Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Anul, tractorul şi încărcătorul. Ce urmează?

Publicat: 16 decembrie 2021 - 15:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se spune că agricultura se poate face în orice condiţii. E adevărat, însă doar dacă ai oamenii şi utilajele potrivite diferitelor situații din fermă. Massey Ferguson şi Sigma România răspund acestor exigențe.

De cele mai multe ori, pentru fermierii români, activitatea curentă presupune doar cultivarea terenului şi vânzarea producţiei agricole. Recolta depinde de condiţiile de mediu. Puţine societăţi fac prelucrarea ulterioară, primară, a producţiei obţinute sau diversificarea activităţilor din fermă. Un bun exemplu în acest sens este Ilie Marica, fermier din Fălcoiu, jud. Olt, care, având alături doi parteneri serioşi şi puternici, a reuşit să dezvolte o afacere de succes: cultivă peste 800 de hectare şi produce brichete şi peleţi din paie.

Foto 1 Robert_Sararu Ilie_Marica_b

Robert Săraru și Ilie Marica


Ferma de lapte, un eșec


După terminarea liceului, Ilie Marica a lucrat o perioadă în Anglia, apoi a înființat o fermă de vaci de lapte. Condiţiile din piaţă, în special preţul scăzut al laptelui, l-au determinat să închidă afacerea după numai doi ani. Ambiţios, tânărul nu s-a dat bătut şi în 2015 a înfiinţat societatea Agro Roban Roxet Farm SRL. La început a lucrat cele nouă hectare aflate în proprietate, apoi a luat teren în arendă şi uşor, uşor a crescut la cele 800 ha întinse pe raza comunelor Fălcoiu şi Drăgăneşti.

 

Investiţii constante în utilaje şi parteneri serioşi


"Încercăm an la an să investim cât mai mult în utilaje agricole şi tehnologie. Aşa creștem echilibrat, chiar dacă întâmpinăm tot felul de probleme. Ne bucurăm şi de sprijinul partenerilor de la Sigma România şi Agrimex 2000", spune fermierul.

 

O dorinţă "obsesivă"


Primele lucrări le-a făcut cu un tractor vechi şi cu un plug cu trei brazde. A cumpărat apoi şi alte utilaje second-hand, dar care trebuiau reparate tot timpul. Primul combinator cumpărat a necesitat două săptămâni de reparaţii. Dar dorinţa de a reuşi a devenit "obsesivă", ne-a spus Ilie Marica: "am fost ferm convins că ceea ce fac este de viitor şi o să producă. A devenit o obsesie şi este practic felul meu de a fi. Dacă vrei să faci un lucru bun, atunci nu mai există weekend-uri şi sărbători".

Foto 3 Ilie Marica_b

"Utilajele Massey Ferguson sunt flexibile şi au un consum redus de combustibil, ceea ce pentru noi contează foarte mult. La utilajele noi, după achiziţie, pe mine mă interesează service-ul şi consumul. Acestea se reflectă apoi în costurile de producţie." - ILIE MARICA, Fermier din jud. Olt


Alege utilajele după oameni


Ilie Marica a cumpărat primele sale utilaje noi cu ajutorul lui Ionuţ Bucă, acum director regional de vânzări la Sigma România. Încrederea dobândită odată cu primele achiziţii s-a transferat în timp asupra brandului Massey Ferguson şi asupra companiei Sigma. "Relaţiile interumane s-au păstrat. Apreciez seriozitatea oamenilor şi am ajuns să aleg utilajele după oameni, de aceea am o relaţie excelentă cu Sigma România. Sunt o echipă de oameni extraordinari", ne asigură fermierul oltean.

 

Trei tractoare în trei ani

 

Pregătirea şi prelucrarea terenului necesită costuri enorme. Pentru a face față provocărilor din teren şi odată cu creşterea suprafeţei lucrate, fermierul a achiziţionat primul tractor nou Massey Ferguson, la finalul anului 2019. Odată cu tractorul MF 7714 S Dyna 4 şi încărcătorul frontal Stoll Profiline FZ 50.1, întregul flux tehnologic din fermă "a prins aripi. A urmat, firesc, în 2020, achiziţia unui încărcător telescopic MF 6030. Necesităţile ne-au dictat achiziţia de noi utilaje. Am beneficiat şi de facilităţile oferite de proiectele europene şi astfel am continuat dotarea cu utileje moderne", mărturisește Ilie Marica.

La începutul anului 2020 a sosit în fermă şi cel mai puternic dintre tractoare: MF 8730, iar în cursul verii au mai fost achiziţionate o serie de utilaje de la Sigma România: o maşină de erbicidat tractată Bargam Elios 3200/BDLcu o lăţime de lucru de 24 m şi o grapă cu discuri Ziegler MasterPro 400 1. Ultimul sosit este tot un tractor Massey Ferguson, modelul MF 7716 S.

 ferma Ilie Marica_b


Urmează combina


În fermă urmează să sosească o semănătoare de prăşitoare şi un combinator Quivogne. "Investiţia în tehnologie este o necesitate pentru noi, iar seriozitatea companiei Sigma a făcut posibile toate aceste achiziţii şi realizări de până acum", ne-a spus Ilie Marica.

Planurile privind investiţiile în utilaje nu se opresc aici, anul viitor fermierul este hotărât să achiziţioneze şi o combină MF 7347.

 

”Fermierii au încredere că nu îi lăsăm la greu


Între fermieri şi dealerii furnizori de tehnologie există un circuit al informaţiilor şi un feed-back permanent. Sigma România s-a adaptat continuu la nevoile fermierilor şi răspunde cererii acestora, căutând cele mai potrivite utilaje şi cele mai eficiente soluţii. "Este normal ca, în timp, cu mulţi dintre clienţii noştri să avem şi o relaţie interumană strânsă. Desigur, oricând pot să apară probleme la utilaje, în general, nu doar la tractoare, pentru că se lucrează în condiţii extreme şi terenuri grele. Important este ca aceste probleme să se rezolve la timp, iar fermierii au încredere în noi că nu îi lăsăm la greu, indiferent de situaţie", a spus Robert Săraru, reprezentant vânzări Sigma România.

 

Diversificarea activităţii


Planul de culturi este simplu, mai mult de jumătate din suprafaţă este cultivată cu grâu, aproape 250 ha cu floarea soarelui şi suprafeţe mai mici cu porumb, lucernă şi mazăre. Anul acesta s-a închis cu o producție de 7000 kg/ha la grâu şi aproape 3000 kg/ha la floare. "Facem tehnologie şi ne adaptăm situaţiilor din teren. Pentru tot ceea ce înseamnă inputuri, colaborăm cu Agrimex 2000 SRL, care ne oferă şi consultanţă tehnică", a menţionat Ilie Marica.

 

DATE DE CONTACT

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro;

www.saracakis.ro

 

un articol de GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 2031 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?