Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aparate de stropit cu compresie de lichid

Publicat: 21 aprilie 2009 - 19:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Dispozitivele de stropit purtate în spate (knapsack sprayer) cu compresie de lichid, denumite şi “cu acţionare cu manetă (pârghie)” (lever operated sprayer), sunt cele mai cunoscute aparate de stropit cu acţionare manuală. În practică se mai numesc şi “Vermorel”. 
Componentele de bază

Aparatul are în componenţă un rezervor din tablă (din cupru, alamă sau oţel inoxidabil (A2), sau din material plastic cu o capacitate totală de circa 16-22 litri, o pompă cu membrană (doar la modelele mai vechi) sau cu piston, prevăzută cu cilindru de egalizare a presiunii şi cu manetă (pârghie) de acţionare, precum şi un furtun de legătură dintre aparat şi lancea de stropit.

Gura de umplere a rezervorului conţine cu o sită de filtrare a impurităţilor mecanice. Capacul este confecţionat din acelaşi material, ca şi rezervorul. Lancea de stropit este prevăzută cu un robinet cu taler de obturare şi cu o pârghie de acţionare (modele mai vechi pot avea şi un robinet de tip vană).

Pompa şi cilindrul de suprapresiune se găsesc în interiorul rezervorului, mai rar în exterior.


Modul de întrebuinţare

Pe piaţă găsim modele care au pârghia (maneta) de acţionare a pompei fie pe partea stângă, fie pe dreapta, astfel că unele dispozitive se pretează mai bine pentru “stângaci”, altele pentru “dreptaci”.

Există fermieri care achiziţionează ambele modele, deoarece aparatul de stropit manual purtat în spate nu presupune un efort în mod uniform al ambelor braţe, cel folosit pentru pompare fiind mai solicitat.

• Reglarea presiunii şi a debitului. Presiunea de lucru recomandată pentru stropirea cu insecticide şi cu fungicide este de 3,0 bari. La aplicarea de erbicide, se folosesc duze cu spectru grosier de picături la o presiune de lucru de un bar, pentru a reduce pericolul de derivă.

O altă posibilitate de reducere a derivei la erbicidare constă în ataşarea unui clopot protector din material plastic pe capul de pulverizare.

Debitul, respectiv doza de lichid aplicate se reglează prin schimbarea mărimii (calibrului) duzei, precum şi prin utilizarea  unor lănci cu două sau cu trei pulverizatoare. Cele mai des utilizate duze sunt cele cu jet conic tangenţial.

Pentru stropire se umple rezervorul cu soluţia de stropit şi se fac câteva pompări cu robinetul închis pentru a crea presiunea de lucru în sistem, după care se trece la stropirea propriu-zisă. Cu o mână se conduce lancea în aşa fel încât să asigurăm o acoperire corespunzătoare a masei vegetale, iar cu cealaltă se acţionează maneta de pompare.

• Direcţia lăncii de stropit se conduce în funcţie de cultura tratată. Astfel, la stropirea viţei de vie, direcţia jetului de picături va fi paralelă cu solul, iar lancea va fi condusă pe direcţie verticală, pentru a acoperi masa vegetală pe toată înălţimea.

La stropitul legumelor de talie mică (salată, morcovi, ridichi, varză) direcţia jetului de picături se orientează în jos, iar lancea va fi dirijată într-un plan orizontal.

Aparatul de stropit purtat în spate cu compresie de lichid se utilizează cu precădere pentru stropirea culturilor legumicole, a viilor şi a pomilor din grădinile populaţiei şi mai rar în fermele specializate care le folosesc cu prăcădere pe cele cu acţionare mecanică.


PRECIZĂRI

- Prin utilizarea alternativă a celor două modele, cu manetă pe stânga sau pe dreapta, se evită suprasolicitarea musculaturii unui singur braţ;

- Presiunea maximă de lucru este de 3-4 bari. Pentru o precizie mai mare la stropit, lăncile pot fi prevăzute cu un manometru care indică presiunea de lucru în intervalul 0-4 bari;

- Dozele de lichid aplicate cu aparatul de stropit purtat în spate sunt cuprinse între 400 şi 1000 litri/ha;  

- Lăncile de stropit cu dimensiune standard au lungime de 40-60 cm. Pentru culturi mai înalte, se pot utiliza lănci telescopice cu o lungime totală de circa 2 m.


DETERMINAREA CANTITĂŢII DE LICHID

• Stropirea de probă. Reglarea dozei de soluţie aplicată se face efectuând o stropire de probă cu apă pe o suprafaţă de 100 mp de teren. Cantitatea de soluţie consumată se determină prin cântărirea aparatului înainte şi după stropire. Raportând valorile obţinute în urma cântăriri la suprafaţa stropită, se calculează doza aplicată în litri/mp, respectiv în litri/ha, prin împărţire la 10.000.

• Butelie de colectare. O altă posibilitate de determinare a cantităţii de lichid consumat constă în ataşarea unei butelii de colectare capătului lăncii, întâlnită şi sub denumirea de butelie de calibrare (Kalibottle).

Vizualizat: 709 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
?debit de 4 litri/min-360 litri/ora?
|
11. 14, 2014. Friday 17:57
doresc sa cumpar agrimotor-tsr-35-pulverizator-cu-acumulator dar nu inteleg mentiune producatorului referitor la debitul de 4 litri / minut , 360 litri / ora? Inseamna ca in aprox 2 min golesc un rezervor de 10 litri cu substanta ? Si a doua nedumerire se refera la lungimea furtunului de presiune de 10 m ( prin majorarea lungimii furtunului cat si a tijei ( ca in articolul de mai sus -pana la 2 m ) nu se reduce presiunea lichidului , respectiv fara ceata ? Va multumesc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!