Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Au pus solul în mișcare

Publicat: 07 februarie 2017 - 00:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În vara anului trecut, Stațiunea didactică a USAMVB Timișoara a desfășurat o demonstrație în câmp cu tehnica agricolă de lucrat solul, produsă de firma maghiară Omikron Kft. 

Gubacsi Imre, director general al firmei din Ungaria, a explicat în detaliu cum funcționează utilajele Omikron, distribuite în România prin firma Biro Jozsef Agro din Dumbrăvița, județul Timiș.

utilajele OmikronClick pe poza pentru galerie!

Demonstrații cu patru agregate
• Scarificatorul OML 5 a lucrat în agregat cu un tăvălug cu pinteni, fiind acționat de un tractor Case Internațional 7140 de 175 CP. Scarificatorul cu cinci ancore, cu sistem de siguranță cu bolt de forfecare, dispune de organe active care au aplicat un strat antiuzură. Ancorele pot fi dotate și cu aripioare care realizează tăierea pe orizontală a stratului inferior, obținând o prelucrare mult mai bună a acestui sol. Adâncimea de lucru se reglează de la tiranții laterali ai tractorului și după aceia de la tăvălug. Deci, reglajul principal al scarificatorului nu se face de la tăvălug. Dacă lucrăm cu un scarificator cu 5 ancore, cu distanța între ele de 50 cm, iar puterea tractorului (160 CP) nu rezistă la adâncimea de lucru de 50 cm, atunci micșorăm distanța între ancore la 40 cm astfel încât să reducem lățimea și să creștem adâncimea de lucru.
• Gruberul ORG-3 împreună cu un tăvălug cu pinteni a lucrat în agregat cu tractorul Massey Ferguson 6499 Dyna 6 de 230 CP. ORG-3 este dotat cu organe active tip săgeată, cu sistem de siguranță cu arc. Acesta lucrează în agregat cu un tăvălug cu inele și cu un tractor de 130-160 CP. Varianta prezentată la Timișoara a avut 7 organe active. Mașina se construiește și în variantele cu 5 și 9 organe active. Lățimea de lucru este de 3 m, iar adâncimea poate fi cuprinsă între 5 și 25 cm.
• Grapa Eurodisc cu discuri montate în baterii, în V, a acționat în angrenaj cu un tractor Case Internațional 7140 de 175 CP. Modelul este tractată și lucrează în agregat cu un tăvălug cu bare dotate cu dinți, având 3 secțiuni. Discurile din față sunt crestate, iar cele din spate sunt netede. Tăvălugii sunt echipați cu sistem de copiere a terenului și cu arcuri de presiune cu reglaj, care permite setarea presiunii tăvălugilor în limite largi. Reglajul adâncimii de lucru se face hidraulic. Grapa Eurodisc este utilizată cu succes la dezmiriștire, nivelarea arăturii, pregătirea patului germinativ, mărunțirea și amestecarea tuleilor de porumb, încorporarea îngrășămintelor chimice solide și lichide și la pregătirea terenului nearat. Pentru mai multă siguranță, pe aceste discuri pot fi montate și lagăre din fontă, având rulmenți cu role conice și simering de protecție. Această ultimă variantă necesită mult mai puțină întreținere.
• Grapa ORT-3E cu două rânduri de discuri montate separat pe cadru a fost prezentată în tandem cu un tăvălug cu inele și cu tractorul Case Internațional 7140 de 175 CP. Grapa este realizată în varianta purtată. Atașarea la tractor se face standard, CAT 2 și CAT 3. Discurile crestate, montate pe două rânduri, sunt echipate cu rulmenți conici capsați. Adâncimea de lucru este reglată cu ajutorul tăvălugului posterior, prin inserarea bolțurilor în locurile corespunzătoare. Grapa are lățimea de lucru de 3 m, adâncimea cuprinsă între 5 și 15 cm, distanța între discuri este de 250 mm, puterea necesară la tractor - 120 CP, productivitatea atinge 3 ha/h la 10 km/h, cu o viteză de lucru de 8-12 km/h, iar numărul de discuri este de 2x12.
• Prășitoarea cu fertilizare lichidă a fost prezentată static. Mașina are un rezervor de 600 litri din plastic, montat pe un cadru ajutător. Cantitatea de îngrășământ aplicabil în cazul cultivatorului pe 6 rânduri, la 10 km/h, variază de la 94 l/ha la 410 l/ha. Modelele disponibile sunt pe 4, 6 și pe 8 rânduri.


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 1403 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!