Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Baloţi rotunzi cu plasă sau cu folie?

Publicat: 08 aprilie 2022 - 16:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe lângă o bună compactare a materialului (paie, fân, semifân sau siloz) în balot, legarea şi/sau înfolierea este cheia succesului pentru un furaj de calitate.

După ce a fost modelat şi compactat în camera balotierei, balotul rotund este legat, de obicei, cu sfoară sau plasă de polietielenă. Procesul de legare/înfăşurare trebuie să acopere întreaga lățime a balotului, scopul principal al sforii sau al plasei de legare fiind acela de a menține forma balotului.

 presa de balotat Kuhn BalePack FBP 3135 cu infoliere1_b


Câte straturi de plasă și folie?


Rezistența la rupere și perforare sunt cerințele de bază pentru plasa de balotare, iar calitatea acesteia joacă un rol important în determinarea numărului de straturi necesare. În funcţie de materialul balotat, acesta exercită niveluri diferite de presiune asupra plasei. Astfel, pentru silozul de iarbă se recomandă 3-4 straturi de plasă, iar pentru baloţii de paie sau tulei de porumb sunt necesare cel puțin 4-5 straturi de plasă.

Standard, pentru înfoliere se recomandă minim 6 straturi de folie. Pentru însilozarea furajelor cu o densitate mare de materie uscată, baloții trebuie înfoliaţi cu cel puțin 8 straturi de folie. Dacă balotul va fi mutat/manipulat și transportat frecvent trebuie să adăugați încă două straturi de folie, adică până la 10 straturi de folie.

 

Folia "etanşează" balotul


Folia trebuie să asigure o etanşare perfectă a balotului, pentru a nu permite contactul furajului cu aerul şi pentru favoriza procesul de fermentare anaerobă (în cazul baloţilor de semifân, semisiloz şi siloz). De asemenea, folia trebuie să protejeze baloţii de precipitaţii şi intemperii, precum şi de eventualele daune mecanice sau produse de către animale.

Există un număr mare de producători şi numeroase tipuri de folie pentru baloţi. De obicei, folia de polietilenă (stretch-film) are o grosime de cca 25 µm și un adeziv încorporat. Pentru eliberarea acestui adeziv este necesar ca folia să fie întinsă cu până la 50-70% din lungimea sa iniţială. Pentru ca straturile succesive de folie să nu alunece şi pentru o bună etanşeizare trebuie ca rândurile de folie să se suprapună aproximativ 50%.

 

COMBO - presa cu înfoliere


Două tehnologii KUHN au fost combinate pentru a crea BalePack FBP 3135: presa de balotat standard FB 3135 cu sistemul de tăiere OPTICUT Rotor Integral, combinată cu un sistem de înfoliere inovator. Cu acest echipament, consumul de folie este redus cu 30% datorită sistemului unic de înfoliere patentat KUHN TWIN-reel. De asemenea, o etanșare perfectă a balotului pentru conservarea furajelor de calitate este realizată atunci când se combină înfolierea cu înfășurare 3D şi INTELLIWRAP.

BalePack FBP 3135 are o cameră de balotat reproiectată, formată din 18 role POWERTRACK care generează densități ridicate și o rotație fiabilă a baloţilor, indiferent de cultură.

 

3 avantaje ale înfolierii

 

Fermierii ştiu cât de importantă este protejarea de ploaie şi intemperii a baloţilor de paie şi mai ales a celor de fân. Cei care nu pot să pună la adăpost baloţii de fân, sub un şopron sau într-o hală sau să îi acopere cu o prelată, este recomandat să îi înfolieze.

1. Baloţii înfoliaţi pot fi depozitaţi în aer liber pentru un timp îndelungat (chiar de pe un an pe altul) şi fără o investiție considerabilă.

2. Înfolierea se poate realiza imediat după balotare, direct în câmp sau după transportul lor în fermă.

3. Prin înfoliere creşte eficienţa utilizării forţei de muncă şi a timpului prin utilizarea aceloraşi echipamente pentru producerea baloţilor de fân, semisiloz sau siloz.

 presa de balotat Kuhn BalePack FBP 3135 cu infoliere2_b


3 motive care ajută alegerea


Într-un studiu desfăşurat timp de doi ani de către Universitatea din Wisconsin a fost comparată calitatea furajelor din baloţi legaţi cu sfoară faţă de cei legaţi cu plasă (din plastic).

Autorii studiului au evidenţiat 3 motive pentru care legarea cu folia de plasă este mai eficientă decât sfoara.

1. Înfășurarea cu plasă este mai rapidă decât legarea cu sfoară. În acelaşi interval de timp se obţin cu 32% mai mulți baloți legaţi cu plasă în comparaţie cu legarea cu sfoară.

2. Pierderile la recoltă sunt mai mici atunci când se folosește legarea cu plasă, datorită timpului mai scurt necesar pentru formarea şi legarea balotului.

3. Baloții legaţi în plasă au, de asemenea, pierderi mai mici în timpul depozitării în aer liber, comparativ cu baloții legaţi cu sfoară (7% față de 11%). Studiul arată că acest lucru se datorează faptului că baloții legaţi cu plasă elimină mai bine apa, dacă sunt depozitați pe zone bine drenate.

De regulă, orice presă pentru baloți rotunzi poate fi echipată cu un sistem de legare cu plasă. Chiar dacă plasa este mai scumpă decât sfoara, costul suplimentar este compensat prin calitatea superioară a baloţilor.

 presa de balotat Kuhn BalePack FBP 3135 cu infoliere3_b


Este de preferat să utilizaţi folie albă (culori deschise), deoarece aceasta reflectă mai eficient lumina soarelui şi împiedică supraîncălzirea furajelor. Un alt aspect este rezistența la razele UV a foliei.

 

Presa de balotat KUHN FBP 3135 este proiectată să lucreze în cele mai grele condiții. Datorită designului și a opțiunilor unice, această mașină crește profitabilitatea oricărui fermier.

 

ÎNFOLIERE VS. LEGARE CU PLASĂ


Kuhn a efectuat un test prin care a comparat costurile legării baloţilor rotunzi convenţional, cu plasă şi înfolierea folosind soluţiile unice Kuhn. Astfel, la jumătatea anului 2021, două seturi de baloți au fost produse folosind o presă de balotat și împachetat KUHN FBP 3135.

• Un lot de baloţi a fost legat cu plasă (2,8 rânduri) și apoi înfoliat cu şase straturi de folie.

• Celălalt set de baloți a fost legat cu folie (3 rânduri) și apoi înfoliat 3D cu cinci straturi de folie.

După depozitare timp de şase săptămâni, laboratorul Eurofins Agro a prelevat probe din baloți și a analizat valoarea nutritivă și conservarea materialului balotat. Se știe că un balot legat cu folie este mai scump decât un balot legat cu plasă. Dar, în cazul folosirii presei de balotat Kuhn BalePack FBP 3135 cu înfoliere, conform experimentului descris, doar înfolierea balotului este mai ieftină iar calitatea furajului se păstrează sensibil egală.

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 975 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?