Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Arătură “de cinci stele” cu noile pluguri Maschio

Publicat: 27 ianuarie 2020 - 17:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În anul 2013, Maschio Gaspardo a semnat un parteneriat cu renumita societate italiană Moro, cu sediul în Concordia Sagittaria (Veneţia), specializată în producţia de pluguri. Astfel că noua generaţie de pluguri Maschio, ideale şi pentru arăturile de primăvară, combină fiabilitatea şi productivitatea într-un model constructiv nou.

 

Arătura a fost considerată dintotdeauna lucrarea de bază a solului cea mai răspândită pe plan mondial. Acţiunea combinată de aerare a solului, de îngropare şi amestecare a resturilor vegetale favorizează dezvoltarea optimă a culturilor.
Plugurile, atât ca parametrii constructivi şi funcţionali, cât şi ca nivel tehnic, trebuie să respecte cerinţele agrofitotehnice impuse de tehnologiile de cultură (cum ar fi adâncimea de lucru constantă, grad de mărunţire corespunzător etc.), să execute lucrări care să pregătească toate condiţiile optime pentru executarea următoarei operaţii tehnologice, corelat cu maşinile agricole care se vor folosi la intervenţiile ulterioare.
Maschio oferă fermierilor posibilitatea de a personaliza propriul plug, oferind o gamă largă de cadre, brăzdare şi cormane, pentru orice necesitate de utilizare.
La ora actuală, Maschio proiectează şi construieşte o gamă largă de pluguri purtate şi semipurtate, care să satisfacă nevoile tuturor fermierilor din România, atât pentru fermele mari şi foarte mari, cât şi pentru cele mici şi mijlocii.

Plugurile purtate Unico


Modele Unico înglobează ultimele tehnologii ale grupului Maschio Gaspardo pe segmentul pluguri, caracterizate prin versatilitate şi fiabilitate. Unul dintre plugurile purtate, cu mare succes în vânzări, este modelul Unico M 3+1 care realizează o arătură "de 5 stele", datorită cadrului cu paralelogram "Smooth Set". Posibilitatea de reglare combinată a primei trupiţe, a lăţimii de lucru şi a liniei de tracţiune permite lucrul în cele mai bune condiţii la orice adâncime, evitând devierea de la direcţia de înaintare în lucru. Adevăratul avantaj al acestei soluţii constă în calitatea arăturii, pentru a obţine un teren perfect plan şi uniform.
Versiunea aceasta este realizată în special pentru terenurile bolovănoase şi cu pietre. Datorită noii funcţii de răsucire a trupiţei de lucru, care permite mişcări şi pe orizontală, avem o mai mare libertate de mişcare a organelor de lucru, pentru o depăşire şi mai rapidă a obstacolelor. Presiunea asupra organelor de lucru este reglabilă: e mai mică pe solurile uşoare, pentru a împiedica scoaterea pietrelor din nou la suprafaţă, iar în solurile mai dure, aceasta e mai puternică, menţinând adâncimea de lucru stabilită.

Plugurile semipurtate MIRCOClick pe poza pentru galerie!
O variantă cu performanţe de top este plugul purtat Unico NSH, care se remarcă printr-un design inovator şi care combină calităţile unui cadru puternic cu un sistem de siguranţă de ultimă generaţie. Unico NSH vine ca o soluţie eficientă pentru arătura în zone cu multe pietre. Modelul oferă două variante disponibile, cu 3 şi 5+1 trupiţe, care pot să lucreze cu tractoare începând de la 90 CP în sus. Cadrul, fixat complet în şuruburi, asigură o elasticitate mai mare structurii şi permite, în caz de uzură sau rupere, înlocuirea numai a secţiunii cu probleme, limitând costurile inutile. În versiunile "SOLO", roata de adâncime mare poate fi utilizată şi la transport pe drumurile publice.
Sistemul de siguranţă împotriva obstacolelor poate fi de tip mecanic (Unico) sau hidropneumatic (Unico NSH). În cazul Unico NSH, un cilindru hidraulic cu preîncărcare reglabilă execută ridicarea trupiţei la întâlnirea unui obstacol. După depăşirea obstacolului, trupiţa revine în poziţia iniţială. Prima trupiţă este prevăzută cu un cilindru hidraulic cu alezaj mai mare, care suportă o sarcină mai ridicată. Acest lucru face ca, în cazul în care apare o forţă mai mare decât cea admisă (la întâlnirea unui bolovan, de exemplu), trupiţa să nu fie supusă la solicitări mari care ar putea fisura sau chiar rupe brazdarul, cormana etc.

Plugurile semipurtate MIRCO


La aceste pluguri, toate reglajele sunt simple şi pot fi controlate direct din cabina tractorului. Operatorul poate seta tipul de lucrare (cu roţile tractorului în brazdă sau pe mirişte), lăţimea de lucru a trupiţelor şi lăţimea primei trupiţe.
Lăţimea de lucru pe trupiţă poate fi cuprinsă între:
- 30 şi 55 cm (4 valori) pentru: cormana elicoidală MP 4WS (pentru arături pe timp de iarnă, pe soluri umede, mlăştinoase şi înţelenite); cormana semielicoidală MP 4WN (excelentă pe soluri umede sau grele) şi din fâşii (lamele) MP 4N (pentru terenuri argiloase mediu);
- 30 şi 50 cm pentru cormanele cilindrice MP 4QB (pentru solurile uşoare);
- 35 şi 50 cm pentru cormanele semielicoidale tip 4WD (pentru toate condiţiile de sol).
Adâncimea de lucru maximă este de 40 cm şi este reglată prin intermediul a două roţi (versiunea cu roţile tractorului pe mirişte), pentru a obţine întotdeauna un plan de lucru precis. Roata de transport posterioară, lată de 500 mm, este prevăzută cu amortizor hidropneumatic.
Dintre plugurile semipurtate s-a remarcat în timp varianta Mirco 8, cu performanţe multiple. Cadrul robust suportă până la 9 trupiţe, pentru o lăţime de lucru de peste 4 m. Garda la sol mare asigură deplasarea chiar şi pe terenuri cu resturi vegetale abundente.
Plugul Mirco 8 a fost realizat în special pentru fermele de mari dimensiuni. Din cabina tractorului fermierul poate acţiona funcţiile principale ale plugului prin intermediul unui computer de bord montat special. Pe lângă adâncimea şi lăţimea de lucru (versiunea Vario), fermierul poate regla şi paralelismul cadrului cu suprafaţa solului în plan orizontal şi vertical, atât cu roţile pe brazde, cât şi în afara brazdelor. Roata din spate are două funcţii importante: reglarea adâncimii de lucru (roata anterioară şi cea posterioară, în cazul lucrului cu roţile tractorului pe mirişte) şi ca roată de transport.
Cadrul "Heavy Duty" cu secţiunea de 160x160 mm este realizat dintr-un oţel de înaltă rezistenţă, garantează rezistenţa şi flexibilitatea întregii structuri. Datorită gărzii mari la sol, de 80 cm (90 cm opţional) şi a distanţei generoase între trupiţe (105 cm), plugul Mirco asigură o versatilitate maximă de utilizare. Cu acest plug se poate lucra şi pe solurile cu exces de resturi vegetale.
Doi cilindri hidraulici telescopici permit rotirea cu uşurinţă a plugului, fără loviri. Reglarea corectă a unghiului se face de la două mecanisme de reglare independente, cu şurub. Cuplajul articulat permite, de asemenea, reducerea suplimentară a unghiului de viraj, pentru o manevrabilitate crescută la capătul terenului.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1047 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?