Fermierii ştiu cât de importantă este protejarea de ploaie şi intemperii a baloţilor de paie şi mai ales a celor de fân. Cei care nu pot să pună la adăpost baloţii de fân, sub un şopron sau într-o hală sau să îi acopere cu o prelată, este recomandat să îi înfolieze.
1. Baloţii înfoliaţi pot fi depozitaţi în aer liber pentru un timp îndelungat (chiar de pe un an pe altul) şi fără o investiție considerabilă.
2. Înfolierea se poate realiza imediat după balotare, direct în câmp sau după transportul lor în fermă.
3. Prin înfoliere creşte eficienţa utilizării forţei de muncă şi a timpului prin utilizarea aceloraşi echipamente pentru producerea baloţilor de fân, semisiloz sau siloz.
Într-un studiu desfăşurat timp de doi ani de către Universitatea din Wisconsin a fost comparată calitatea furajelor din baloţi legaţi cu sfoară faţă de cei legaţi cu plasă (din plastic).
Autorii studiului au evidenţiat 3 motive pentru care legarea cu folia de plasă este mai eficientă decât sfoara.
1. Înfășurarea cu plasă este mai rapidă decât legarea cu sfoară. În acelaşi interval de timp se obţin cu 32% mai mulți baloți legaţi cu plasă în comparaţie cu legarea cu sfoară.
2. Pierderile la recoltă sunt mai mici atunci când se folosește legarea cu plasă, datorită timpului mai scurt necesar pentru formarea şi legarea balotului.
3. Baloții legaţi în plasă au, de asemenea, pierderi mai mici în timpul depozitării în aer liber, comparativ cu baloții legaţi cu sfoară (7% față de 11%). Studiul arată că acest lucru se datorează faptului că baloții legaţi cu plasă elimină mai bine apa, dacă sunt depozitați pe zone bine drenate.
De regulă, orice presă pentru baloți rotunzi poate fi echipată cu un sistem de legare cu plasă. Chiar dacă plasa este mai scumpă decât sfoara, costul suplimentar este compensat prin calitatea superioară a baloţilor.
Presa de balotat KUHN FBP 3135 este proiectată să lucreze în cele mai grele condiții. Datorită designului și a opțiunilor unice, această mașină crește profitabilitatea oricărui fermier.
Kuhn a efectuat un test prin care a comparat costurile legării baloţilor rotunzi convenţional, cu plasă şi înfolierea folosind soluţiile unice Kuhn. Astfel, la jumătatea anului 2021, două seturi de baloți au fost produse folosind o presă de balotat și împachetat KUHN FBP 3135.
• Un lot de baloţi a fost legat cu plasă (2,8 rânduri) și apoi înfoliat cu şase straturi de folie.
• Celălalt set de baloți a fost legat cu folie (3 rânduri) și apoi înfoliat 3D cu cinci straturi de folie.
După depozitare timp de şase săptămâni, laboratorul Eurofins Agro a prelevat probe din baloți și a analizat valoarea nutritivă și conservarea materialului balotat. Se știe că un balot legat cu folie este mai scump decât un balot legat cu plasă. Dar, în cazul folosirii presei de balotat Kuhn BalePack FBP 3135 cu înfoliere, conform experimentului descris, doar înfolierea balotului este mai ieftină iar calitatea furajului se păstrează sensibil egală.
un articol de
GHEORGHE GHIŞE