Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Atunci şi acum. De ce a ales Ioan Hlavai de două ori Zetor?

Publicat: 16 septembrie 2021 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ioan Hlavai creşte vaci Angus în sistem ecologic. Pentru a-şi crea condiţii optime de păşunat, a curăţat suprafeţele din jur de vegetaţia abandonată - tufe şi mărăcini. În materie de utilaje agricole a ales de două ori... Zetor. Iată de ce!

ioan Hlavai si tractorul Zetor Forterra_b

A investit în infrastructură, a amenajat un drum de acces, a construit reţeaua de apă şi mai multe podeţe.

Exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări.

tractor Zetor Forterra Cl 140 la despadurit_b

Deşi recunosc că nu aveam alte aşteptări în ceea ce priveşte alegerea mărcii de tractoare, Ioan m-a asigurat că opţiunea sa nu are un substrat naţionalist. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Nu este însă singurul tractor Zetor din fermă. Mai are un model mai vechi, cumpărat la mâna a doua de la o şcoală de tractorişti din Slovacia. Funcţionează şi acum în parametri normali.

Ioan Hlavai cu Zetor Forterra CL 140_b

 

Costuri de exploatare reduse


Tractorul Zetor Forterra are 136 CP, este echipat cu priză dublă de turaţie, un motor de 4.250 cmc şi are 24 trepte de viteză în faţă şi 18 în spate. „Un tractor simplu, mecanic, uşor de întreţinut şi mai ales foarte ieftin în exploatare. Acestea sunt de fapt două dintre atuurile noastre pe care mizăm, respectiv întreţinerea şi consumul foarte redus”, ne-a declarat Marius Monenciu, director regional de vânzări la Zetor Tractor România.


Consum cu 20% mai mic


Pe de altă parte, cilindreea este importantă pentru că atunci când un tractor este folosit la cuplul lui maxim de forţă, consumul este redus iar anduranţa în timp a motorului este mult mai mare. „La o mie de ore de funcţionare într-un an, pentru un tractor ca acesta pe care domnul Hlavai îl are în ferma sa, economiile de combustibil pot ajunge la 2.000 de litri, dacă luăm în considerare un consum mediu de 60-70 litri de carburant pe zi! De asemenea, întreţinerea este foarte ieftină. O revizie de 500 de ore nu depăşeşte suma de 3.500 de lei cu tot cu TVA, incluzând aici deplasarea reprezentantului de service, manopera şi costul consumabilelor”, m-a asigurat reprezentantul Zetor.

Ioan Hlavai si Marius Monenciu (2)_b


Următorul tractor va fi tot Zetor


Ioan Hlavai a demarat procedurile pentru întocmirea unui nou proiect european, de această dată cu valoare mult mai mare - în jur de 1,5 milioane de euro. Dacă proiectul său va fi aprobat, acesta mai are de gând să cumpere un tractor Zetor de 107 CP, echipat cu încărcător frontal şi a cărui capacitate cilindrică este de 4.200 cmc. „Ar mai fi nevoie de un tractor la fel de agil, pe care să-l folosim în special la manipularea baloţilor, dar nu numai. În prezent, Zetor Forterra CL 140 îl utilizăm practic la toate muncile importante din fermă - la arat, la discuit, la cosit, la balotat, pentru defrişat, pentru transportul baloţilor. În schimb, pentru întorsul şi adunatul fânului ne folosim de vechiul tractor, care oricum are o capacitate mai mică”, mi-a explicat fermierul bihorean. Tractorul achiziţionat anul trecut are deja 1.200 de ore lucrate. Şi a fost exploatat mai ales pentru curăţatul păşunii şi îndepărtarea materialului lemnos şi a vegetaţiei spontane neuniforme.

Zetor Forterra CL 140_b


Cea mai importantă piesă...


Din cabina vechiului Zetor 7011, un model utilitar care a fost produs la începutul anilor 80, Ioan Borşa priveşte cu uşoară invidie spre colegul său Gheorghe Gomboş, cel căruia i-a fost încredinţat noul Forterra. Ar vrea şi el mai mult spaţiu în cabină, aer condiţionat şi putere mai mare de tracţiune, dar deocamdată se mulţumeşte cu ce are. Patronul i-a promis că-i va da pe mână viitorul tractor, să simtă din propria experienţă ce înseamnă progresul tehnologic.

Gheorghe Gombos si Ioan Borsa_b

Foto Gheorghe Gomboș (stg.) și Ioan Borșa (dr.)

 

Pentru că, până la urmă, cea mai importantă piesă la un tractor este cea dintre scaun şi volan, dacă e să ne luăm după cele spuse, mai în glumă, mai în serios, de Marius Monenciu, care a ţinut să evidenţieze într-un mod cu totul original rolul operatorului. N-aş putea să-l contrazic, deşi tractoarele din zilele noastre nu mai seamănă decât într-o oarecare măsură la formă cu cele de odinioară, având caracteristici şi dotări din ce în ce mai performante.

Ioan Hlavai si Marius Monenciu_b

"Noi garantăm că tractoarele Zetor au un consum cu 20% mai mic decât alte tractoare din aceeaşi gamă, cu condiţia să fie utilizate corespunzător la cuplul maxim" - MARIUS MONENCIU. Director regional de vânzări la Zetor Tractor România

 

Citeşte în Revista FERMA, ediţia 1-14 septembrie 2021, povestea fermei de vaci Angus a unui ceh cu rădăcini în România!

un reportaj de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1238 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?