Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aur la Agritechnica

Publicat: 13 ianuarie 2020 - 16:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

John Deere şi Joskin au obţinut din partea juriului DLG - din care a făcut parte şi profesorul de la USAMVB Cluj, Ovidiu Ranta - singura medalie de aur pentru inovaţie acordată la Agritechnica 2019, pentru proiectul comun eAutoPowr cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanică. Tehnologie care promite să revoluţioneze mediul de operare tractor-implement.

În total, nu mai puţin de 291 de produse şi servicii au fost înregistrate anul acesta în cadrul competiţiei Innovation Award, proces în care au fost implicate 148 de companii din 24 de ţări, ilustrând gradul ridicat de inovaţie în sectorul de tehnică agricolă la nivel mondial. Dar, aşa cum spuneam, numai o singură medalie de aur a fost acordată. Chiar dacă apar foarte multe concepte inovatoare, selecţia juriului este extrem de riguroasă şi, în final, ajung să fie apreciate de către experţi doar acele produse sau concepte cu adevărat deosebite. Iar ultimul cuvânt îl vor avea, desigur, consumatorii finali, care vor valida sau nu aceste inovaţii.

Ovidiu Ranta_b

Un concept inedit
În cazul tehnologiei dezvoltate de către John Deere în colaborare cu Joskin, nici măcar nu putem spune că avem un produs care să fie deja integrat într-un sistem comercial. Aşadar, nu vorbim de un tractor cu o transmisie de acest fel, ci doar de transmisia în sine. Aşa a şi fost înscrisă în competiţia inovaţiilor. „Tema electrificării în agricultură nu este una nouă. Dar această inovaţie aduce în discuţie un concept inedit. Este primul criteriu pentru ca să fie acordată o medalie de aur la Agritechnica. În acest caz, este vorba de o transmisie integrată mecano-electrică, care utilizează practic surplusul de putere generat de către motor în timpul funcţionării în regim normal. Partea mecanică a rămas şi funcţionează în continuare pe sistem oarecum convenţional, dar transmisia aceasta angrenează două generatoare care produc împreună 100 de kilowaţi, iar acest curent generat este condus printr-un sistem la remorcă. În partea din spate avem un motor care pe urmă continuă mecanic antrenarea celor patru roţi”, ne-a explicat Ovidiu Ranta, singurul român care face parte din comisia independentă de experţi desemnată de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) să evalueze inovaţiile de la Hanovra.

Aur la Agritechnica_b

Avantaje multiple
În opinia acestuia, tehnologia dezvoltată de cei doi producători de maşini şi echipamente agricole are foarte multe avantaje. Pe de o parte, din punct de vedere al transmiterii mişcării, lucrurile se îmbunătăţesc foarte mult. Pe de altă parte, transformarea cuplului motor în forţă motoare, de la arborele cotit al motorului până la forţa motoare transmisă pe sol, lucrurile sunt practic multiplicate cu încă patru roţi motoare. „Ar însemna să avem o lăţime foarte mare la pneuri sau o lestare extraordinar de mare a tractorului pentru a putea transmite aceeaşi forţă, ceea ce nu se întâmplă. Şi atunci folosim greutatea materialului transportat pentru a-l lesta şi pentru a transforma cuplul motor în forţă motoare. Pentru că vorbim de capacităţi mari, de peste 20 mc, cum este la o remorcă. Şi mai are un mare avantaj această transmisie, şi anume faptul că acest curent optimizează practic surplusul care nu se foloseşte în transmisia mecanică. Dacă, spre exemplu, în timpul funcţionării motorul generează 150 kW şi folosim doar 70 pentru transmisie, diferenţa este transformată în curent, cu care este propulsată remorca”, remarca specialistul clujean.
De mai bine de 20 de ani, la tractoarele agricole se foloseşte transmisia variabilă, fără trepte, cu schimbarea hidrostatic-mecanică a puterii. Pentru acţionări electrice cu putere mare (ventilator, compresor cu aer comprimat/aer condiţionat etc.), pe tractoare sau diferite dispozitive au fost folosite până acum generatoare suplimentare. Cutia de viteze eAutoPowr pentru noile tractoare mari 8R de la John Deere reprezintă prima cutie de viteze electro-mecanică în care, sub aspect tehnic, se renunţă complet la pompa/motorul hidrostatic(ă), folosindu-se două motoare electrice ca servomotor continuu variabil.

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 720 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?